台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
我其實係想過台南嘉義果啲簡樸啲嘅生活
覺得响香港攞張沙紙都要乞食嘅生活好冇意思

...你諗住讀咩科?
唔係想打擊你
有夢想係好事黎

犯罪防治系或者心理系啦
0分都可以讀
頂唔頂到四年畢業就另外一回事
如果你既目標係台成交清
而你又入到去 就俾心機讀啦
入到去俾人踢出校既僑生大把
雖然台灣人既思想係on9同埋係極度小圈子
但係佢地讀書係好勤力

如果想去既話 請三思自己係未真係有興趣想讀同埋唔介意俾人杯葛 先考慮去
例申:係台灣讀緊

咁點解唔讀asso hd 再上u?

所以未話 有興趣先去
無興趣就唔好去
讀asso hd再升上去仲好

你既意思係指對果科有興趣定對台灣有興趣先?

對台灣呢個地方有興趣優先 如果對科目有興趣其實唔建議去台灣
因為台灣有既科 香港大部分都會有
有d特別既系可能就好似台大 森林系同埋昆蟲系
如果你係對呢類有興趣 台灣先會係選擇
唔係既話 留係香港會比較好

巴打姐係講緊農學院? 香港的確冇農學院

但日本之前都出左個scheme 叫人讀日本既農學院再就業

咁睇落好似日本好D(除去語言因素)

...你諗住讀咩科?
唔係想打擊你
有夢想係好事黎

犯罪防治系或者心理系啦

留係香港 讀asso升
又唔難升
留係香港 讀asso升
又唔難升

主要係想過其他生活。讀咩科都係次要
留係香港 讀asso升
又唔難升

咁你去歐美讀啦 台灣同香港有咩大分別
留係香港 讀asso升
又唔難升

咁你去歐美讀啦 台灣同香港有咩大分別

我去台南果啲喎巴打
信我,返來香港會好撚後悔

利申,已畢業

利申,已畢業

如果係女仔我就好支持去台灣識條仔留係果度住算
考內成績報得
識條友有offer
DSE去浦一浦頭就走

...你諗住讀咩科?
唔係想打擊你
有夢想係好事黎

犯罪防治系或者心理系啦

讀心理系就政大 台大
成功都有
其他大學就唔清楚
不過唔知聯合分發有無開
如果你係真係好有興趣呢個科系又 好想去台灣生活
而聯合分發又唔收 可以試下去僑先部讀一年
正常呢三間都有位俾僑先部選擇
咁當然你要係僑先部努力讀書 因為要考試
先有機會入到去
再唔係你入到去僑先部 再係僑先部用個人申請報學校 如果佢有個人申請既學位

利申,已畢業

樓主都係會堅持過去讀架啦 而開POST 既目的就係為左搵多D人認同

我真心對台灣留學真要講既都講過哂 奈何好多連登仔都係照比班5新台幣操控

真心話當狗肺 打手宣傳就當真理
幾多分都有人收嫁,唔好過黎啊,呢度唔值得你浪費時間
個人申請就睇你點樣寫到自己份自傳靚靚仔仔,好似我咁,整左兩年飛機,Maths/Phy唔合格都用工作經驗轆到入黎(不過讀唔掂)

利申:人在台灣讀緊year 1,DSE 得13分

我dse 12分,讀hd 走後門上返ugc

邊間cc 咩科
樓主 老老實實
見你細我幾年都無謂呃你 因為你應該唔會同我工作上有競爭

諗得台灣 我諗你屋企唔會好有錢先
台灣大學一黎廢
二黎地方落後
三黎學唔到外語(主要係英文)

去親外國讀既起碼要享受到以上其中一樣
就算係美國野雞 去到都起碼浸到少少英文番黎
台灣?浸水就有你份,番到黎香港話比人知分分鐘比人笑

除非你死都要攬住個冇用既degree,但既然係咁點解唔寧願讀asso搏/唔搏直接得top-up

唔係話唔比你洗屋企錢,但係你會唔會攞100蚊買包紙巾?

利申洗左屋企200萬去浸水 見有緣見你個post先勸下
樓主 老老實實

台灣大學一黎廢
二黎地方落後

除非你死都要攬住個冇用既degree,但既然係咁點解唔寧願讀asso搏/唔搏直接得top-up

Ps. 如果你對台妹有情意結,洗幾十萬去屌囡又另計,上面就當我冇講過
個時未考Dse申請 都話收左我
樓主保重
情況同樓主相似
舊年dse best5 20分
報左海外聯招一類組
入左交大資管無去
聽聞每年嘅admission score都會浮動
因為睇個年有幾多人爭
E.g. 假設台大哲學今年開左2個位比香港學生
得2個人報
一個28分 一個18分
兩個都會收
所以都好難講咩uq median lq
因為sample size太細
不過隔離登有人收集左前幾年嘅一啲數據
可能參考下

最後我都講下點解無去
因為交大資管唔係我第一志願
同埋台灣嘅商科相對地比較唔好
工科同理科會比較出名
如果樓主係揀工/理嘅都可以諗嘅
不過20/21係香港都揀到呢啲科
做乜唔留係香港讀undergrad?
真係嚮往台灣生活嘅可以諗postgrad嘅...
利申:我都有諗過下 不過postgrad嘅事有啲遙遠 最尾會唔會讀都係一個問題
情況同樓主相似
舊年dse best5 20分
報左海外聯招一類組
入左交大資管無去
聽聞每年嘅admission score都會浮動
因為睇個年有幾多人爭
E.g. 假設台大哲學今年開左2個位比香港學生
得2個人報
一個28分 一個18分
兩個都會收
所以都好難講咩uq median lq
因為sample size太細
不過隔離登有人收集左前幾年嘅一啲數據
可能參考下

最後我都講下點解無去
因為交大資管唔係我第一志願
同埋台灣嘅商科相對地比較唔好
工科同理科會比較出名
如果樓主係揀工/理嘅都可以諗嘅
不過20/21係香港都揀到呢啲科
做乜唔留係香港讀undergrad?
真係嚮往台灣生活嘅可以諗postgrad嘅...
利申:我都有諗過下 不過postgrad嘅事有啲遙遠 最尾會唔會讀都係一個問題

postgrad一睇你個supervisor 二睇你畢業留唔留係當地做野
台灣pg冇純coursework畢業 一定要做research
岩唔岩香港人口味都好難講

利申,已畢業

樓主都係會堅持過去讀架啦 而開POST 既目的就係為左搵多D人認同

我真心對台灣留學真要講既都講過哂 奈何好多連登仔都係照比班5新台幣操控

真心話當狗肺 打手宣傳就當真理

去完幾次台灣旅行 見啲人對遊客咁nice 野食又多 物價又平 仲唔狗衝去讀咩
識幾個台灣朋友 睇佢地fb大把台灣人會稱呼香港人做港燦 港仔 426 當正香港同支那冇分 台灣世界第一
台灣最美的風景是人
樓主 老老實實

台灣大學一黎廢
二黎地方落後

去台灣用二百萬cls 去美國都有找

條友買埋樓拎居留權下話

冇講清楚 自 一打

係浸咸水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞