[劇透]Justice League少少觀後感

237 回覆
185 Like 21 Dislike
睇完Justice League
感覺好矛盾
鍾意同可惜各佔一半

如果要簡單用兩句唻形容
就係犧牲格調,贏番掌聲

未睇嘅朋友,放心入場
唔係曲線,唔係暗串
真心好睇,無伏

再落唻唔劇透實在難以繼續討論
自行慎閱

**********防雷線**********

無從考究到底係Zack Snyder/華納本意如此
抑或半途接手嘅Joss Whedon「從中作梗」
Justice League對DC之前舖陳嘅電影宇宙風格
作出咗非常嚴重嘅自我否定
一路睇一路覺得惴惴不安

我承認自己唔鍾意Man of Steel同BVS
不過唔滿意嘅純粹係電影裏面部分嘅拙劣同唔成熟
對於佢別樹一幟嘅風格同格調我係欣賞嘅
至於「DC拍埋啲讕係黑暗嘅英雄片」之類嘅戲謔
向來我都視為狗屎垃圾
只希望佢能夠不斷自我完善同進步
可惜DC似乎「聽到大眾聲音」並「從善如流」
於是乎Justice League
畫面明亮咗
節奏明快咗
故事簡單咗
Batman滑稽咗

更直接而殘酷地講,Marvel咗

草草收場嘅Boss fight
片尾雙彩蛋
刻意嘅剝衫show肌服務場面
硬塞同過多嘅突兀笑位
好鬼MCU版Spiderman嘅Flash
好鬼AVG1版美國隊長嘅Batman
一切都變到好Marvel Disney

Justice League好睇
因為易睇,所以好睇
呢個英雄團隊註定要開始走紅
但令我惴惴不安嘅係
Man of Steel同BVS風格嘅DC電影
似乎難以重見天日

我可以忍受Suicide squad嘅胡鬧
亦可以接受Wonder Woman個人電影嘅別樹一格
因為佢哋係外傳性質
唔似得MOS > BVS > JL咁一脈相承

BVS裡面嘅Batman我非常鍾意
固執、狂燥、偏激、身心都傷痕纍纍
Ben Affleck好多發揮演技嘅地方
唻到Justice League
你仲有幾feel到、有幾覺得佢係「恐懼化身」?
Batman變到咁,演嘅同睇嘅都好尷尬

好譖氣,但再講一次
Justice League係好睇嘅
我亦完全理解改變風格嘅原因
只不過諗起從今以後
又少一個「非Marvel式」嘅選擇
的確神傷
完全sum up晒我今次既感受
過癮當中帶點zack style不再既失落
我覺得唔好睇
因為我唔係expect 呢d野
呢d野我係雷神已經享受過,
我黎係想睇返Bvs個種,
唔知係調左色定點,
我覺得d畫面遜色左,
D笑點又唔好笑,
不過慶幸動作畫面都仲可以,
包括開場batman 引怪WW擋子彈aquaman游水。
最令人毛骨崇然既係超人一打五個段,
成套唯一既絕望感。
我想講zack不嬲有開露男體愛好
超人唔屈話真係真人?
剩係超人回望
閃電俠比個搞gag O嘴
呢到夠晒 marvel

如果黑暗風
應該比個無可能+絕望表情
巴打sum up得唔錯
我的確覺得套戲係拍得好solid,但我享受唔到套戲
特別係閃電俠,無時無刻都係度搞緊gag,淨係慢動作跑去篤神奇女俠把劍個幕,搞到我以為自己睇緊xmen quicksilver⋯⋯
你講得岩,以前mos,bvs拍的好唔好係一回事,但我好欣賞個個理念衝突既設定,同埋偏黑暗既風格,淨係個batman既出位風格已經夠震撼,最起碼睇得舒服
真係可惜,有些東西已經回不來了
巴打sum up得唔錯
特別係閃電俠,無時無刻都係度搞緊gag,淨係慢動作跑去篤神奇女俠把劍個幕,搞到我以為自己睇緊xmen quicksilver⋯⋯
你講得岩,以前mos,bvs拍的好唔好係一回事,但我好欣賞個個理念衝突既設定,同埋偏黑暗既風格,淨係個batman既出位風格已經夠震撼,最起碼睇得舒服

本身我好期待睇MOS、BVS嗰種風格繼續進化同成熟後會變成點,Fox都拍咗好多套先摸到「R級英雄片」呢個特色出唻,所以真係好可惜

我對Marvel式電影唔反感,我係Fan of Superhero movie,冇咩山頭主義,我只係可惜DC都變埋Marvel
巴打sum up得唔錯

本身我好期待睇MOS、BVS嗰種風格繼續進化同成熟後會變成點,Fox都拍咗好多套先摸到「R級英雄片」呢個特色出唻,所以真係好可惜

我對Marvel式電影唔反感,我係Fan of Superhero movie,冇咩山頭主義,我只係可惜DC都變埋Marvel

Batman 果然反差真係
我入場唔係想睇佢搞gag呀
jl 今次真係垃圾 d 打交場面好似夾硬堆埋一齊,冇劇情可言,人物內心世界更加冇描述,唯一batman 同ww 出場先覺得岩feel, 其他人一出現就好似夾硬質落去咁 ww 果套果幾個男人無啦啦出現入team 又冇咁既感覺,應該係個劇本寫得衰,最重要係flash 同超人打果場,你老味特登強調超人都好快,我覺得好亂黎,你flash 本身已經得個快字,打都冇得打,拎黎走佬救人都叫有d 野做,你超人又做同一樣野,咁flash 有咩睇頭? 拎外,海王果個,suppose 觀眾以為佢係海好撚勁,有得玩海水之類,點知係海又係比人sm, 應該比佢係海打返場玩下水嘛 最後個機械人,能力剩係show 炮,控system ,飛,仲有咩? 力量?速度?成套野個感覺就係等超人出黎救世界,你老味人地cw 成十件英,最勁既sw 同vision 都唔覺sm 人地仆街玩到互克,dc 好心學下人啦屌
雖然一開波已經估到超人救世界,你都比多d 機會其他幾個英雄啦屌 英雄合作片最唔好就係某隻太屈搶風頭呀dc, 不如依套野叫超人返生算囉
明明係一流既演員再加一流既導演
但拍出黎就。。。
睇得出受到好大商業因素既考慮
唔係話Marvel 公式唔好睇
但睇得多都會想睇watchmen 果種黑暗風
巴打sum up得唔錯

Flash呢類超級英雄 唔用佢個角度拍 用我地睇佢個角度拍你咪仲無癮 一秒做晒佢想做嘅野 你睇唔到動作

我個人好鍾意呢個初出茅廬派膠flash

但無可否認呢套係無咗zack導獨有嘅畫面色調同DC風格

都認同樓主講係marvel咗黎迎合大眾
但拍出黎就。。。

個市場係咁冇辦法
拍合家歡就票房好
希望遲下the batman 會有返BVS個style
但拍出黎就。。。

個市場係咁冇辦法
拍合家歡就票房好

咁樣系錯嘅,superman, batman, ww嗰d傳統大粒,氣場太勁,根本搞唔到笑,佢哋儲埋好多故仔可以慢慢玩,拍番傳統嗰啲超級英雄片玩風格化,等市場方向轉變,就會食到marvel,如果而家係要搞笑,要吸引細路,咁就係DC universe搵啲2/3線其他角色試吓谷下,慢慢黎
Justice League睇完嘅感覺係完全雜亂無章
Batman揾人入隊呢段其實可以着墨多d 令到觀衆更加了解其餘隊員嘅motovation  
尤其係flash 一句話想埋堆就入隊呢個理由未免太膚淺

動作場面就太亂 無心機去鋪排 就咁將咁多角色嘅fight scene cut埋一齊就當係 特別係superman打隊友個段 我覺得superman值得一個更好嘅重生 
成套戲個momentum俾復活superman個part整亂左 · 

角色編排上Batman係JL個role始終未做到成支團嘅核心 呢個位反而畀左ww做 感覺上batman係後段可有可無
不過終於慶幸都見到個咁陽光正氣嘅superman  
借post問:
今晚睇JL, 想知係咪有彩蛋? 係咪有兩個彩蛋?

水佬入隊入得最怪
不過老實講今次套戲簡單到唔充實,初初個個見到片長話咁少既
但入到去先發覺套野係唔夠內容,睇段中段已經覺得拖拖地,依家個片長已經係拉闊左
可能就係要就大衆市場要作出改變,唔怪得之前WB講將來有部份戲唔屬於DCEU,嗰D戲可能會玩番黑暗風格卦?
因為要搵錢
借post問:

戲院開燈就代表播晒
借post問:

戲院開燈就代表播晒

mcl真係夠膽死播完賽跑就開燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞