點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
起到咁有咩實用性先
我明明見到同樓上重疊嗰啲位係樓梯/露台位嚟
點解係咁話人地睇唔到個天

我覺得個設計冇咩問題
如果你計返用地面積/人口比率 未必會同打直一支好大分別
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

下圖睇得清楚啲
有窗架
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/The_Interlace%2C_Singapore_2.jpg

呢張圖睇 嗰啲遮頂單位好似窗口位比較細 應該似啲1~2人單位?
睇得出有盡量避開遮頂 好多都係用作通道位
多咗好多空中平台位 我覺得好抵屌
起碼有9成單位唔會有遮頂問題

有人話某啲舊屋院有大型平台連住所有樓層 類似德福嗰啲咁?
但係樓下就一律會變成室內
而家呢個設計可以貫通所有樓
亦可以冇咗俾平台/天橋遮住地面個感覺
感覺開揚啲

采光好好多

相連平台
以前啲警察宿舍有種設計概念上相似

現實d講, 香港建築唔多唔少係俾BD d例玩死
地產商同政府都有責任
777講既貨櫃屋更加係笑話, 舊技術當寶賣
分分鐘連BD都過唔到

香港點有好建築?

唔太關事
只係 香港人太唔睇Design
當香港人只係要求一個Space 去住
你個Design有故仔有意思又有咩用
求其比座樓你,出面被層好靚既Facade,賣到貴一貴都有人買
咁咁諗Design 為咩
我明明見到同樓上重疊嗰啲位係樓梯/露台位嚟
點解係咁話人地睇唔到個天

我覺得個設計冇咩問題
如果你計返用地面積/人口比率 未必會同打直一支好大分別
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

唔係啦 連登仔係專家黎 呢啲垃圾樓狗也不屌
唔知新加坡呢座Interlace建築成本係幾多?
新加坡南北線鐵路上周六(7日)發生水浸,多個地鐵站被波及,包括碧山、布萊德和的大巴窑之間各站,服務延誤將近21小時。令救援人員頭痛的是,淹水未處理完,濱海灣與萊佛士坊地鐵站又再發生小火災。

淹浸事件發生於當日下午5時半,因當地多個地方下起滂沱大雨,因而導致站內隧道充滿積水。為安全起見,當局決定於5時33分暫停碧山、布萊德和大巴窑之間各站的列車服務。20分鐘後,濱海灣與萊佛士坊地鐵站又出現火警,令宏茂橋至濱海碼頭之間的服務亦要暫停,過半數南北線運作陷入癱瘓。部分市民因而選擇改乘巴士。

為了消除積水,當局出動電泵水,並漏夜進行除水工作,及為隧道作全面檢查。地鐵公司指,至周日(8日)上午11時才完成清理積水的工程。

隧道設計會考量百年雨量

地鐵隧道設計會將100年雨量納入考量。

根據公用事業局的面簿,下午4時20分至5時15分,多個地點會下豪雨,而碧山路一帶水位高漲,因此很有可能出現淹水情況。

李德紘博士說,地鐵隧道在設計時,會將本地100年至150年來的雨量納入考量,因此只要降雨量不超過歷史新高,理應可處理豪雨情況。

根據氣象局網站資料,本地30分鐘內偵測到的最高雨量為1995年的96毫米,而昨午在大巴窯一帶3小時累積的降雨量是63毫米,宏茂橋則為45.8毫米。

樓望樓不突止
連個天空都畀樓上遮埋

你個天咁撚細嘅

樓望樓不突止
連個天空都畀樓上遮埋

你個天咁撚細嘅

你睇下紅圈著咗燈呢個單位
要側頸先望到個天
隔離幾隻窗更加係遮囇
人地政府=港英時期,點抽水都有飽飯俾你食
我地政府,你連屎都冇得食
講左咁耐有冇archi巴打搵d圖則出黎出黎傾下
住既野實用咪得囉 咁多花巧野做咩? 唔好本末置至 樓最緊要實用好住

點睇新加坡啲居屋平,靚,正

實用好住
即係代表緊華人社會仍然係農民社會階段
藝術創意係生活環境得到滿足先會萌芽發展
講多無謂
因為新加坡係國家

係會人民的國家
為社會進步的國家

香港呢廿年 有無野進步過
我諗唔到

公民社會同平民社會
明未
住既野實用咪得囉 咁多花巧野做咩? 唔好本末置至 樓最緊要實用好住

實用好住
講多無謂

說穿鳥
人地地方大咁多
多倫多有堆樓一樣好有個性設計特別
鬼佬又係多鳩餘食飽飯有屎痾啦
點解人地得你唔得
因為人地係新加坡
人地有脫亞入歐而香港人就選擇做唐狗
多倫多有堆樓一樣好有個性設計特別
鬼佬又係多鳩餘食飽飯冇屎痾啦
唔會阻住人睇天空咩?
因為政府弱勢
俾地產霸權食住
只能滅曬地產霸權

實用好住
講多無謂

起到咁有咩實用性先

The Interlace同The Pinnacle@Duxton
間格勁唔好用
俾當地人屌到九彩

但我睇下則原來係參考咗香港啲私家樓
仲要比香港四正啲

講真人地係屋多到唔怕冇得住先玩花式

規定由地產大亨選特首
香港唔獨立都冇運行
因為政府弱勢
俾地產霸權食住
只能滅曬地產霸權

唔好on9啦
一屆政府5年夠時間用法理抄哂地產商家

只係好多有份貪油水咋
香港都有好多奇則
一d 都唔輸蝕
五角形客廳
特大窗台, 天台無圍欄
廚房窗對公家走廊
落地玻璃對主力牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞