點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike

香港都有starchitect起住宅
大家買唔買得起先

啱先想po呢幅
Arup做consulting嘅

個Design做得好勁 不愧為arup

Architect 係frank gehry
係香港起呢啲簡直冇可能
啲有錢佬唔會浪費呢啲錢搞埋啲唔合符成本既野

香港係完全起唔到啦
個plot ratio同site site coverage限制哂
都起唔到咁高
越高越窄咁

其實佢座野係政府public housing黎

新加坡幾乎全部都係政府屋黎架啦
而家話緊香港既例限死好多設計

香港班奸商如果俾佢發揮食得屎啦
而家積木樓咁起都變危樓
仲玩創意設計真係你住埋我嗰份

其實AD唔使跟例
HD可以交紙上HA機械式改例
共產 飛共產 分別明嗎?
地則比低
好靚咩

奇奇怪怪都要吹奏?

其實佢座野係政府public housing黎

新加坡幾乎全部都係政府屋黎架啦
而家話緊香港既例限死好多設計

香港班奸商如果俾佢發揮食得屎啦
而家積木樓咁起都變危樓
仲玩創意設計真係你住埋我嗰份

積木有咩問題? 又唔係主力牆

其實積木咁起樓某程度上係岩人口上升得好快既社會

Nakagin Capsule Tower
為左應付日本戰後既發展而起
個一個時期日本都有種叫metabolism 既風格
所有個種風格既都用一個個module咁起 不斷加上去
歡迎其他archi仔補充

呢個我讀個一個archi course cc有講過,當時覺得似怡和,但我記得professor都係唔多中意

同Jardine House 既 methodology完全唔同
只係facade望落差唔多

我之前有份project都要quote丹下健三既metabolic movement 有冇人有研究?
香港大把地未發展啦,
不過又話要環保, 又驚鄉紳咋嘛
仲有好多垃圾舊樓可以用
星加坡族群
74.3% 華裔
13.4% 馬來裔
9.1% 印度裔
3.2% 其他
(2016)

新加坡是個多元文化種族的移民國家,並非單一民族國家,也是全球最國際化的國家之一。

新加坡因為在1980年代全面廢除華校制度,將原來的華校改成全英校制度,所以英語是新加坡華人的最主要語言,多數人在家裏已說英文,但保留漢語能力。

明白啦?
唔識就咪撚屌啦
呢堆野唔係亂鳩為左靚而起
新加坡有例
6層高以上既空中花園係唔計總樓面面積(GFA)
咁樣設計就可以用盡GFA,同時提供多d綠化面積俾住客
咁既交錯布局,其實每一棟都share同一個lift core
唔係鳩黎

唔通又好似天水圍一棟棟
要等lift等幾廿層先落到公園玩至好呀?
扑嘢咪俾樓上望到囉

咪撚on9啦 唔識熄燈拉窗簾咩
唔識就咪撚屌啦
新加坡有例
咁既交錯布局,其實每一棟都share同一個lift core
唔係鳩黎

唔通又好似天水圍一棟棟

所以先話香港BD個First Schedule
限制哂 越高越窄
人地SG個個都買得起樓,公屋都成千呎
政府同公司仲要幫你供埋一份
唔識就咪撚屌啦
新加坡有例
唔係鳩黎

唔通又好似天水圍一棟棟

所以先話香港BD個First Schedule
限制哂 越高越窄

佢啲空中花園唔見有sir滑梯
同埋好多其實係個別單位嘅私家平台
人地SG個個都買得起樓,公屋都成千呎
政府同公司仲要幫你供埋一份

香港如果少人d都好住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞