IT界討論區:(20)年尾d花紅/雙糧呢?

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
未聽過有人做完銀行(even係被裁)之後會失業
香港成地it工都無人做 (當然好多都係仆街工)

咁講啦
文員仔,仆街極有限
但你做IT工,拖糧又有,上老細屋企整野又有,無啦啦番shift又有

真係狗黎

拿我間U都叫OK既
而家出黎D同學,全部成績都唔差,CV唔算差,唔係D 0.幾GPA果D
但做左4,5個月之後,全部人都想轉行
係全部,全部人都一致地想走
重要有人做緊SI,有人做vendor,有人做Inhouse
但大家個答案都係一樣:轉得快好世界

本身係做P定咩先?
度度唔同 每人性格唔同 好難講

咁講啦
文員仔,仆街極有限
但你做IT工,拖糧又有,上老細屋企整野又有,無啦啦番shift又有

真係狗黎

拿我間U都叫OK既
而家出黎D同學,全部成績都唔差,CV唔算差,唔係D 0.幾GPA果D

本身係做P定咩先?

咁十年前撞岩金融危機 果時既10k 可能都同依家既15k 差唔多

最慘烈應該係沙士

之前同舊老細r 人工果時
佢竟然話會出黎果時沙士得幾千蚊人工
依家咪又係買到樓etc 我心諗 可以唔洗傾落去

咁由沙士捱到可以買樓, 係有少少自豪嘅
不過而家又唔係沙士, 點解要學佢咁捱

仲要睇埋係邊度畢業
hku->老闆
ive->老闆: 你大學都未畢業做狗啦

去到呢個年頭就算你係degree第一份工都99%要做狗

不能同意更多

補多刀推一下
HKU cs咪又係比人話theory過重
三唔三大 I唔IT related 表面用途係set起薪點
最後因素我覺得
市道>>>人緣>>個人綜合能力包括EQ同Lang>Skillset>>咩U,I唔IT,I唔IVE

最慘烈應該係沙士

之前同舊老細r 人工果時
佢竟然話會出黎果時沙士得幾千蚊人工
依家咪又係買到樓etc 我心諗 可以唔洗傾落去

咁由沙士捱到可以買樓, 係有少少自豪嘅
不過而家又唔係沙士, 點解要學佢咁捱

仲要睇埋係邊度畢業
hku->老闆
ive->老闆: 你大學都未畢業做狗啦

去到呢個年頭就算你係degree第一份工都99%要做狗

不能同意更多

補多刀推一下
HKU cs咪又係比人話theory過重
三唔三大 I唔IT related 表面用途係set起薪點
最後因素我覺得
市道>>>人緣>>個人綜合能力包括EQ同Lang>Skillset>>咩U,I唔IT,I唔IVE

補充I唔IT related 都要有skillset
咩skillset 都冇都係冇用
CS畢業都好
呃到老細呃唔到自己
tech都係重要既 不過出黎果陣市道唔好就
你識升天都冇用 所以先咁排

咁講啦
文員仔,仆街極有限

真係狗黎

拿我間U都叫OK既

本身係做P定咩先?

真係狗黎

拿我間U都叫OK既

本身係做P定咩先?

想請教下師兄fg點入行pm ba,有無咩硬性skill
利申 bu it related degree but 無咩programming底 major傾向management 有錯求指教

拿我間U都叫OK既

本身係做P定咩先?

走出自己安全區
中伏就再轉工姐no big deal

走出自己安全區

頭一個星期都見真章...

走出自己安全區

走出自己安全區

搵IT人 P仔到SA

20k~40k
做software development
最好有hardware software integration經驗
third party API implementation
主要用.NET 同 Java

2年經驗最少

另搵寫apps巴打 英文要好好 因為要去第度返工

3年經驗最少

https://t.me/hhmt135

想轉工嘅IT巴打隨意PM
想知多啲IT界嘅前境都可以隨意PM嘅 當識朋友

利申: IT recruit狗
搵IT人 P仔到SA

20k~40k
做software development
最好有hardware software integration經驗
third party API implementation
主要用.NET 同 Java

2年經驗最少

另搵寫apps巴打 英文要好好 因為要去第度返工

3年經驗最少

https://t.me/hhmt135

想轉工嘅IT巴打隨意PM
想知多啲IT界嘅前境都可以隨意PM嘅 當識朋友

利申: IT recruit狗

外國寫app 狗?
利申 bu it related degree but 無咩programming底 major傾向management 有錯求指教

是但做trainee再做ba
推 好似又沉左
推 好似又沉左

星期6,日 就出下街 打下飛機喇
推 好似又沉左

it狗平日都夠毒
星期六日重係屋企上連登會變菇

利申:係張床度回post
推 好似又沉左

it狗平日都夠毒

在sofa 拿部notebook 訓著回post...
推 好似又沉左

it狗平日都夠毒

在sofa 拿部notebook 訓著回post...

街好凍
係床到推下POST好過

是但做trainee再做ba

愚問,想問埋通常啲人有幾多年 p 仔經驗再轉去 ba?
定係其實都唔關事當白紙?
有沒人知oursky 咩公司?
佢個assistance project manager 多唔多曲要打?
有沒人知oursky 咩公司?
佢個assistance project manager 多唔多曲要打?

好凍
番到去一路打code 一路流鼻水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞