台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
好人好姐做咩去台灣讀?
全台前十五 又唔係全球前十五
宜家做野成日同台灣大公司合作
台灣人真係戇鳩到你唔信
台灣升學? 不了

遇過有d prof 剩係識話自己以前係engineer

D談吐同思考模式完全唔似做過engineer
順帶一提,去台灣唯一可取係可以學下普通話

你睇下個堆垃圾youtuber個個都撈到風生水起,點解?因為佢地所有channel都講普通話,自然一堆中國人會睇黎洗view數
說到底垃圾台灣咪又係靠食大陸條水,成日講到自己與別不同,學人踩港,但係用生蕃黎形容佢地真係再貼切不過

利申:外國讀書識過唯一一個風覺得正常既台仔,屌過一件台妹18歲好撚好砌,不過真係當肉便器算,真係好撚on9
順帶一提,去台灣唯一可取係可以學下普通話

你睇下個堆垃圾youtuber個個都撈到風生水起,點解?因為佢地所有channel都講普通話,自然一堆中國人會睇黎洗view數
說到底垃圾台灣咪又係靠食大陸條水,成日講到自己與別不同,學人踩港,但係用生蕃黎形容佢地真係再貼切不過

利申:外國讀書識過唯一一個風覺得正常既台仔,屌過一件台妹18歲好撚好砌,不過真係當肉便器算,真係好撚on9

佢地自細吸收資訊既渠道就係D濕鳩台媒同埋fb ptt dcard

我無興趣係電視度睇美國有個動物園走失左隻雀,又或者係度無限LOOP 人地炒車既一刻
想讀香港冇開既科/醫科(台灣唔錯大學)但係香港又唔夠分入/建築設計

錢唔多

台灣係個好既選擇
同埋雖然台仔世界觀狹窄
但係讀書真係好撚chur

台大醫科收好高
次一級既大學讀醫會唔會太曬

陽明唔錯 以台灣黎講
但真心唔建議 返黎要考試先執到業 個試又難 合格率又低 考唔到同廢紙一樣 留返係台灣人工又低

不如考慮下香港承認果D
例如社工獸醫物治職治

冇記錯既話,可以直接返港執業好似得獸醫

社工好似唔認,物治職治醫科藥劑果D好似要考過執業試
就業嚟講 8大>>>>>>>>台灣大學
台灣人真係戇鳩到你唔信
台灣升學? 不了

我冇science底 開會都challenge 到啲engineer 仲要佢地駁都駁唔到

佢地唔係駁唔到
係唔好意思駁你
佢地文化係咁
香港有既科唔讀好過
橫掂你係香港20-21分除左讀engine搵到下食其他9成都係做文員仔既工
係香港做u grad文員仔好過台灣垃圾u再返香港俾人當中六畢業

去體驗嘉義台南?
見你on99咁
你應該半年就喊住話媽媽我要返香港

利申係台灣讀緊香港冇,全球都少u有既科
台灣語言通同近又平先去
台灣人真係戇鳩到你唔信
台灣升學? 不了

你睇人戇鳩時,人地又何嘗唔係睇你戇鳩
你將台灣換成其他國家,一樣都係咁
想讀香港冇開既科/醫科(台灣唔錯大學)但係香港又唔夠分入/建築設計

錢唔多

台灣係個好既選擇
同埋雖然台仔世界觀狹窄
但係讀書真係好撚chur

台大醫科收好高
次一級既大學讀醫會唔會太曬

陽明唔錯 以台灣黎講
但真心唔建議 返黎要考試先執到業 個試又難 合格率又低 考唔到同廢紙一樣 留返係台灣人工又低

不如考慮下香港承認果D
例如社工獸醫物治職治

賺到錢唔通又要話你知咩
下年想去台灣讀大學, 想揀嘅科都要睇聯合分發(啫係DSE成績)
自己讀梗Band1中學, 20-21分應該唔難
但都想知要幾多分先入到國立嘅
有冇知道嘅巴絲或者過來人可以答到我?

垃圾大學
香港有既科唔讀好過
橫掂你係香港20-21分除左讀engine搵到下食其他9成都係做文員仔既工
係香港做u grad文員仔好過台灣垃圾u再返香港俾人當中六畢業

去體驗嘉義台南?
見你on99咁
你應該半年就喊住話媽媽我要返香港

利申係台灣讀緊香港冇,全球都少u有既科
台灣語言通同近又平先去

絲打你頂到咁耐真係好勁

自問頂左兩年都係要投降,佢地d扭曲得黎又戇鳩既文化同思想簡直就係精神折磨

Good luck
台灣人真係戇鳩到你唔信
台灣升學? 不了

我冇science底 開會都challenge 到啲engineer 仲要佢地駁都駁唔到

佢地唔係駁唔到
係唔好意思駁你
佢地文化係咁

係真係答唔到 因為樣野係佢地盲跟 所以錯
我係求證 但佢地硬要個藍本 明明常識黎 在場都呆晒

啊,佢地做事情係比較死板
台灣大學 唔係弱智既 你肯俾錢就收架啦
個人申請用中學考試成績入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞