IT界討論區:(20)年尾d花紅/雙糧呢?

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
HSBC仲有人做為人工真係好很高。就算做一年當儲下錢都好。
有舊同事入去做configuration analyst都出到50k..........

我公司舊年有個40K+ perm sa轉去hsbc做secon,問佢幾錢人工佢話very high salary

首先你要有current salary 40K
其實support好唔好做睇下間公司IT既地位有幾高,如果下下比BU兇完就要改IT policy既就算吧。不過in house support通常大公司地位高d,始終分工仔細d。

利申: 都係做緊in house support,但唔係最front end果隻。

最緊要係大公司用大system
user就算覺得係手辦眼見功夫, 但都無right自己落手, 局住求你
HSBC仲有人做為人工真係好很高。就算做一年當儲下錢都好。
有舊同事入去做configuration analyst都出到50k..........

我公司舊年有個40K+ perm sa轉去hsbc做secon,問佢幾錢人工佢話very high salary

前幾年試過去將軍澳見過一次HSBC,做deskside野,開近k都有得見,應該仲有水位走。雖然最後佢覆我話請左internal人 (個位係perm估佢請番d internal contract人轉perm)
其實support好唔好做睇下間公司IT既地位有幾高,如果下下比BU兇完就要改IT policy既就算吧。不過in house support通常大公司地位高d,始終分工仔細d。

利申: 都係做緊in house support,但唔係最front end果隻。

user就算覺得係手辦眼見功夫, 但都無right自己落手, 局住求你

呢個真,有用d覆雜既system佢地唔知咩黎就覺得你勁就要求你幫

呢個真,有用d覆雜既system佢地唔知咩黎就覺得你勁就要求你幫

我度反而係developer head 升埋做it head 管埋support
【年尾諗縮數】滙豐IT逾百名合約員工 迫放兩周無薪假

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20171201/57526061

it9

點解仲會有人入去做
有冇尊嚴

當佢係一份唔知幾時完嘅contract工, 就可以平衡返個心理

HSBC又有新玩法 撚D IT狗. 年年年尾都change freeze, 即係年年都10個月糧請班CONTRACT返黎, 再LOOP.
【年尾諗縮數】滙豐IT逾百名合約員工 迫放兩周無薪假

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20171201/57526061

it9

點解仲會有人入去做
有冇尊嚴

當佢係一份唔知幾時完嘅contract工, 就可以平衡返個心理

HSBC又有新玩法 撚D IT狗. 年年年尾都change freeze, 即係年年都10個月糧請班CONTRACT返黎, 再LOOP.

集團亦建議合約員工於放假期間帶備電腦等所需工具,以防有突發工作需要。

咁仲係咪無薪假

我度反而係developer head 升埋做it head 管埋support

好普遍, dev會有個product比user用到
如果product唔失禮, 加好多分的

匯豐單野對毒撚it無影響啦
it9又冇囡又冇朋友
最大洗費咪課金同買game

唔明你地有乜好擔心佢地
匯豐單野對毒撚it無影響啦
it9又冇囡又冇朋友
最大洗費咪課金同買game

唔明你地有乜好擔心佢地

因為匯豐是酸的
未聽過有人做完銀行(even係被裁)之後會失業
香港成地it工都無人做 (當然好多都係仆街工)

係 打開jobsdb一地都係
你話文員工就話姐

個個係度笑it9比人裁

咁講啦
文員仔,仆街極有限
但你做IT工,拖糧又有,上老細屋企整野又有,無啦啦番shift又有

咁講啦
文員仔,仆街極有限
但你做IT工,拖糧又有,上老細屋企整野又有,無啦啦番shift又有

真係狗黎

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既
而家出黎D同學,全部成績都唔差,CV唔算差,唔係D 0.幾GPA果D
但做左4,5個月之後,全部人都想轉行
係全部,全部人都一致地想走
重要有人做緊SI,有人做vendor,有人做Inhouse
但大家個答案都係一樣:轉得快好世界

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既
而家出黎D同學,全部成績都唔差,CV唔算差,唔係D 0.幾GPA果D

本身係做P定咩先?
度度唔同 每人性格唔同 好難講

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既

本身係做P定咩先?
度度唔同 每人性格唔同 好難講

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既

咁點解你仲做緊

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既

咁點解你仲做緊

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既

咁點解你仲做緊

唔出奇, 好多人讀完computer science出黎都唔做it.
利申: 本身性格毒毒地, 除左it工根本搵唔到其他工, 不過it人工都ok做幾年而家已經過20k, 每個月有唔少錢去遊戲課金 it比較合適毒男做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞