台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike

之前有單新聞好似講台灣大學考試400分滿分
攞1x已經夠入 但都有弱智仔拎個位分數
然後有條友話比個bb仔亂做都唔止個位啦

台灣有幾on9我諗唔洗多講
但專業人士又可以好勁 例如電影業 金馬影展同國家電影就跑贏香港好多
所以睇黎台灣其實都有勁野勁人 不過係個智力下限比大家低

林大了,什麼鳥都有
如果唔係最top果幾間嘅熱門/神科
不如留係香港讀asso/hd

另外讀書唔係問題
如果你想畢業之後留係台灣做野做小生意
就唔建議 因為台灣人排外情況幾嚴重
佢地好歡迎外國人去旅行去讀書 但一去到搶佢地份工/生意果陣就會比人排斥

上面都好多人講台灣人好低能
世界觀差到 睇下班台霉平時點報導新聞就知
之前有同學問我係香港洗唔洗翻牆先上到fb ig

希望幫到想去台灣讀書嘅巴打
利申 台大神科

排外既話
全世界都係咁
包括美國日本

大陸人黎香港搶你飯碗
你咪一樣排外
如果唔係最top果幾間嘅熱門/神科
不如留係香港讀asso/hd

另外讀書唔係問題
如果你想畢業之後留係台灣做野做小生意
就唔建議 因為台灣人排外情況幾嚴重
佢地好歡迎外國人去旅行去讀書 但一去到搶佢地份工/生意果陣就會比人排斥

上面都好多人講台灣人好低能
世界觀差到 睇下班台霉平時點報導新聞就知
之前有同學問我係香港洗唔洗翻牆先上到fb ig

希望幫到想去台灣讀書嘅巴打
利申 台大神科

排外既話
全世界都係咁
包括美國日本

大陸人黎香港搶你飯碗
你咪一樣排外

莫道你在選擇人,人亦能選擇你

唉,這就是人生
見過台灣人present未?
國企中高層整既slides 香港小學level

好經典,PowerPoint 變 power paragraph ,嚇親我
0分都可以讀
頂唔頂到四年畢業就另外一回事
如果你既目標係台成交清
而你又入到去 就俾心機讀啦
入到去俾人踢出校既僑生大把
雖然台灣人既思想係on9同埋係極度小圈子
但係佢地讀書係好勤力

如果想去既話 請三思自己係未真係有興趣想讀同埋唔介意俾人杯葛 先考慮去
例申:係台灣讀緊

咁點解唔讀asso hd 再上u?

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去
讀asso hd再升上去仲好

你既意思係指對果科有興趣定對台灣有興趣先?

對台灣呢個地方有興趣優先 如果對科目有興趣其實唔建議去台灣
因為台灣有既科 香港大部分都會有
有d特別既系可能就好似台大 森林系同埋昆蟲系
如果你係對呢類有興趣 台灣先會係選擇
唔係既話 留係香港會比較好

巴打姐係講緊農學院? 香港的確冇農學院

但日本之前都出左個scheme 叫人讀日本既農學院再就業

咁睇落好似日本好D(除去語言因素)

巴打有無多啲資訊
就算係讀野雞廢校,都去個非中文語系國家啦

張沙紙唔值錢,都叫生活幾年學多門外語
台灣除左某啲得佢有嘅科,仲學到咩?
普通話
0分都可以讀
頂唔頂到四年畢業就另外一回事
如果你既目標係台成交清
而你又入到去 就俾心機讀啦
入到去俾人踢出校既僑生大把
雖然台灣人既思想係on9同埋係極度小圈子
但係佢地讀書係好勤力

如果想去既話 請三思自己係未真係有興趣想讀同埋唔介意俾人杯葛 先考慮去
例申:係台灣讀緊

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去

巴打有無多啲資訊

九州大學?

普通話

呢個時代,沙紙一向都唔值錢

普通話

香港有沙紙咪又係乞食

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去

巴打有無多啲資訊

九州大學?

唔會係first choice
台大應該比得上hku
其他就不了

普通話

香港有沙紙咪又係乞食

咁更加唔應該去台灣啦 你都識講有沙紙都乞食重特登去台灣拎張更加無人承認嘅沙紙?根本無邏輯可言

根本樓主你知現實係點只係唔想面對 咁就唔好格硬合理化去台灣哩個諗法啦 呃到自己呃唔到人

年中見唔少 無料搞到要去台灣嘅人喺到瘋狂奶台
台灣沙紙不嬲唔值錢
香港沙紙咪一樣
我老早去左美國
你繼續做大陸的狗啦
仲停留向賣語言既年代
我呢度紐約火車站,事但一個黑鬼乞丐既英文都好過你啦

剩係賣英文有撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞