點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
香港都有好多奇則
一d 都唔輸蝕
五角形客廳
特大窗台, 天台無圍欄
廚房窗對公家走廊
落地玻璃對主力牆

環保露台 工作平台 特大窗台 會所平台 收納地台
標奇立異
根本係抄考前蘇聯設計

星加坡同蘇聯根本都係獨裁政權

咁啱喺隔離post討論蘋果手機
諗諗下就覺得蘋果同新加坡有啲異曲同工之妙
兩個都係獨裁,但都好多fans
一個"steve jobs knows best",一個"father knows best"
顧客/人民係唔知自己需要乜嘢,要由全能嘅教主/政府去幫佢地設計/安排一切
啲電話/屋宇係幾精美,交貨亦好有效率
但成個系統處處限住你,迫你跟足佢嘅方法做,但你跟就會用得順暢/生活愉快
標奇立異
根本係抄考前蘇聯設計

一個"steve jobs knows best",一個"father knows best"
顧客/人民係唔知自己需要乜嘢,要由全能嘅教主/政府去幫佢地設計/安排一切
但成個系統處處限住你,迫你跟足佢嘅方法做,但你跟就會用得順暢/生活愉快

香港
獨裁但垃圾
好多位唔係俾自由市民
只係佢廢到管唔起
標奇立異
根本係抄考前蘇聯設計

香港
獨裁但垃圾
好多位唔係俾自由市民
只係佢廢到管唔起

香港直頭係nokia啦
住既野實用咪得囉 咁多花巧野做咩? 唔好本末置至 樓最緊要實用好住

點睇新加坡啲居屋平,靚,正

實用好住
即係代表緊華人社會仍然係農民社會階段
藝術創意係生活環境得到滿足先會萌芽發展
講多無謂

咪撚吹奏新加坡呢d狗也不屌既地方啦

真知灼見

又唔係吹奏新加坡
講真唔可以唔參考外地
新加坡只係一個例子

組屋都有好多問題
但絕對值得香港人借鏡

新加坡係狗也不屌,咁香港係咩?
標奇立異
根本係抄考前蘇聯設計

香港
獨裁但垃圾
好多位唔係俾自由市民
只係佢廢到管唔起

香港直頭係nokia啦

香港幾十時做過世界第一
俾盡咪係htc
扑嘢咪俾樓上望到囉

屌你老母臭西你行撚開啦
design有句說話係有design唔代表好design

哩個設計睇落幾新穎
我覺得都ok

香港都有starchitect起住宅
大家買唔買得起先

啲人唔見晒

大家買唔買得起先

啲人唔見晒

好肉酸
因為新加坡係國家

大家買唔買得起先

啲人唔見晒

好肉酸

上面啲人講到有design就得嘛
咪有design囉

香港係乜?

人地新加坡英文為主
唔吹秦咁吹邊好?

香港係乜?

人地新加坡英文為主
唔吹秦咁吹邊好?

你唔好講廣東話啦咁
用英文啦

又唔係吹奏新加坡
講真唔可以唔參考外地
新加坡只係一個例子

組屋都有好多問題
但絕對值得香港人借鏡

社會政治原因多於建築設計水平問題
所以點借鏡都無用

"how to corrupt"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞