點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
一個社會有冇藝術氣息咪睇呢啲囉
下下正正方方,一式一樣,了無生氣,刻板作業,起樓一定要咁起
呢個城市咪悶蛋囉,你去外國旅遊好多時都係睇人啲建築啦。
實用? 浪費空間?
如果佢幅地本來係預住一百戶人咁佢點起其實冇乜關係㗎喎,起八角形又係一百,四四方方又係一百,點浪費空間?
唔洗錢?設計咁好 到時樓價又加 味又係度叫春

乜而家樓價好平咩
on99
亂設計以為好型
有啲單位望唔到個天啊仆街
唔洗錢?設計咁好 到時樓價又加 味又係度叫春

乜而家樓價好平咩

到時埋又話樓價又升啦 政府搞埋啲實際野啦 無限loop
左右互疊拆嘅話咁麻煩
港共不了
浪費空間
新加坡地產商同任何新加坡人一樣,都係得一票

因為得新加坡政府一間發展商咁滯
可以有一萬個借口,但就一定唔係官商勾結
一個社會有冇藝術氣息咪睇呢啲囉
下下正正方方,一式一樣,了無生氣,刻板作業,起樓一定要咁起
呢個城市咪悶蛋囉,你去外國旅遊好多時都係睇人啲建築啦。
實用? 浪費空間?
如果佢幅地本來係預住一百戶人咁佢點起其實冇乜關係㗎喎,起八角形又係一百,四四方方又係一百,點浪費空間?

香港都有
賽馬會創新樓都好三尖八角架
不過地方的確唔見洗
呢啲建築有一兩件點綴下個城市就好
濫起的話就好似支那城市咁,變成建築師實驗場,浪費土地
on99
亂設計以為好型
有啲單位望唔到個天啊仆街

on 9 係你囉 人地咁多平台花園 加上人地既生活習慣 慢慢睇都得啦

用港豬既囚犯生活同人地比

講黎講去個起因咪就係中共到
咁樣起勁正, 多好多空中花園
十幾層中間就綠化空間
而且無坪風問題

咪係, 一個 POST 就睇到 港豬既奴隸形象真係一百年都唔會有得救
唔撚怪得 港豬搞唔到啲創意野出嚟

一來畀大財團打壓
二來下下用自己港豬眼界睇事物

你又係咩野人咁巴閉?
香港根本不缺地 樓上班柒頭衝出來柒

話香港無地果啲只會睇主流傳媒,愛被政府洗腦
其實講真公屋政策係多餘

一開始就唔應該有公屋

全部都起私樓

唔應該有私樓就真

樓望樓不突止
連個天空都畀樓上遮埋

咁樣咪通風啲?
香港根本不缺地 樓上班柒頭衝出來柒

話香港無地果啲只會睇主流傳媒,愛被政府洗腦

其實有咩地?
新加坡公屋

香港公屋

呢個係Duxton
唔係HDB黎

Duxton,Developer都係HDB 喎

樓望樓不突止
連個天空都畀樓上遮埋

咁樣咪通風啲?

風有特定方向
佢咁整有咩幫助?
其實講真公屋政策係多餘

一開始就唔應該有公屋

全部都起私樓

唔應該有私樓就真

唔應該有公屋都講得出口, 到底係咩人嚟 , 炒樓炒到short 撚左

根本香港房屋比例無好好控制
政府為左稅收, 走去出賣港人, 不斷批地畀發展商屯地造市

公屋 : 居屋 : 私樓 理想比例係
5: 4: 1

其實係咪應該早啲推,即係90時代初樓市熾熱時就開始增加公屋居屋供應?
而唔係老董大躍進式一時間推八萬五出嚟,推到樓市都冧埋
佢嗰時如果見樓市大跌嗰陣即刻宣佈暫停,我諗唔會有咁多人鬧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞