沈門師兄弟徙置區第五十九期 - 問沈能有幾多愁,沒買騰訊又租樓

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
【實戰理論】內地去槓桿 資金鏈抽緊(沈振盈)(NOV 23)

美國感恩節假期前,美股走勢偏軟,道指及標普指數輕微下跌,納指則輕微上升。港股ADR沒有太太的波動,上升60點,估計在美股假期間,大市應該沒有太大的波動。昨日港股進一步做好,恆指收30003點,上升185點,但早前幾日的強勢重磅股,高位皆出現回吐壓力,指數主要是靠匯控(http://00005.HK)、內銀及石油股接力。

大市重上30000點,再創十年新高,市場氣氛當然亢奮,投資情緒自然極度樂觀。樂觀的情緒,每每就很容易令投資者,特別是散戶,墮入「高估值」的陷阱。當市場所有人都眾口一詞,告訴大家估值並不重要,最重要是講走勢之時,就會令大家對市況的實際環境掉以輕心。前景的好與壞,跟短期的升市定跌市,不一定有關係。但用現在的升勢來作為未來前景的判斷,似乎就是倒果為因。見到騰訊(http://00700.HK)狂升,就相信其前景好,現價估值仍未算貴,這只是本末倒置的推斷。

回說大市,短期指數將在29800-30200區間內上落盤整。市場並非沒有壞消息,要關注的是內地有關收緊信貸及去槓桿的風險,此因素的影響其實很大,直接影響資金鏈的情況!

沈振盈

師父遇強越強,索性J過第二樣野

美帝假期都要J到港股

平保升佢跌
平保跌佢再跌 呢隻到底咩牛黎

平保升佢跌

街貨量(%)100.00%
平保升佢跌

溢價 7.988%
62150又係
388再著燈52w但佢跌6%
街貨100%都唔係咁啊
平保升佢跌

街貨量(%)100.00%

瑞信本身又呃價
175 2318又轉燈,得返700
62150又係
街貨100%都唔係咁啊

我睇個D全部升

700一陣跟住轉,師父大勝

YOUR NAME...
師父祝福388 有冇師兄弟敢跟?

幾時祝福架,轉左燈喇
62150又係
街貨100%都唔係咁啊

我睇個D全部升

62150...玩很大...正股跌少少佢宜家跌10%

幾時祝福架,轉左燈喇

屌 幾時祝福架

62150又係
街貨100%都唔係咁啊

我睇個D全部升

亂鳩咁黎既,岩岩上到257既時候佢都跌緊6%
62150又係
街貨100%都唔係咁啊

我睇個D全部升

睇緊隻港交牛就算388轉燈都升緊,佢揀既出哂事

62150又係
街貨100%都唔係咁啊

我睇個D全部升

全部都係琴日同前日入
當時街貨先50幾60
依家寄望佢忽然爆一大段,不理性跟價上我就轉牛
62150又係
街貨100%都唔係咁啊

我睇個D全部升

全部都係琴日同前日入
當時街貨先50幾60

你下次都係揀摩通啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞