點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
好似積木咁,隨時可以加5層樓的積木屋山去
係香港起呢啲簡直冇可能
啲有錢佬唔會浪費呢啲錢搞埋啲唔合符成本既野
係香港起呢啲簡直冇可能

呢啲先符合成本效益
喺星洲都賣貴一節之外
仲樓連開放公園一炮過

計埋都仲有賺
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
個plot ratio同site site coverage限制哂
都起唔到咁高
越高越窄咁
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
個plot ratio同site site coverage限制哂
都起唔到咁高
越高越窄咁

其實佢座野係政府public housing黎
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

香港一年放幾多蝗落黎
層數少 佔土地面積又大 public housing 既機會仲細
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

香港一年放幾多蝗落黎
層數少 佔土地面積又大 public housing 既機會仲細

Interface好似唔係public housing黎

另外新加坡好多公屋都好似香港果一種咁悶
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

新加坡幾乎全部都係政府屋黎架啦
而家話緊香港既例限死好多設計
香港唔起夠40層點會收手
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

香港班奸商如果俾佢發揮食得屎啦
而家積木樓咁起都變危樓
仲玩創意設計真係你住埋我嗰份
多design>成本高>加價>買唔起>上網叫春屌發展商搞埋d不切實際既野

無design>成本低>照加你價>買唔起>上網叫春屌發展商搞埋d不切實際既野
其實加拿大滿地可60年代都起過疊疊屋
算係當年1967世博嘅示範建築

柒到喊,似班design學生交功課果種style

我都覺哩張圖既建築款式唔多掂
建築fashion我識條鐵
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

而家積木樓咁起都變危樓

積木有咩問題? 又唔係主力牆
其實加拿大滿地可60年代都起過疊疊屋
算係當年1967世博嘅示範建築

柒到喊,似班design學生交功課果種style

我都覺哩張圖既建築款式唔多掂
建築fashion我識條鐵

Habitat 67'係50年前既設計
係當年Moshe Safdie既畢業thesis
你要想像下當年有幾前衛

你話「似班design學生交功課果種style」
諗下有雞先定有蛋前

MIT個campus都好型

香港都有starchitect起住宅
大家買唔買得起先

啲人唔見晒

好肉酸

上面啲人講到有design就得嘛
咪有design囉

唔係扭扭曲曲就叫有design
老實,讀archi就知,每個人對某D大師既作品個人上係好唔鐘意

大家買唔買得起先

啲人唔見晒

好肉酸

上面啲人講到有design就得嘛
咪有design囉

唔係扭扭曲曲就叫有design
老實,讀archi就知,每個人對某D大師既作品個人上係好唔鐘意

所有design都係咁
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

而家積木樓咁起都變危樓

其實積木咁起樓某程度上係岩人口上升得好快既社會

Nakagin Capsule Tower
為左應付日本戰後既發展而起
個一個時期日本都有種叫metabolism 既風格
所有個種風格既都用一個個module咁起 不斷加上去
歡迎其他archi仔補充
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

而家積木樓咁起都變危樓

應該都係預製件黎
度好哂數變危樓請佢有咩用?
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

而家積木樓咁起都變危樓

應該都係預製件黎
度好哂數變危樓請佢有咩用?

主力牆用預製件
你地明唔明主力牆係點黎
係香港起呢啲簡直冇可能

香港係完全起唔到啦
都起唔到咁高
越高越窄咁

而家積木樓咁起都變危樓

其實積木咁起樓某程度上係岩人口上升得好快既社會

Nakagin Capsule Tower
為左應付日本戰後既發展而起
個一個時期日本都有種叫metabolism 既風格
所有個種風格既都用一個個module咁起 不斷加上去
歡迎其他archi仔補充

可惜太理想, 現實fail左

大家買唔買得起先

啱先想po呢幅
Arup做consulting嘅

個Design做得好勁 不愧為arup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞