台灣嘅大學通常收DSE幾多分?

219 回覆
4 Like 82 Dislike
台大嘅level應該等於Ling u左右?
師姐DSE 5分都有大學收
如果真係考到20 21分,真係極度建議你喺香港讀,無論八大咩學校咩科都係。 現實咁睇,香港嘅大學質素放諸世界上來講,都算幾好,自己住喺先進嘅城市,係呢度升學,無謂嘥咗個機會,有好野唔揀。

想過另一種生活,無非係對現狀不滿,但可能只係眼界唔夠闊,只係睇到負面一面。尤其入咗大學之後,不論更好定更壞,總會接觸唔同嘅生活,甚至之前冇諗過、見過嘅嘢(建議去下exchange,比較下外地同自己居住嘅地方),你嘅眼界都會改變,亦都可能改變緊你對生活嘅認知。

所以不妨試吓先,如果讀完四年都冇改變諗法,依然好想過台灣生活,你拎住香港嘅大學學歷去台灣生活,都絕對有優勢,搵工冇問題。
我其實係想過台南嘉義果啲簡樸啲嘅生活
覺得响香港攞張沙紙都要乞食嘅生活好冇意思

咪又係一樣要乞食

不過隔離登有人收集左前幾年嘅一啲數據
參考下

填志願可以參考呢3年隔離登既派位

2014年入讀台灣大學成績一覽:
http://docs.google.com/spreadsheets/d/1Pn5Hhj8C0fzJH_zJvgKQC-JCEqVCnFTqO5aGViwMBqI/

2015年入讀台灣大學成績一覽 :
http://docs.google.com/spreadsheets/d/1TnvPFcNwgXWEhbpCiZMbrhyjgmYSIKWbSkNsKI2ehdQ/

2016年入讀台灣大學成績一覽:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GBEaEyIH6xlqmlN-p-pXtjZZZsYbL3_IBcGiZD2IGgs/

不過呢個分我個人傾向留係香港,
因為去台灣比起留港會遇到更多嘅未知數,
去到唔會有中學師兄姐carry你,
唔開心唔會有以前班朋友陪你,
做留學生開頭通常都會面對幾難過嘅關口,
但overcome左學到嘅嘢都多嘅,
你自己衡量下過去讀嘅好處同壞處先決定啦,
Dse加油!
利申:我今年考多次
樓主係咪18dse

傻啦,台大連poly都不如

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查
1.世界排名台大低過理工
2.香港老細心目中 理工係8大仔之一 台大係街外次等
3.理工要22分入 台大21分入(四年前我果陣既資料所知

台大得個法學院工程學院醫學院勁咋嘛
問題係 避走香港既撚樣考鳩到台大既法醫工咩
咪讀埋曬一堆唔知乜乜既研究科
日文研究法文研究歐洲研究文化研究乜乜乜
最後出到黎 返香港搵工 咪又係一件垃圾

school of law勁係因為全世界得台灣用中文做官方語言而又稍為有啲法治
(啫係兩個地區之中佢排第一, 噉算唔算勁?)
同埋如果支那有法治的話一定超越台灣
engine fac都唔勁, 得大電同細電出名, 其他都已經畀台灣其他U超越到咁濟
medical school 勁鬼咩? 只不過係啲學生勁咋嘛
排名重衰過香港(QS ranking by subject, medicine: hku 36 台大 46 cu 47)

大致agger,btw香港政府都有列中文係官方語言之一

所以我都唔係好知佢點界定"勁"同"唔勁"

我講緊以華語作為法律條文

法律係整個大陸法系統相互比較。。。無話用中文就只得中文既地區相比
而且法律規範始終會有盡頭
再加上時空既經過令到社會價值觀或道德觀改變而一直改變

我個人覺得法律系無得點比 可能比下師資同考試合格率加本身學校名氣

教既教授教學時灌輸既學說影響學生將來考到律師法官或者立法委員時
會唔會選擇當初學法律時教授所講既野建立係實務上

畢竟現實立法或者法院運作都有實務所採既既一貫做法 雖然有時判決會採某d學者既書直接節錄係判決理由

但係你用中文學法律 (civil law) 可以去邊度做野? (識第三種lang另計)
用得英文既都係行common law為主
所以我先攞台灣同大陸比
90%台大畢業生月入唔過9000hkd

讀完返香港都係做文員仔
講完。

傻啦,台大連poly都不如

話哂台灣第一
邊會咁誇張

誇張?
你自己查
1.世界排名台大低過理工
2.香港老細心目中 理工係8大仔之一 台大係街外次等
3.理工要22分入 台大21分入(四年前我果陣既資料所知

台大得個法學院工程學院醫學院勁咋嘛
問題係 避走香港既撚樣考鳩到台大既法醫工咩
咪讀埋曬一堆唔知乜乜既研究科
日文研究法文研究歐洲研究文化研究乜乜乜
最後出到黎 返香港搵工 咪又係一件垃圾

school of law勁係因為全世界得台灣用中文做官方語言而又稍為有啲法治
(啫係兩個地區之中佢排第一, 噉算唔算勁?)
同埋如果支那有法治的話一定超越台灣
engine fac都唔勁, 得大電同細電出名, 其他都已經畀台灣其他U超越到咁濟
medical school 勁鬼咩? 只不過係啲學生勁咋嘛
排名重衰過香港(QS ranking by subject, medicine: hku 36 台大 46 cu 47)

大致agger,btw香港政府都有列中文係官方語言之一

所以我都唔係好知佢點界定"勁"同"唔勁"

我講緊以華語作為法律條文

法律係整個大陸法系統相互比較。。。無話用中文就只得中文既地區相比
而且法律規範始終會有盡頭
再加上時空既經過令到社會價值觀或道德觀改變而一直改變

我個人覺得法律系無得點比 可能比下師資同考試合格率加本身學校名氣

教既教授教學時灌輸既學說影響學生將來考到律師法官或者立法委員時
會唔會選擇當初學法律時教授所講既野建立係實務上

畢竟現實立法或者法院運作都有實務所採既既一貫做法 雖然有時判決會採某d學者既書直接節錄係判決理由

但係你用中文學法律 (civil law) 可以去邊度做野? (識第三種lang另計)
用得英文既都係行common law為主
所以我先攞台灣同大陸比

咁法律係有地域性
通常你邊度學會係返邊度做
你夠勁可以用其他語言考到另計 畢竟法理會大致相同
不過大前提要考到牌。。。無就講咩都無用
識幾個台灣朋友 睇佢地fb大把台灣人會稱呼香港人做港燦 港仔 426 當正香港同支那冇分 台灣世界第一
台灣最美的風景是人

FB 唔等於現實
但歧視就的確有 主要係年輕人 反而中老年人多數好nice好易相處

而留學接觸到既主要都係年輕人 特別係你既同班同學

由於台灣既大學似香港既中學分班級 有班導師 會選個班代表負責班務(其實duties 好鬼似中學班長 ) 所以唔習慣既會好撚慘

而我就係人板

咁你又on 9左d,
台大係香港排係同Cu Hku一個LEVEL,
要醫有醫,要獸醫有獸醫,要工學有工學,仲有農學,係無商姐
如果係計研究論文數目,
台大仲贏緊HKU一個開。(不過整體引用比率,同評級應該差過HKu)

經費上,台大一年40億HKD,
香港所有大專院校夾埋嘅開支大約210億。
計比例相信HKU Cu個經費可能唔會同台大差太遠。
不過順帶一提,北大同清華求其一間,
一年已經有超過240億經費,
完爆八大+ive+諸如此類嘅經費總和

所謂大學排名大部分都係用教育機構,而唔係研究機構標準去量度。
唔係既話,東大京大清華北大呢d國家級大學唔會係排名上輸俾仼何一間香港既大學。

而Lingu呢d細雞土炮U,其實連人地半個Faculty 既人數都無
台大規模3.3萬,
CUHK 2.5萬
HKU~2萬
Lingu ~2500

講緊ug admission level 係同ling u 差唔多喎
Hsmc ~~ 台大

應該係樹中水平
台灣D大學 小學教完咩係選擇題就讀得啦
讀台大我不如留係香港讀恆大仲有前途
又有得屌女又可以搵真銀
Dse 幾多分可以入清華
識幾個台灣朋友 睇佢地fb大把台灣人會稱呼香港人做港燦 港仔 426 當正香港同支那冇分 台灣世界第一
台灣最美的風景是人

成個宿舍都叫緊我港仔,不過我又唔介意,仲會叫返佢地"死台南的"、"死澎湖的"
另外玩車又識落一班台仔,感覺上互助嘅精神都唔錯。
不過佢讀書真係好撚勁同好自律,自問拍馬都比唔上
利申,千年老二科大,號稱高中,讀緊香港無開辦嘅科

港仔係咩意思?
有咩引申義?
其實睇你讀咩系
如果你將學到既技術拎去考埋證書都唔算係浪費時間
出黎做野都係睇你個人能力去到咩水平
理得你邊到讀
利申 台灣讀書
去台大讀獸醫
樓主係咪18dse

睇完各位巴打嘅意見我都有啲想報返jupas俾返條後路自己

但我所追求嘅又唔係話要好有錢嘅生活 只係想過得輕鬆啲

係唔係台北嘅人同台南鄉郊啲嘅人有唔同?
啫係思想或者生活方面
我諗台北應該都係同香港差唔多啦
睇完各位巴打嘅意見我都有啲想報返jupas俾返條後路自己

但我所追求嘅又唔係話要好有錢嘅生活 只係想過得輕鬆啲

係唔係台北嘅人同台南鄉郊啲嘅人有唔同?
啫係思想或者生活方面
我諗台北應該都係同香港差唔多啦

整體黎講,同台灣人既眼光好窄
我比人問過:「你是不是很厲害才來台灣讀書的?」
我答:「考不上香港的大學才來的」
佢問:「香港的大學都很廢吧?」
我答:「香港考的上大學的都不會來」
佢問:「有台大厲害嗎?」
我答:「台大大概跟香港的理工差不多吧」
佢問:「那香港大學呢?」
我答:「台大比不上香港的三大」

隔離個馬拉仔都知香港啲大學勁,台灣人冇乜國際意識,一般黎講,佢地既世界就係大陸同台灣,好少少既會諗美國,唔知我以為世界版圖得呢三個地方
至於生活,佢地讀書好勤力既,食野方面就,油野肥野多囉,冇乜湯水,無論台北定台南,速度都算慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞