全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
東京呢個先岩
http://www.pasmo.co.jp/area/transport/pdf/all.pdf

箱根日光都計嘅話咁即係紐約要計埋新澤西
三藩市都要計埋成個bay area啦
講得東京就係淨計23區架啦
人地幅圖淨係想寫清楚張智能收費卡嘅適用範圍咋
去過紐約 真係勁難搭
好多地鐵站無路線圖 車上面都無 廣播又細聲
終點站有啲淨係寫uptown downtown 唔會出總站個名
搭到頭暈 又污糟

罪惡溫床
最撚易一定係曼谷
通常複習個d都係大香港好多部而發達既城市,地方大自然多站,所以好難整到好似香港咁整潔,始終香港太細
話東京易嗰啲有幾多個真係睇住張map搵點撘車啊?唔好咁離地啦
東京冇乗換案内我真係唔信你唔會企撚左喺到 你話你淨係搭山手線咁我冇野好講

Agger 話易應該係睇住個app黎搭
淨係睇佢幅圖都搵死你
可能東京人一世都冇搭過去過哂東京所有站
搞到我眼筋錯亂
香港地鐵?

港島撚坐輕鐵表示: 不如一搶殺左我
覺得紐約難搭過東京
頭五除左紐約都搭過晒
歐洲個兩條強在幾複雜都好,你行到落去都有好清晰指示,對遊客好。而且好多人逃票
紐約真係痴孖根,勁難搭

東京第一日就唔慣,但之後都無咩嘅
香港地鐵一啲都唔簡單
試下淨睇英文
Tai Wo
Tai Wo Hau
Tai Po Market
Tai Koo
Taiwai
Tai Shui Hang
香港地鐵一啲都唔簡單
試下淨睇英文
Tai Wo
Tai Wo Hau
Tai Koo
Taiwai

除左頭兩個似啲之外其他邊度難
香港地鐵一啲都唔簡單
試下淨睇英文
Tai Wo
Tai Wo Hau
Tai Koo
Taiwai

人哋用三字英文簡碼,嚟代表車站
香港地鐵一啲都唔簡單
試下淨睇英文
Tai Wo
Tai Wo Hau
Tai Koo
Taiwai

人哋用三字英文簡碼,嚟代表車站

你講日本定香港
香港三字砸其實無公開過

日本英文加數字碼其實幾幫到遊客.
邊有人搭車睇路線圖 唔用APPS
柏林都冇?

我覺得柏林先最難
幅路線圖點複雜都唔緊要
指示清晰唔好去錯月台就得
屌佢老味柏林果啲果十鳩廿條線share同一個月台
唔熟果度地方一定要望下要搭果條線個終點站係咩
再睇下個牌岩唔岩先上得車

U-bahn好正常
S-bahn嚴格嚟講唔算地鐵啦
邊有人搭車睇路線圖 唔用APPS

遊客就係睇路線圖
其實有冇諗過香港地下建設規劃做得太好令到地鐵路線圖清楚簡單
其他國家一見到花崗岩或者困難寧願幾百米起多個站都唔願意鑽穿去,所以搞到d線亂七八糟

錯原因, 香港唔係平原城市, 地理做就簡單網絡
香港d線 一條一條咁起
但外國一條線砍開幾碌,如果香港起到咁樣你觀塘去屯門分分鐘兩三個鐘

人哋平地點規劃
反而覺得東京地鐵係佢幅圖樣衰,不斷用曲線去表達啲路線變咗一兜意粉咁,再加埋英文版堆水蛇春咁長嘅站名,冇人會咁好心機慢慢睇

如果好似倫敦主要用直線去表達嘅話,可能起碼第一眼會覺得冇咁亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞