Netflix集中討論區(3) 一個月免費任睇

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
好睇呀 個feel有啲似Submarine
btw 你地係用laptop, desktop 定電視睇?我依兩日用MacBook 睇 好唔舒服 要坐定定 有無人明我講乜? 我唔想同一個position坐太耐 之前先賣咗部ipad 可能真係要買返部
岩岩睇哂mind hunter
個個都話the end of fking world 好好好好好睇,於是走左去睇
我真心覺得覺得無咁好睇,故事又無大家講到咁峰迴路轉姐……
我淨係覺女主角係個不知天高地厚比人寵慣既八婆,睇到我好不滿,而佢地種種既行為都令我覺得佢地既愛情唔甜蜜亦好難認同
同埋個男主好慘
有無人可以分享下點解覺得咁好睇
咁我覺得套劇入面嘅劇情係刻意離經叛道嘅 令我地唔洗一定用我地嘅價值觀去判斷個劇情合唔合理。姐係好老土個啲: 咩係「正常」,咩係唔「正常」?兩個主角嘅價值觀反映哂佢地本身兩個人嘅人生入面所受到嘅創傷 童年嘅經歷同家庭背景都本身無得由佢地控制同選擇 我地個個人都一樣 分別只係我地可以選擇點樣去回應依個「荒謬」嘅世界。劇入面就刻意去誇張依樣嘢 同好多cult 片一樣 劇情安排上刻意安排啲反社會嘅角色 去反思個制度同當代價值觀 (同埋 反思 唔代表要推倒 有機會係點樣去完善佢 唔透過戲劇去反思 唔通等出事 先係新聞到反思咩? 所以又唔洗太反感 好中意Netflix 就係依個原因 套 Okja好好睇) 例如八仙飯店,Falling down。個老豆都話 "To live in a deranged world, one being crazy is the one who acted sanely" 劇情安排個兩個差婆就係代表我地一般人嘅價值觀同想法 去判別咩係啱咩係錯 。例如 偷入人地間屋 點知原來個屋主係變態 之後又殺埋個屋主, 去偷油入 以為個職員會報警 點知個職員自己都對份工好厭倦而幫個主角拖。當然我地一般人唔會咁做 但又有邊個可以判斷 到底循規蹈矩係「好」定試圖反抗「荒謬」先係「好」?btw 我覺得個故仔唔係想講個男女主角段愛情 係純粹去link佢地兩個埋一齊 去完成個故事姐 咁唔甜蜜都正常嘅
同埋 個故事 一啲都唔峰迴路轉 好合理嘅推進 兩條友奶咗嘢 之後比人捉到 如果最後有咩事 證明無殺過人 或啲察佬無捉到佢地 就真係峰迴路轉 最後男主跑走個到 好有飛越瘋人院最尾個到 "at least I tried"個feel 估唔到一套電視劇都拍到咁

利申鳩up
btw 你地係用laptop, desktop 定電視睇?我依兩日用MacBook 睇 好唔舒服 要坐定定 有無人明我講乜? 我唔想同一個position坐太耐 之前先賣咗部ipad 可能真係要買返部

我長期用手機睇
岩岩睇哂mind hunter

呢套題材好
但節奏太慢太拖
集集都講男女主角仆野

同類片我推介Manhunt : Unabomber更好睇
電視
房個部就smart tv
廳個部就用now睇

而家d smart tv好平jei
多謝你打咁多答我!
我完全明白所有反社會既故事設定
我反感純粹係因為條女所有神情動作表情行為真係條八婆,就好似你平時睇戲D好黑人憎既奸角,你真係好想一拳打爆部電視機。即使Jame都好反叛,但佢係完全唔欠打,你明唔明?
不過你講到套劇好多空間去討論種種反社會行為,但我感覺套劇只係呈現左出黎,而其實無乜位好討論,純粹係有條女好任性自私想做自己想做既野。(利申喜歡睇CULT片)
真正有得討論既位係例如殺強姦犯偷野果D。
你答左好多野回應我反感既地方,不過我都係比較想知點解會咁鍾意?
個個都話the end of fking world 好好好好好睇,於是走左去睇
我真心覺得覺得無咁好睇,故事又無大家講到咁峰迴路轉姐……
我淨係覺女主角係個不知天高地厚比人寵慣既八婆,睇到我好不滿,而佢地種種既行為都令我覺得佢地既愛情唔甜蜜亦好難認同
同埋個男主好慘
有無人可以分享下點解覺得咁好睇

睇完第一集
覺得製作技巧好學生哥水準

但好多劇都係頭幾集未入戲肉
所以我即管會試下睇哂佢
還定一集咁短
電視
房個部就smart tv
廳個部就用now睇

而家d smart tv好平jei

佢唔想坐定定睇

手機或平板可隨時係sofa或床攤係度訓係度睇
我用6S Plus係sofa床睇多

依家已經唔係長期坐係度睇電視或玩電腦嘅年代
手機平板已有好多娛樂同功能
唔駛下下開電視或電腦
深夜時插個耳筒又唔怕嘈到人
我住公屋夜晚睇電視都會有人投訴
我都係訓係張床同sofa睇電視....
係 就係想坐 瞓 攤 係到睇 同埋 唔想好認真 正定定 好似好欣賞咁睇
咁個女主角好演技姐 搞到你咁憎佢
又無話超中意嘅 我覺得幾好睇姐 我上面講個啲就係我中意嘅原因 無咩話點解嘅 入得嚟依到 都係唔想睇tbb啲大路公式姐 係閑餘嘅時候
你講先知有得較英文
較完即時順眼返唒
新加左aaron sorkin做編劇套steve jobs
新加左aaron sorkin做編劇套steve jobs

呢套入場睇過
男女主角係戲好
但故事唔算正
結局都好平淡
我覺得浪費左sj好多真人真事嘅素材
一個名人拍電影可以取材嘅野應該可以更多
尋晚join左plan留名
有無人有睇jim carrey套記錄片 好正!!
有無人有睇dirk gently‘s holistic detective agency
啱啱睇完第一季
My Next Guest Needs No Introduction 幾好睇
David Letterman 幾型
復出?
第一集 Obama 已經超好睇
我覺得佢可以將三場產品發佈會拍到咁 真係唔平淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞