台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
台大應該比得上hku
其他就不了

傻啦,台大連poly都不如

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查
1.世界排名台大低過理工
2.香港老細心目中 理工係8大仔之一 台大係街外次等
3.理工要22分入 台大21分入(四年前我果陣既資料所知

台大得個法學院工程學院醫學院勁咋嘛
問題係 避走香港既撚樣考鳩到台大既法醫工咩
咪讀埋曬一堆唔知乜乜既研究科
日文研究法文研究歐洲研究文化研究乜乜乜
最後出到黎 返香港搵工 咪又係一件垃圾
讀啦讀啦

最好學埋佢地既世界觀同待人接物既態度返黎香港就無敵
台大應該比得上hku
其他就不了

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

school of law勁係因為全世界得台灣用中文做官方語言而又稍為有啲法治
(啫係兩個地區之中佢排第一, 噉算唔算勁?)
同埋如果支那有法治的話一定超越台灣
engine fac都唔勁, 得大電同細電出名, 其他都已經畀台灣其他U超越到咁濟
medical school 勁鬼咩? 只不過係啲學生勁咋嘛
排名重衰過香港(QS ranking by subject, medicine: hku 36 台大 46 cu 47)
18分可入成功大學
5條U都得,不過要個人申請

利申:DSE 21分,個人申請已經有offer,台灣排名前15的國立大學,不過冇去到

巴打果時係報咩科?

CS
台大應該比得上hku
其他就不了

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

台大Engine/理工科>>>>>>HKU
HKU商學金融>>>>>>>台大

台大理工科應該係同東大清華北大之流比較
香港新加坡做唔起,
不過樓主個分入唔到

曾幾何時我都係好似你咁諗
後尾發覺唔係 純粹只係個admission score高
換著廿年前香港要入Engine/IT 都係講緊起碼2條A
個department 收d 咩人入去只係反映到UG 班學生水平勁唔勁
學術水平都係要靠research output

美國UCB科科都世界級 但係UG質素其實麻麻 只係PG勁
單論UG係遠遠比唔上HYP,Stanford 呢d 私校
台大應該比得上hku
其他就不了

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

school of law勁係因為全世界得台灣用中文做官方語言而又稍為有啲法治
engine fac都唔勁, 得大電同細電出名, 其他都已經畀台灣其他U超越到咁濟
medical school 勁鬼咩? 只不過係啲學生勁咋嘛
排名重衰過香港(QS ranking by subject, medicine: hku 36 台大 46 cu 47)

大致agger,btw香港政府都有列中文係官方語言之一

所以我都唔係好知佢點界定"勁"同"唔勁"
台大應該比得上hku
其他就不了

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

我講緊以華語作為法律條文
其實我台灣讀完都冇打算返香港
但真係有大家講到咁差咩?

都話叫你過去讀

感受下台灣人既真實嘴臉同世界觀
0分都可以讀
頂唔頂到四年畢業就另外一回事
如果你既目標係台成交清
而你又入到去 就俾心機讀啦
入到去俾人踢出校既僑生大把
雖然台灣人既思想係on9同埋係極度小圈子
但係佢地讀書係好勤力

如果想去既話 請三思自己係未真係有興趣想讀同埋唔介意俾人杯葛 先考慮去
例申:係台灣讀緊
0分都可以讀
如果你既目標係台成交清
但係佢地讀書係好勤力

如果想去既話 請三思自己係未真係有興趣想讀同埋唔介意俾人杯葛 先考慮去

咁點解唔讀asso hd 再上u?
0分都可以讀
如果你既目標係台成交清
但係佢地讀書係好勤力

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去
讀asso hd再升上去仲好
0分都可以讀
如果你既目標係台成交清
但係佢地讀書係好勤力

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去

你既意思係指對果科有興趣定對台灣有興趣先?

咁入台大係一個好選擇

台灣 佢哋自己都叫自己做鬼島 最多咪住屋平啲 你估其他嘢好過香港?

大學畢業搵嗰22K 係台幣 生活水平低又如何?想去轉日本玩都唔掂啦

唔知係咪咁所以台灣人啲世界觀都算世界數一數二窄 哩樣唔係鳩up 台灣人無知指數真係世界第二 認真唔知台灣有咩值得人留低

台妹?貪錢過港女 港女養唔掂嘅話去到台灣就算你溝到女都等戴綠帽啦

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

我講緊以華語作為法律條文

法律係整個大陸法系統相互比較。。。無話用中文就只得中文既地區相比
而且法律規範始終會有盡頭
再加上時空既經過令到社會價值觀或道德觀改變而一直改變

我個人覺得法律系無得點比 可能比下師資同考試合格率加本身學校名氣

教既教授教學時灌輸既學說影響學生將來考到律師法官或者立法委員時
會唔會選擇當初學法律時教授所講既野建立係實務上

畢竟現實立法或者法院運作都有實務所採既既一貫做法 雖然有時判決會採某d學者既書直接節錄係判決理由
0分都可以讀
如果你既目標係台成交清
但係佢地讀書係好勤力

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去

你既意思係指對果科有興趣定對台灣有興趣先?

對台灣呢個地方有興趣優先 如果對科目有興趣其實唔建議去台灣
因為台灣有既科 香港大部分都會有
有d特別既系可能就好似台大 森林系同埋昆蟲系
如果你係對呢類有興趣 台灣先會係選擇
唔係既話 留係香港會比較好
而家廿分都有u 讀啦
你要求唔高既
而且唔好臨考前估自己成績,唔好理咁多
專心考好個試
我其實係想過台南嘉義果啲簡樸啲嘅生活
覺得响香港攞張沙紙都要乞食嘅生活好冇意思

...你諗住讀咩科?
唔係想打擊你
有夢想係好事黎

唔返黎就無問題囉
返黎就

巴打打算務農既就去啦 香港冇農學院

否則都係留香港接受下現實好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞