點解人地新加坡D屋可以咁樣, 香港唔得既

294 回覆
722 Like 20 Dislike
新加坡人口密度 7,797/km2

香港人口密度 6,780/km2

https://www.gov.hk/tc/about/abouthk/facts.htm
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/新加坡

其實單以人口深度睇SG仲逼過香港

香港有幾多郊野公園呀....

總面積:1 106.34平方公里

已發展土地:少於25%

郊野公園及自然保護區:40%
點解香港公屋d色永遠核核突突

香港起座咁既野個時咪又係屌
港豬乜撚都反一餐先顯得自己有point
同埋香港真係起左肯定冇人住俾人壓住個啲單位
肯定又嫌風水又話命水唔好引剩

不如簡單啲好過
反正港豬要個豬場食玩訓屙同返工渣嘛
起咁靚俾你為乜先
呃下你班on9仔錢再移民唔好?

公屋係實而不華
起到標奇立異咁,個建築成本又貴架啦

而家採用咗咩微氣候模型設計公屋
已經冇以前咁倒模喇
新加坡公屋

香港公屋
住既野實用咪得囉 咁多花巧野做咩? 唔好本末置至 樓最緊要實用好住
住既野實用咪得囉 咁多花巧野做咩? 唔好本末置至 樓最緊要實用好住

點睇新加坡啲居屋平,靚,正

人地間間過千呎你話人地唔好住
仲有咁多香港人仲未搞清楚自己地方同新加坡啲樓既情況 除左個設計奇怪之外香港比價比呎都輸咁多 仲未計城市環境
之前李光耀單野個個講到新加坡垃圾國家
但一見到新加坡易有樓住就個個高曬潮
日撚日係到吹捧
連登仔真係容易控制

可能人地覺得人地靠政府資助房屋係廢物呢?
上面有啲人好似講到全新加坡得依啲樓咁
之前李光耀單野個個講到新加坡垃圾國家
但一見到新加坡易有樓住就個個高曬潮
日撚日係到吹捧
連登仔真係容易控制

有樓果班會唔會同你地玩港獨
新加坡公屋

香港公屋

The Pinnacle@Duxton
貴價組屋嚟架
用唔盡個地積比點搵多d錢呀
新加坡公屋

香港公屋

貴價組屋嚟架

相比起香港,「組屋王」的入門價相當「怡人」。該區居民Junie表示,一對首次認購組屋的新婚夫婦,可以約50萬元新加坡幣(約280萬港元)的優惠價認購達士嶺一個約1000呎的三房單位,這價錢已算很高。若選擇位置遠一點的地方,30萬新加坡幣(約168萬港元)就可上車。當地人每月兩成人工會自動扣作中央公積金,僱主也要供月薪兩成。
因為新加坡係國家

係會人民的國家
為社會進步的國家

香港呢廿年 有無野進步過
我諗唔到

連登仔嗌交好得意,講講下設計又變大細

好撚核突,又浪費空間

呢個設計會唔會空氣流通
因為新加坡係國家

係會人民的國家
為社會進步的國家

香港呢廿年 有無野進步過
我諗唔到

新加坡係獨裁但會為下人民著想,亦都多d遠見。

香港只會諗點討好中共
其實講真公屋政策係多餘

一開始就唔應該有公屋

全部都起私樓
香港啲積師廢
呢舊野好似攞獎design黎喎
新加坡公屋

香港公屋

貴價組屋嚟架

相比起香港,「組屋王」的入門價相當「怡人」。該區居民Junie表示,一對首次認購組屋的新婚夫婦,可以約50萬元新加坡幣(約280萬港元)的優惠價認購達士嶺一個約1000呎的三房單位,這價錢已算很高。若選擇位置遠一點的地方,30萬新加坡幣(約168萬港元)就可上車。當地人每月兩成人工會自動扣作中央公積金,僱主也要供月薪兩成。

人地平時交多好多稅嘅
不過始終係定咗
唔似香港高地價政策
其實係政府榨到你盡
其實講真公屋政策係多餘

一開始就唔應該有公屋

全部都起私樓

但而家一大部分香港已住係公屋

既得利益者阻力大

好難返轉頭

連登仔嗌交好得意,講講下設計又變大細

台狗style
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞