台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
睇完各位巴打嘅意見我都有啲想報返jupas俾返條後路自己

但我所追求嘅又唔係話要好有錢嘅生活 只係想過得輕鬆啲

係唔係台北嘅人同台南鄉郊啲嘅人有唔同?
啫係思想或者生活方面
我諗台北應該都係同香港差唔多啦

整體黎講,同台灣人既眼光好窄
我比人問過:「你是不是很厲害才來台灣讀書的?」
我答:「考不上香港的大學才來的」
佢問:「香港的大學都很廢吧?」
我答:「香港考的上大學的都不會來」
佢問:「有台大厲害嗎?」
我答:「台大大概跟香港的理工差不多吧」
佢問:「那香港大學呢?」
我答:「台大比不上香港的三大」

隔離個馬拉仔都知香港啲大學勁,台灣人冇乜國際意識,一般黎講,佢地既世界就係大陸同台灣,好少少既會諗美國,唔知我以為世界版圖得呢三個地方
至於生活,佢地讀書好勤力既,食野方面就,油野肥野多囉,冇乜湯水,無論台北定台南,速度都算慢

咁我應該都會揾到自豪感話曬我應該入到香港嘅大學只係我自己唔入

不過啲人係咪會因為你由香港嚟而覺得你特別?
識幾個台灣朋友 睇佢地fb大把台灣人會稱呼香港人做港燦 港仔 426 當正香港同支那冇分 台灣世界第一
台灣最美的風景是人

FB 唔等於現實
但歧視就的確有 主要係年輕人 反而中老年人多數好nice好易相處

而留學接觸到既主要都係年輕人 特別係你既同班同學

由於台灣既大學似香港既中學分班級 有班導師 會選個班代表負責班務(其實duties 好鬼似中學班長 ) 所以唔習慣既會好撚慘

而我就係人板

喺fb已經睇到台灣人思想有幾封閉
識人 未出成績已經收咗offer
識人 未出成績已經收咗offer

我都想我讀果科有個人分發
台大應該比得上hku
其他就不了

傻啦,台大連poly都不如

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查
1.世界排名台大低過理工
2.香港老細心目中 理工係8大仔之一 台大係街外次等
3.理工要22分入 台大21分入(四年前我果陣既資料所知

台大得個法學院工程學院醫學院勁咋嘛
問題係 避走香港既撚樣考鳩到台大既法醫工咩
咪讀埋曬一堆唔知乜乜既研究科
日文研究法文研究歐洲研究文化研究乜乜乜
最後出到黎 返香港搵工 咪又係一件垃圾

我夠膽講,台大學生質素屌打理大
台大應該比得上hku
其他就不了

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

school of law勁係因為全世界得台灣用中文做官方語言而又稍為有啲法治
(啫係兩個地區之中佢排第一, 噉算唔算勁?)
同埋如果支那有法治的話一定超越台灣
engine fac都唔勁, 得大電同細電出名, 其他都已經畀台灣其他U超越到咁濟
medical school 勁鬼咩? 只不過係啲學生勁咋嘛
排名重衰過香港(QS ranking by subject, medicine: hku 36 台大 46 cu 47)

好過中大,仲叫差?
之前有個同學DSE 2分
靠個人申請入到中段國立大學
信我,返來香港會好撚後悔

利申,已畢業

樓主都係會堅持過去讀架啦 而開POST 既目的就係為左搵多D人認同

我真心對台灣留學真要講既都講過哂 奈何好多連登仔都係照比班5新台幣操控

真心話當狗肺 打手宣傳就當真理

返香港搵工做勿去,或先考慮香港讀
發覺樓上有幾件台灣仔已經燥左底

廢就認 屌你就企定定啦

正一垃圾 仲妄想同香港既大學鬥

廢就認 屌你就企定定啦

廢就認 屌你就企定定啦

香港既大學幾勁都唔關你事啦
你又唔係做研究的
台大應該比得上hku
其他就不了

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

school of law勁係因為全世界得台灣用中文做官方語言而又稍為有啲法治
engine fac都唔勁, 得大電同細電出名, 其他都已經畀台灣其他U超越到咁濟
medical school 勁鬼咩? 只不過係啲學生勁咋嘛
排名重衰過香港(QS ranking by subject, medicine: hku 36 台大 46 cu 47)

好過中大,仲叫差?

大佬
台大係台灣最勁既大學, 資源學生都最好
但係ChinU收既學生係次等 (講緊夠分入medic既人)過hku
先低台大一名
所以你齋用排名來同ChinU比係對CU唔公平

經費上,台大一年40億HKD,
香港所有大專院校夾埋嘅開支大約210億。
計比例相信HKU Cu個經費可能唔會同台大差太遠。

而Lingu呢d細雞土炮U,其實連人地半個Faculty 既人數都無
台大規模3.3萬,
CUHK 2.5萬
HKU~2萬
Lingu ~2500

加上上面有巴打講過經費同人數台大都多過港大中大
但最後佢既排名重衰過港大, 高中大一名
錢又多過人, 學生又勁過人, 出來同CU差唔多
噉重唔係廢過香港咩?
睇完各位巴打嘅意見我都有啲想報返jupas俾返條後路自己

但我所追求嘅又唔係話要好有錢嘅生活 只係想過得輕鬆啲

係唔係台北嘅人同台南鄉郊啲嘅人有唔同?
啫係思想或者生活方面
我諗台北應該都係同香港差唔多啦

整體黎講,同台灣人既眼光好窄
我比人問過:「你是不是很厲害才來台灣讀書的?」
我答:「考不上香港的大學才來的」
佢問:「香港的大學都很廢吧?」
我答:「香港考的上大學的都不會來」
佢問:「有台大厲害嗎?」
我答:「台大大概跟香港的理工差不多吧」
佢問:「那香港大學呢?」
我答:「台大比不上香港的三大」

隔離個馬拉仔都知香港啲大學勁,台灣人冇乜國際意識,一般黎講,佢地既世界就係大陸同台灣,好少少既會諗美國,唔知我以為世界版圖得呢三個地方
至於生活,佢地讀書好勤力既,食野方面就,油野肥野多囉,冇乜湯水,無論台北定台南,速度都算慢

咁我應該都會揾到自豪感話曬我應該入到香港嘅大學只係我自己唔入

不過啲人係咪會因為你由香港嚟而覺得你特別?

其實你過去唔係要搵自豪感 而係要試下點同D 井底蛙相處
無可否認 佢地當中唔少讀書係幾勤力 但論眼界/待人處事 香港人好好多
係我眼中 佢地只係一班背書怪同埋人肉calculator
practical work差香港人幾皮
弱智都讀到嫁啦
想讀香港冇開既科/醫科(台灣唔錯大學)但係香港又唔夠分入/建築設計

錢唔多

台灣係個好既選擇
同埋雖然台仔世界觀狹窄
但係讀書真係好撚chur
國立台大都係好屎, 好多都仲用中文上堂
20-21分入到八大好多科啦
除非你係去台灣讀神科, e.g.獸醫

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查

好過中大,仲叫差?

大佬
台大係台灣最勁既大學, 資源學生都最好
但係ChinU收既學生係次等 (講緊夠分入medic既人)過hku
先低台大一名
所以你齋用排名來同ChinU比係對CU唔公平

經費上,台大一年40億HKD,
香港所有大專院校夾埋嘅開支大約210億。
計比例相信HKU Cu個經費可能唔會同台大差太遠。

而Lingu呢d細雞土炮U,其實連人地半個Faculty 既人數都無
台大規模3.3萬,
CUHK 2.5萬
HKU~2萬
Lingu ~2500

加上上面有巴打講過經費同人數台大都多過港大中大
但最後佢既排名重衰過港大, 高中大一名
錢又多過人, 學生又勁過人, 出來同CU差唔多
噉重唔係廢過香港咩?

台大整體上係咪廢過HKU可以商榷,
你拎港大代表整個香港就有問題,
CU唔係香港?City唔係香港?
咁台大廢極都排得香港三大呢個位掛

不過講真,係排名上,你拎東大係咪又俾HKU打,
但香港真心拎得出間大學同京都東京清華比?
做UG既讀完就做野,
要睇PG既研究成就先知。
研究成就上,台大應該一直都仲係>HKU
不過教學範疇同國際化就一直低過港大,
三取二,HKU贏, 不過係以學術機構,而唔係研究機構去睇

點介定研究成就先? 頂級學術論文? 某某 Fellow 既人數?
如果係既話 HKU>台大 除左電機同化工(HKU 冇化工)
如果真係考到20 21分,真係極度建議你喺香港讀,無論八大咩學校咩科都係。 現實咁睇,香港嘅大學質素放諸世界上來講,都算幾好,自己住喺先進嘅城市,係呢度升學,無謂嘥咗個機會,有好野唔揀。

想過另一種生活,無非係對現狀不滿,但可能只係眼界唔夠闊,只係睇到負面一面。尤其入咗大學之後,不論更好定更壞,總會接觸唔同嘅生活,甚至之前冇諗過、見過嘅嘢(建議去下exchange,比較下外地同自己居住嘅地方),你嘅眼界都會改變,亦都可能改變緊你對生活嘅認知。

所以不妨試吓先,如果讀完四年都冇改變諗法,依然好想過台灣生活,你拎住香港嘅大學學歷去台灣生活,都絕對有優勢,搵工冇問題。

拎唔到居留wor
我其實係想過台南嘉義果啲簡樸啲嘅生活
覺得响香港攞張沙紙都要乞食嘅生活好冇意思

一睇你個on9仔未耕過田,耕田絕對辛苦過你返工放工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞