全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
覺得東京易嘅人不如幫全地球人解決有人搭錯車嘅問題
睇下可以點專坐車

利申:鐵膠+東京未試過坐錯車,但覺得做人唔好咁離地

其實個思維係當東京鐵路係香港巴士咁搭就得
睇完路線圖之後再睇埋種別,知道邊個級別嘅車適合自己
再睇埋佢會唔會有直通運轉

講真,講難搭一定係香港巴士難搭d
屌你老味明明同一個站名可以相距幾條街
又可以無啦啦朝早一種路線 下午一種路線
但當然好多人都唔識搭巴士

原來係咁 多謝巴打解釋 ,好過班崇日撚只係識講易又唔解
其實東京個鐵路網去返兩三次就明點搭車

NYC subway就真係睇到頭都痛
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

得自己覺得好易,有埋乘換案內真係合埋眼搭都得
不過身邊好多人覺得難其實係唔理解佢地既運作模式,慣左香港果種模式

我自己一開頭都係理解唔到新幹線果種收費模式(乘車券+特急券/+指定席券),因為香港冇呢樣野
之後搭多幾次明左就冇野了

咁你可唔可以講下佢地個模式即係咩模式?
我都有用乘換案內

剩係直通運行香港已經無,勉強算得上既只有城際直通車
原理姐係可以唔駛轉車就可以去到其他鐵路公司既站,例如地下鐵千代田線可以一程車直達小田急既箱根湯本

紅字邊個話無
周不時修正早期系統會”返生”,KTL會直駛去中環
日本地鐵用埋佢個app都唔係咁易搭
又要留意廣播睇對面個架係咪開先
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

不過身邊好多人覺得難其實係唔理解佢地既運作模式,慣左香港果種模式

我自己一開頭都係理解唔到新幹線果種收費模式(乘車券+特急券/+指定席券),因為香港冇呢樣野

我都有用乘換案內

原理姐係可以唔駛轉車就可以去到其他鐵路公司既站,例如地下鐵千代田線可以一程車直達小田急既箱根湯本

紅字邊個話無

輕鐵味成日有
614p 615p
7. 莫斯科地鐵

莫斯科地鐵是世界上規模最大的地鐵之一,它一直被公認為世界上最漂亮的地鐵,享有「地下的藝術殿堂」之美稱。

國土鍊成陣咁款
其實有冇人覺得莫斯科畀人吹大咗

第一次睇就唔差嘅
但係睇多幾個站就發現其實個個站都差唔多
啲藝術品又單調
來來去去都係鐮刀鎚仔
雖然係幾精緻嘅

仲有轉線真係on9到
起得深當防空洞用我都明
但係點解轉線要我上幾十米返地面再落返幾十米去第二條線

同埋架車真係嘈到仆街
啲大理石仲係咁將啲聲反彈再反彈
有車嚟就變噪音環迴立體聲
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

我都有用乘換案內

紅字邊個話無

輕鐵味成日有
614p 615p

唔同公司喎,而家邊有呢支歌仔唱
以前就話有兩間公司可以玩(當然無發生過)
東京如果唔係有個鐵膠fd都唔知原來有得係淺草直接搭去橫濱
明明睇地圖唔係同一條線

都營淺草線直通京急線
呢樣野又係頭都大埋
都唔知佢邊班係直通邊班唔係
一開頭喺羽田搭到泉岳寺就on居居咁企左喺到
原來下一班先係直通,搭果班唔係

我又係,去到泉岳寺個站員指返我上車先知原來唔洗轉車

講起泉岳寺我諗起個次係淺草想買飛去橫濱點知個地圖無畫到去橫濱要幾錢
最後係個fd走過黎幫我買左張泉岳寺既飛
真係無佢係度都唔知點去橫濱
所以之後即刻買張suica 用算

應該製作「珠三角大灣區鐵路狂想路線圖」
東京如果唔係有個鐵膠fd都唔知原來有得係淺草直接搭去橫濱
明明睇地圖唔係同一條線

都營淺草線直通京急線
呢樣野又係頭都大埋
都唔知佢邊班係直通邊班唔係
一開頭喺羽田搭到泉岳寺就on居居咁企左喺到
原來下一班先係直通,搭果班唔係

我又係,去到泉岳寺個站員指返我上車先知原來唔洗轉車

講起泉岳寺我諗起個次係淺草想買飛去橫濱點知個地圖無畫到去橫濱要幾錢
最後係個fd走過黎幫我買左張泉岳寺既飛
真係無佢係度都唔知點去橫濱
所以之後即刻買張suica 用算

是但買張之後去到精算機咪得
頭二一定有東京

好易搭喎

69個弱智負評你
好心弱智又路痴唔好死出國啦
覺得東京易嘅人不如幫全地球人解決有人搭錯車嘅問題
睇下可以點專坐車

利申:鐵膠+東京未試過坐錯車,但覺得做人唔好咁離地

其實個思維係當東京鐵路係香港巴士咁搭就得
睇完路線圖之後再睇埋種別,知道邊個級別嘅車適合自己
再睇埋佢會唔會有直通運轉

講真,講難搭一定係香港巴士難搭d
屌你老味明明同一個站名可以相距幾條街
又可以無啦啦朝早一種路線 下午一種路線
但當然好多人都唔識搭巴士

原來係咁 多謝巴打解釋 ,好過班崇日撚只係識講易又唔解

而家2017年
你用個乘換案內
再加少少腦都唔會搭錯
反而想知搭錯嘅車人係咪弱智
去過東京自由行
唔覺得搭鐵路好困難
東京上車轉車真係唔難
換乘案內會寫埋班車係咪急行
係煩在有時要行返上街行過隔離站轉車 唔係一會站內做晒
入黎就係為左睇第一東京
前排去東京羽田落機
本身book左民宿係人形町
好在買pass果陣個工作人員教我邊班車可以直達
因為用app要轉車
所以有時問下工作人員可能仲好

用app要轉車只係因為你唔識用

Yes
因為d車過左某個站會變左第2條線既車
但其實都係同一架車繼續順住去
係條線唔同左色
好似橫濱長去涉谷果d就係咁
正評
其實上面話試下唔好用app搭果d先戇鳩
個app邊班急行 轉線行去幾多號月台都有晒
明明有方便既野係都要攞黎煩
咁不如你係香港去d未去過既位唔好用google map啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞