沈門師兄弟徙置區第五十九期 - 問沈能有幾多愁,沒買騰訊又租樓

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
師父, 金價報1290, 又中!

肥佬唔係上船,我入咗金條 或者買埋金價etf

怕咗佢

師父會保佑弟子

前排係沈門噏過,睇張廿年黃金走勢圖似係上升通道開始,加上調查有錢佬嘅資產組合持有黃金比例增加咗

就想買條金條同2840金價ETF搏吓,點知一講完師父就出文睇好金價

不過公平啲,肥佬今年睇金價唔燈,命中率好高𠻹,股、樓就唔掂,外匯唔知,因為冇跟開
\|/
回帶: 師父講樓

【大師講樓市】沈大師:樓市等爆煲 剩餘購買力已索乾

近日地產股強勢,不過訊匯證券行政總裁沈振盈表示,「地產股我係唔會掂,因為我唔知佢幾時會出事。依家好明顯煲緊個樓市扮冇事,冇繼續好強勁,但我就覺得剩餘購買力已經索乾。最大嘅黑天鵝,就係香港樓市爆煲,但我未知幾時。呢個就係我最大戒心,所以地產股我一定唔會掂。」

他表示,現時市場購買力,已降至「500萬樓」以下,「但呢班人其實係最危險,因為佢哋用好貴嘅呎價,去買一啲唔值嘅樓,呢班係市場僅餘最後購買力,如果索乾埋,理論上唔會再有太大承接,咁就等啦,可能等加息,等啲突發因素,搵一個Trigger point去爆。」他認為,樓市爆就一定,「差在今日,定係年尾,定係明年嘅事。我唔會覺得香港樓市仲頂得幾耐。」

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20160930/55712977

//大家知道地產股師父唔會掂,REITs亦唔會,英國皇帝就講反調翻閹REITs,所以我成日等入12就係聽師父指示嘅
\|/
每日上香
「參透實戰理論,全家沒可能窮」實乃真理,各位師兄弟勿忘初衷:贏得要有盈

怕咗佢

師父會保佑弟子

前排係沈門噏過,睇張廿年黃金走勢圖似係上升通道開始,加上調查有錢佬嘅資產組合持有黃金比例增加咗

就想買條金條同2840金價ETF搏吓,點知一講完師父就出文睇好金價

不過公平啲,肥佬今年睇金價唔燈,命中率好高𠻹,股、樓就唔掂,外匯唔知,因為冇跟開

肥佬:油價已步入牛市

怕咗佢

師父會保佑弟子

肥佬:油價已步入牛市

油我覺得牛極有限喎,想去返以前130美金一桶實在機會微啦
https://news.futunn.com/stock/3776846

用富途玩美股嘅小心佢啲新聞搭雞棚
我個人建議
揀美股要喺sp500個pool 入面揀
BABA以外支那股盡量唔好掂

等呢轉炒完我去開個美股戶口
\|/
話說師父真係博大精深,樓、股、金、匯、油、波、馬以致到百家樂,有錢揾嘅地方就有師父手影,英國皇帝獨沽一味,未夠班
睇黎都係3萬點磨西
話說師父真係博大精深,樓、股、金、匯、油、波、馬以致到百家樂,有錢揾嘅地方就有師父手影,英國皇帝獨沽一味,未夠班

師父當日出手買牛買得果二千幾蚊,已經嚇到好友面青唇白。再加上佢專注投機自己個強積金戶口,簡直技驚四座。淨係依兩單已經睇得出師父資金雄厚!

怕咗佢

師父會保佑弟子

我暫時係睇短線,長線都要望望,希望師父中啦
\|/

師父當日出手買牛買得果二千幾蚊,已經嚇到好友面青唇白。再加上佢專注投機自己個強積金戶口,簡直技驚四座。淨係依兩單已經睇得出師父資金雄厚!

非常同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞