台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
下年想去台灣讀大學, 想揀嘅科都要睇聯合分發(啫係DSE成績)
自己讀梗Band1中學, 20-21分應該唔難
但都想知要幾多分先入到國立嘅
有冇知道嘅巴絲或者過來人可以答到我?
5條U都得,不過要個人申請

利申:DSE 21分,個人申請已經有offer,台灣排名前15的國立大學,不過冇去到
好似好多都係個人申請入去
好似好多都係個人申請入去

我都想個人申請入 但有興趣嘅科都冇個人申請

利申:DSE 21分,個人申請已經有offer,台灣排名前15的國立大學,不過冇去到

巴打果時係報咩科?
台灣啲大學唔洗考DSE都讀得
幾多分都有人收嫁,唔好過黎啊,呢度唔值得你浪費時間
個人申請就睇你點樣寫到自己份自傳靚靚仔仔,好似我咁,整左兩年飛機,Maths/Phy唔合格都用工作經驗轆到入黎(不過讀唔掂)

利申:人在台灣讀緊year 1,DSE 得13分
中五畢業都得
有20-21分就留返喺香港
畢業要乞食就無謂
台灣啲大學
台灣啲大學未考dse已經出offer

台灣前十五究竟係咩概念
0分都讀到U 除左台大叫做勉強ok 其他都係垃圾
台灣啲大學未考dse已經出offer

樓主仲未收到offer?慘慘豬
畢業要乞食就無謂

你香港讀乞食科咪一樣乞食
有冇巴絲知道國立清華點樣?收分幾多?
台大應該比得上hku
其他就不了

傻啦,台大連poly都不如
有冇巴絲知道國立清華點樣?收分幾多?

有冇考慮下用google查下呢
台大應該比得上hku
其他就不了

你知唔知你自己噏緊乜尻
去台灣不如去大陸讀
畢業要乞食就無謂

你香港讀乞食科咪一樣乞食

台灣啲大學分分鐘連香港asso/hd都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞