點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
呢舊野好似攞獎design黎喎

人地辦設計比賽起公營房屋
香港辦設計比賽起政府總府、濕鳩西九
其實講真公屋政策係多餘

一開始就唔應該有公屋

全部都起私樓

但而家一大部分香港已住係公屋

既得利益者阻力大

好難返轉頭

香港啲公屋係徙置區演變而成
徙置區係用嚟安置當年湧落嚟嘅大陸難民
香港人特別麻煩
你地而家咁睇就覺得好正
到時香港跟住咁起咪又係狂屌,根本on撚9
香港都冇地, 起撚咩
其實講真公屋政策係多餘

一開始就唔應該有公屋

全部都起私樓

但而家一大部分香港已住係公屋

既得利益者阻力大

好難返轉頭

香港啲公屋係徙置區演變而成
徙置區係用嚟安置當年湧落嚟嘅大陸難民

拆晒d公屋起私樓會點?
既得利益者阻力,香港唔駛要公屋係唔係on9

連兩者公屋政策既最大分別係咩野都唔知
又樣衰又唔實用 學嚟做咩
香港都冇地, 起撚咩

有地都冇用啦
俾晒150個
一係起埋啲仲細過狗屋既樓
https://www.hkcnews.com/article/7131/%E7%AB%8B%E9%AB%94%E8%A6%8F%E5%8A%83-%E7%AB%8B%E9%AB%94%E4%B8%89%E7%B6%AD-%E5%9F%8E%E5%B8%82%E8%A6%8F%E5%8A%83-7131/%E7%AB%8B%E9%AB%94%E8%A6%8F%E5%8A%83

其實香港人除左居住空間 係咪真係唔會理下居住環境
香港繼續咁實用咁起屏風樓落去 你地班撚樣未行到屋企都焗撚死左喇

利申 做緊城市通風嘅研究
反而唔靚
archi必去field trip之一既新加坡 黎到連登都係一文不值

四四方方會唔實用?
上面話會俾人見到扑野
依家香港d樓唔年望到隔離屋咩?

人地個design就係想由一橦橦獨立大廈
變成相連,多番d公共空間, 綠化既平台

外面再圍好多公園, 點會衰得過香港d公屋?
archi必去field trip之一既新加坡 黎到連登都係一文不值

香港公屋永遠唔會係景點
除咗彩虹

四四方方會唔實用?

個外形,唔係入面
上面話會俾人見到扑野
依家香港d樓唔年望到隔離屋咩?

人地個design就係想由一橦橦獨立大廈
變成相連,多番d公共空間, 綠化既平台

外面再圍好多公園, 點會衰得過香港d公屋?

求奇俾個公園仔就算
反而舊屋邨會有大型平台設計
香港人特別麻煩
你地而家咁睇就覺得好正
到時香港跟住咁起咪又係狂屌,根本on撚9

香港起:屌你老母on撚9?
咁起點撚樣睇到個天啊
成班on L 9.

拆撚哂丁屋咪大撚把地囉,根本起三層丁屋就係 on 9
痴線
Nothing special
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞