IT界討論區:(20)年尾d花紅/雙糧呢?

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

Re TypeR: 上面有人問邊間agent唔好麻, 咁咪用例答佢

pokemon 值25k, 咁小智呢?

小智is弱智
12k啦 12k啦

降薪升職 有得做pokemon唔使做人

唔知市價去做PM
請返黎倒米

Re TypeR: 上面有人問邊間agent唔好麻, 咁咪用例答佢

pokemon 值25k, 咁小智呢?

小智is弱智
12k啦 12k啦

降薪升職 有得做pokemon唔使做人

唔知市價去做PM
請返黎倒米

https://www.cpjobs.com/hk/article/2018%E8%96%AA%E9%85%AC%E5%8F%8A%E6%8B%9B%E8%81%98%E9%A0%90%E6%B8%AC?s=news?&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=la&sc_eh=5f8661d13c60d9f81&sc_src=email_2084971&sc_llid=20996&sc_lid=147406296&sc_uid=sig1D5CfhK

科技行業增長與數碼化繼續成主流趨勢,各行各業都渴求招攬相關人才,善用科技控制成本開支,增強企業競爭力。熟悉DevOps、大數據、網絡安全及雲端技術的科技人才最受市場青睞。同時,隨著電子金融交易日趨頻繁,更多僱主尋求樂意接受挑戰又有能力推動電子化項目的人才。科技行業薪酬水平因應特定技術要求而浮動,僱員平均達10 - 15%加薪幅度,而轉職的合約精英薪酬增幅則可達15 - 20%。
https://www.cpjobs.com/hk/article/2018%E8%96%AA%E9%85%AC%E5%8F%8A%E6%8B%9B%E8%81%98%E9%A0%90%E6%B8%AC?s=news?&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=la&sc_eh=5f8661d13c60d9f81&sc_src=email_2084971&sc_llid=20996&sc_lid=147406296&sc_uid=sig1D5CfhK

科技行業增長與數碼化繼續成主流趨勢,各行各業都渴求招攬相關人才,善用科技控制成本開支,增強企業競爭力。熟悉DevOps、大數據、網絡安全及雲端技術的科技人才最受市場青睞。同時,隨著電子金融交易日趨頻繁,更多僱主尋求樂意接受挑戰又有能力推動電子化項目的人才。科技行業薪酬水平因應特定技術要求而浮動,僱員平均達10 - 15%加薪幅度,而轉職的合約精英薪酬增幅則可達15 - 20%。

一個人全包先加你10-20%
同fullstack developer騙局一鳩樣
係出面做都係悶 等下次APII opening
寫frontend UI有無咩skills可以學下
做緊fullstack 但ui design得好核突
點樣整得靚仔D

後面d野寫得幾靚幾有效率
個ui核突既話 感覺上都係垃圾

降薪入去慢慢捱 俾老屎忽玩
點樣整得靚仔D

有無人係做enterprise architecture
點樣整得靚仔D

AP II上個月先招緊人 有咁快close咩

Close左 不過我cre都未考
點樣整得靚仔D

Close左 不過我cre都未考

都唔知幾時先有得考CRE

想問一下 搵 part time programmer 可以邊到搵?

係家陣間公司到做得好唔開心

識 ReactJS, NodeJS, IOS 同 Android. Docker 識少少
我舊公司係JobsDB請緊IT9, 請大家珍惜生命

面對技術負債
1. 重構
2. 從舊版本重寫
3. 砍掉重練

3個都好痛苦
即使走 都係面對其他人堆屎
如何忍住d屎繼續開發係哲學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞