台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
提醒大家
好多人以為台灣大學弱智都收係因為台灣大學垃圾
其實係多垃圾大學,但頭十間絕對唔係流

仲頭十間
台灣得台大一間可以叫做大學
其他全部野雞黎
提醒大家
好多人以為台灣大學弱智都收係因為台灣大學垃圾
其實係多垃圾大學,但頭十間絕對唔係流

仲頭十間
台灣得台大一間可以叫做大學
其他全部野雞黎
話台灣人唔識香港既大學嗰d人一定係喺d垃圾大學讀緊啦 我幾個台灣朋友(全台最top嗰幾間高中畢業 個個都話HKU CU嗰d會去招生架 不過要求係極高(好似差不多科科要滿分) 走得黎香港讀嗰d一定係棄台大offer 先去台大報到然後搞休學 再睇情況復學 要幾醒先領悟到留係台灣冇前途

幫你fix 返少少野先

讀唔掂返台灣?

有條後路掛
上PTT睇 佢地連sem break幾時放 放幾耐 都可以踩到一文不值
人地扯cs ranking出黎講 佢地又話要拎ee出黎比先岩
真係龍門任佢搬

唔差在講埋香港一個sem冇台灣咁長 搞到乜柒都學唔到啦

老實講 我係台灣上過18個week 又冇tutorial 多數照ppt講/板書抄textbook
lecture notes又好少prof 肯自己整 下下叫人揹本textbook返黎上堂
中學咩屌佢老母
去玩下啦
台灣人啲英文好柒?
唔好
台灣人啲英文好柒?

Kant 讀成cunt
我响香港自問啲英文都已經柒到乜咁 估唔到低處未算低
台灣大學係俾你食台妹用

台灣人果陣文化同香港好唔同
同埋普遍係比較低能 唔係話笑鳩台灣人
係真心覺得佢地智力 / 教育係有問題
不過相對佢地講野會開放過香港

最大問題係佢地自己無知得黎又唔知醜

如果關家姐係台灣人佢唔會話覺得自己好柒
反而係無理取鬧屌鳩笑佢D人仲覺得自己大條道理咁
台灣d大學阿豬阿狗都入得
如果唔係最top果幾間嘅熱門/神科
不如留係香港讀asso/hd

另外讀書唔係問題
如果你想畢業之後留係台灣做野做小生意
就唔建議 因為台灣人排外情況幾嚴重
佢地好歡迎外國人去旅行去讀書 但一去到搶佢地份工/生意果陣就會比人排斥

上面都好多人講台灣人好低能
世界觀差到 睇下班台霉平時點報導新聞就知
之前有同學問我係香港洗唔洗翻牆先上到fb ig

希望幫到想去台灣讀書嘅巴打
利申 台大神科

另外讀書唔係問題
佢地好歡迎外國人去旅行去讀書 但一去到搶佢地份工/生意果陣就會比人排斥

利申 台大神科

讀書都不了

宿舍入面最撚麻煩同戇鳩既永遠都係台灣人 相信住過既都知道

但佢地會將自己既行為合理化 然後再話鳩班僑生先係始作俑者

返學做lab係好撚認真 但一到非理科既project/report/ppt就廢撚到搵個香港form 1/2既做分分鐘仲好

之前有單新聞好似講台灣大學考試400分滿分
攞1x已經夠入 但都有弱智仔拎個位分數
然後有條友話比個bb仔亂做都唔止個位啦

台灣有幾on9我諗唔洗多講
但專業人士又可以好勁 例如電影業 金馬影展同國家電影就跑贏香港好多
所以睇黎台灣其實都有勁野勁人 不過係個智力下限比大家低

一個地方多人一定有叻人既
但台灣人智商係m型囉
叻嗰堆有能力去哂外國
on9既係哂台灣
唔係normal distribution

之前有單新聞好似講台灣大學考試400分滿分
攞1x已經夠入 但都有弱智仔拎個位分數
然後有條友話比個bb仔亂做都唔止個位啦

台灣有幾on9我諗唔洗多講
但專業人士又可以好勁 例如電影業 金馬影展同國家電影就跑贏香港好多
所以睇黎台灣其實都有勁野勁人 不過係個智力下限比大家低

一個地方多人一定有叻人既
但台灣人智商係m型囉
叻嗰堆有能力去哂外國
on9既係哂台灣
唔係normal distribution

之前有個11歲既仔㞗做份入學試卷都有大學 offer

另外讀書唔係問題

利申 台大神科

讀書都不了

返學做lab係好撚認真 但一到非理科既project/report/ppt就廢撚到搵個香港form 1/2既做分分鐘仲好

台灣真係好神奇 唯一一個地方去左既人9成9都唔鐘意
未聽過其他地方係咁
蝗國都好過鬼島
成日用十倍努力做一成成果

另外讀書唔係問題

利申 台大神科

讀書都不了

台灣真係好神奇 唯一一個地方去左既人9成9都唔鐘意
未聽過其他地方係咁
蝗國都好過鬼島
成日用十倍努力做一成成果

姐係咁 如果係學日本玩慢工出細貨 做野係認真既 我唔會有咩批評

香港人做野一般唔太認真 但極具效率 用5成時間做7成既result

台灣就用十成時間鳩做 然後同你講已經好認真做 好努力
台大醫科同獸醫收成30分

等city run多幾年有哂accreditation 就連讀獸醫都唔洗過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞