點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
有班7頭被洗腦<香港山多平地少>,樓價貴無屋住好撚正常
但唔問下點解年年都有土地供應俾發展商
因為係政府收入來源

除咗政府賣地
發展商自己都囤唔少地
我明明見到同樓上重疊嗰啲位係樓梯/露台位嚟
點解係咁話人地睇唔到個天

我覺得個設計冇咩問題
如果你計返用地面積/人口比率 未必會同打直一支好大分別
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

我覺得個設計冇咩問題
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

下圖睇得清楚啲
有窗架
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/The_Interlace%2C_Singapore_2.jpg
呢舊野好似攞獎design黎喎

Building of the year 2015
https://www.hkcnews.com/article/7131/%E7%AB%8B%E9%AB%94%E8%A6%8F%E5%8A%83-%E7%AB%8B%E9%AB%94%E4%B8%89%E7%B6%AD-%E5%9F%8E%E5%B8%82%E8%A6%8F%E5%8A%83-7131/%E7%AB%8B%E9%AB%94%E8%A6%8F%E5%8A%83

其實香港人除左居住空間 係咪真係唔會理下居住環境
香港繼續咁實用咁起屏風樓落去 你地班撚樣未行到屋企都焗撚死左喇

利申 做緊城市通風嘅研究

係香港講城市規劃同屋宇設計根本無撚用
睇下上面班撚樣就知 話咩唔開胃又話見到下面扑野etc
最好就全部起到神主牌一棟棟就最好

我覺得香港人最可惜既一樣野係 表面會接受多元創新意見 但實際行緊守舊既一套 單講樓宇設計 韓國首爾同新加坡都比香港創新好多

我覺得個設計冇咩問題
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

下圖睇得清楚啲
有窗架
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/The_Interlace%2C_Singapore_2.jpg

呢張圖睇 嗰啲遮頂單位好似窗口位比較細 應該似啲1~2人單位?
睇得出有盡量避開遮頂 好多都係用作通道位
多咗好多空中平台位 我覺得好抵屌
起碼有9成單位唔會有遮頂問題

有人話某啲舊屋院有大型平台連住所有樓層 類似德福嗰啲咁?
但係樓下就一律會變成室內
而家呢個設計可以貫通所有樓
亦可以冇咗俾平台/天橋遮住地面個感覺
感覺開揚啲
archi必去field trip之一既新加坡 黎到連登都係一文不值

香港公屋永遠唔會係景點
除咗彩虹

當年揀jupas有諗過讀archi 但當時已經發覺響香港 讀archi根本唔可能發揮出自己既創意
有機會去新加坡實去睇下
反而商廈比較肯創新
呢舊野好似攞獎design黎喎

Building of the year 2015

個award喺新加坡搞
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Architecture_Festival

The World Architecture Festival (WAF) is an annual festival and awards ceremony for the architecture industry. The first festivals was held in Barcelona in 2008, while since 2012 the festival was held in Singapore.
一個社會有冇藝術氣息咪睇呢啲囉
下下正正方方,一式一樣,了無生氣,刻板作業,起樓一定要咁起
呢個城市咪悶蛋囉,你去外國旅遊好多時都係睇人啲建築啦。
實用? 浪費空間?
如果佢幅地本來係預住一百戶人咁佢點起其實冇乜關係㗎喎,起八角形又係一百,四四方方又係一百,點浪費空間?

終於有人講人話
香港人咩7都講實用
D野起得令d 可能住的人數少左
但更多遊客會因為咁而黎 國際形象上升
最後賺到的錢未又係多過起四方樓
香港人永遠睇短期利益
設計行業咁慘都係因為班實用至上的港豬

市民有得揀咩

我覺得個設計冇咩問題
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

下圖睇得清楚啲
有窗架

呢張圖睇 嗰啲遮頂單位好似窗口位比較細 應該似啲1~2人單位?

感覺開揚啲

采光好好多

我覺得個設計冇咩問題
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

下圖睇得清楚啲
有窗架

感覺開揚啲

采光好好多

相連平台
以前啲警察宿舍有種設計概念上相似

我覺得個設計冇咩問題
反而多咗好多空中平台位
跳樓都趺少幾層

下圖睇得清楚啲
有窗架

感覺開揚啲

采光好好多

相連平台
以前啲警察宿舍有種設計概念上相似

現實d講, 香港建築唔多唔少係俾BD d例玩死
地產商同政府都有責任
777講既貨櫃屋更加係笑話, 舊技術當寶賣
分分鐘連BD都過唔到

香港點有好建築?
archi必去field trip之一既新加坡 黎到連登都係一文不值

香港公屋永遠唔會係景點
除咗彩虹

香港公屋係睇環境唔係建築

香港公屋永遠唔會係景點
除咗彩虹

香港公屋係睇環境唔係建築

field trip去新加坡
因為好嘢佢有,反面教材亦唔少
好似大榴槤藝術中心咁 全玻璃幕牆
後來發覺室內會好熱,於是後加遮陽板
變到成個榴槤
仲有太空船最高法院
喺正前面舊法院/政府大廈後面 充滿違和感
召喚文毒
外國野又香d?
柒到咁邊個住呀
召喚文毒

佢死咗去邊?
因為新加坡係國家

係會人民的國家
為社會進步的國家

香港呢廿年 有無野進步過
我諗唔到

新加坡係獨裁但會為下人民著想,亦都多d遠見。

香港只會諗點討好中共

關討好中共差事咩,好似講到九七前無人炒樓咁
實用? 浪費空間?
如果佢幅地本來係預住一百戶人咁佢點起其實冇乜關係㗎喎,起八角形又係一百,四四方方又係一百,點浪費空間?

港豬當年屌凱旋門成條褲咁就知香港起樓特別少少都唔得
https://www.hkcnews.com/article/7131/%E7%AB%8B%E9%AB%94%E8%A6%8F%E5%8A%83-%E7%AB%8B%E9%AB%94%E4%B8%89%E7%B6%AD-%E5%9F%8E%E5%B8%82%E8%A6%8F%E5%8A%83-7131/%E7%AB%8B%E9%AB%94%E8%A6%8F%E5%8A%83

其實香港人除左居住空間 係咪真係唔會理下居住環境
香港繼續咁實用咁起屏風樓落去 你地班撚樣未行到屋企都焗撚死左喇

利申 做緊城市通風嘅研究

係香港講城市規劃同屋宇設計根本無撚用
睇下上面班撚樣就知 話咩唔開胃又話見到下面扑野etc
最好就全部起到神主牌一棟棟就最好

我覺得香港人最可惜既一樣野係 表面會接受多元創新意見 但實際行緊守舊既一套 單講樓宇設計 韓國首爾同新加坡都比香港創新好多

守舊係因為港豬睇唔到創新帶黎既長期利益
上面班巴打都講過
有得炒就得
有新設計啲豬又話古古怪怪又彈三彈四又要笑鳩人核突
明明自己住緊個間狗屋都不如
實用? 浪費空間?

幾特別都好
香港咁嘅擠逼都市
一堆設計唔協調嘅建築堆埋一齊
效果就會好似九龍站上蓋咁

其實凱旋門個原規劃唔係設計成門型
而且完全獨立兩座
一座住宅一座商業發展
實用? 浪費空間?

幾特別都好
香港咁嘅擠逼都市

而且完全獨立兩座
一座住宅一座商業發展

九龍站上蓋建築冇意見, 個平台complex嘅城市規劃同設計就唔好喇
實用? 浪費空間?

幾特別都好
香港咁嘅擠逼都市

而且完全獨立兩座
一座住宅一座商業發展

九龍站上蓋建築冇意見, 個平台complex設計同西九填海區城市規劃就唔好喇

[edit]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞