IT界討論區:(20)年尾d花紅/雙糧呢?

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
做緊spring+hibernate developer
你問我答

有無試過俾人插你做咩唔寫raw SQL

raw SQL真心on9
宜家出來 除左自己係database層
要搵d野比人地 真係唔撚用
又長又臭

以前做project成段SQL
打落去program 諗起都覺得柒
你問我答

又長又臭

Oracle SQL
你問我答

有冇玩過spring cache 同 spring cloud

我靜識簡單野
果d annotation, dao, controller..
太深/多真係唔識

基本上做新function
都係用同一個步驟做
我諗寫哂要起d咩controller, dao
係張紙度

一個10k文員仔跟著step都識做
你問我答

問個新手級問題,其實就咁用hibernate 唔用spring得唔得?
你問我答

有冇玩過spring cache 同 spring cloud

我靜識簡單野
果d annotation, dao, controller..
太深/多真係唔識

基本上做新function
都係用同一個步驟做
我諗寫哂要起d咩controller, dao
係張紙度

一個10k文員仔跟著step都識做

咁樣玩死自己
你問我答

問個新手級問題,其實就咁用hibernate 唔用spring得唔得?

你問我答

咁其實用spring 去起個hibernate 應該比起唔用有d好處?
你問我答

agger
你問我答

又長又臭

其實我又兩睇
1. 如果你個project 要處理d好複雜既sql, 咁咪又係要寫hql? 咁同就咁寫raw sql 有分別咩?
2. 如果要用到oracle 既內置function hibernate 有冇方法搞?
3. Hibernate 始終隔左層野,有時你寫java code 同你expect 佢會行既sql 會有分別,如果有d sql 要tune performance 都好似幾煩下
利申: 唔熟hibernate,有錯請指正
你問我答

又長又臭

其實我又兩睇
1. 如果你個project 要處理d好複雜既sql, 咁咪又係要寫hql? 咁同就咁寫raw sql 有分別咩?
2. 如果要用到oracle 既內置function hibernate 有冇方法搞?
3. Hibernate 始終隔左層野,有時你寫java code 同你expect 佢會行既sql 會有分別,如果有d sql 要tune performance 都好似幾煩下

customize一段SQL有最高效率
但浪費人力而且好overkill

一般類似entity自己gen SQL
會有時做D多舊魚既野
整體冇咁有效率 一般都會夠用

有錯請指正
hibernate

應該用criteria query去做
塞成段raw sql落去玩死自己
你問我答

又長又臭

其實我又兩睇

會有時做D多舊魚既野

有錯請指正

依個情況下會唔會請個dba係db度set view
hitbernate再當普通table query好D
你問我答

又長又臭

其實我又兩睇

會有時做D多舊魚既野

有錯請指正

依個情況下會唔會請個dba係db度set view
hitbernate再當普通table query好D

真係要睇情況,例如之前係bank做的時候,一個system 一般都有成百幾table,主要分兩類,一類係d master table,主要係for setup customer,product, transaction type, country, city ....etc,比較static,同明顯睇到同entity的關係,同Java 裡面的class好易一對一 ,做黎做去都係CRUD,不過加減field 就要寫 d 好無聊的code,呢個時候有hibernate之類的ORM framework 會慳好多功夫。

另一類table係d transaction table,好多時都要兩三個table join 埋,再fiter out 某d status ,同再join 多八個十個master table,先可以得出你想要的效果,呢個時候用Hibernate去搞,雖然實搞到,不過投資的時間太多,以後要改又唔係咁容量trace 到改邊到。另外,試過最大問題係。。。係production的時候generate 一條clearing file的時候超慢,好難搵到邊度慢,因為你唔係好清楚佢條SQL係咩,相反,raw SQL 可好試下係sql developer睇下佢個execution plan,會唔會係某個地方做左full table scan,short term可以落返個index,暫時加返先,如果唔係成個region d 客收唔到似就PK。long term就可以睇睇點refactor。
好野
又開始新既一天既工作
好野
又開始新既一天既工作

好野
又開始新既一天既工作

好野
又開始新既一天既工作

好野
又開始新既一天既工作

要用聖水淋你,鬼上身
好野
又開始新既一天既工作

要用聖水淋你,鬼上身

反正都諗住轉工,轉圈轉到收工

你講得咁含糊,莫講話google,人都唔明啦

賣衫果間I.T

好野
又開始新既一天既工作

要用聖水淋你,鬼上身

努力轉工中
好野
又開始新既一天既工作

要用聖水淋你,鬼上身

努力轉工中

陪你轉圈 轉圈轉圈哈姆共你
挑機 返工做過最狂既事

同老細講,我過對面樓interview,兩個鐘後返
LM
挑機 返工做過最狂既事

同老細講,我過對面樓interview,兩個鐘後返

咁直接?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞