IT界討論區:(20)年尾d花紅/雙糧呢?

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
12月係咪已經到搵工季節
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工
睇黎又有巴打入左間老屎忽公司

入左間大公司
都係做system support同開會多
以前細公司反而development多
但人工少3成加冇位升

人工少3成

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

點解要轉
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

派左bonus ?
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

派左bonus ?

本來份工冇bonus

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

點解要轉

錢lor 唔係咩呀

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

點解要轉

錢lor 唔係咩呀

人工少左都轉

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

點解要轉

錢lor 唔係咩呀

人工少左都轉

佢話以前個位少3成人工兼冇前途

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

點解要轉

錢lor 唔係咩呀

人工少左都轉

佢唔係轉入人工多間大野咩 ...
不過你過你話人工差唔多 又未過3張野 都係去多野玩的公司算 睇你自己鍾意

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

點解要轉

錢lor 唔係咩呀

人工少左都轉

佢唔係轉入人工多間大野咩 ...
不過你過你話人工差唔多 又未過3張野 都係去多野玩的公司算 睇你自己鍾意

眼殘睇錯
有冇巴打有讀/打算讀 CUHK MSc個 IT Management

入左間大公司
但人工少3成加冇位升

人工少3成

係講緊舊公司
IT狗爆辛酸史:一般人以為我哋係修理冷氣嘅

http://lihkg.com/t/496656/1

code9 vs 10port9 歡迎入來玩
見到有啲爸打話fg 叫得低,所以之後升極都唔到市價,我深同感受,果時fg 咩都唔識,唔知市價被人壓得14k 個月,仲忠忠直直覺得上司遲早會睇到自己的表現,做左2年加到18k,最後頂唔順開口辭職,仲俾佢串我咁的材料最多值呢個價,好彩當時跳左出來,依家轉轉下工加上啲運氣終於上返30k,所以做it 除咗tec要學外,講嘢都要學,有信心時要自己夠膽叫價夠膽走,你毒撚性格只會被人恰

最常睇到既係話多野學
所以低人工d 唔緊要
最後係學到 但人工低囉
見到有啲爸打話fg 叫得低,所以之後升極都唔到市價,我深同感受,果時fg 咩都唔識,唔知市價被人壓得14k 個月,仲忠忠直直覺得上司遲早會睇到自己的表現,做左2年加到18k,最後頂唔順開口辭職,仲俾佢串我咁的材料最多值呢個價,好彩當時跳左出來,依家轉轉下工加上啲運氣終於上返30k,所以做it 除咗tec要學外,講嘢都要學,有信心時要自己夠膽叫價夠膽走,你毒撚性格只會被人恰

應該係聽同講都要,上面己經有實例,人工少三成既誤會

令我諗起有個programmer 之間既笑話。老婆叫p仔去買水,順手睇下有冇雞蛋賣,有既話就買一打。結果p仔買左一打水番黎,老婆問,你買一打水黎托咩。p仔話:因為有雞蛋

令我諗起有個programmer 之間既笑話。老婆叫p仔去買水,順手睇下有冇雞蛋賣,有既話就買一打。結果p仔買左一打水番黎,老婆問,你買一打水黎托咩。p仔話:因為有雞蛋

上面係有排版問題影響人睇錯。

入左間大公司

但人工少3成加冇位升

句野咁樣排好容易以為最後嗰句係講緊間大公司。
但如果句野咁排

入左間大公司

但人工少3成加冇位升

就好明顯知道少三成係講緊細公司。

事實上佢個off topic emoji推高左最低嗰句同前面嗰三句既行距。
搞到我以為係前者。
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

+1
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

+1

+2

都要睇個requirement 有時係比order 果個比得唔清晰要p 仔估
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

+1

+2

大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

+1

+2

3個月通知 ?
大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

+1

+2

3個月通知 ?

大家開始搵工未

簽左約
1月1號轉工

+1

+2

3個月通知 ?

黎緊新工要過左proba要2個月已經好耐

簽左約
1月1號轉工

+1

+2

3個月通知 ?

黎緊新工要過左proba要2個月已經好耐

裸辭再等一兩個月搵工好d
三個月通知唔係好多地方會等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞