全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
東京地鐵真係勁難睇
上年去個時係機場出去搭錯車要問人點轉返車 到走個時去機場又搭錯車搞到落車要補返錢,去兩個星期到第4/5日搞得清點坐。
你地知唔知東京都圈成半個英國咁大?

倫敦下話

倫敦下話

講左咁多次 補返兩張Berlin先啦

倫敦下話

首都圈=/=東京都=/=東京都內23區
倫敦都分 Greater London, London Metropolitan Area, Home Counties 啦
講左咁多次 補返兩張Berlin先啦

> S-Bahn
見到中國就負皮
外國就正皮

想表達d咩
東京你分得清私營同JR
就已經好好多
東京 唔好比佢嚇到

真係乘換案內 一個apps 夠做
打 終點 同起點....
佢比你選哂 路線..
日本既路牌好清晰....
基本係好快上到手
除左有時排

有時唔洗睇添 太多線 穿穿插插
條條大路通羅馬, 搭錯點都去到目的地
東京 唔好比佢嚇到

真係乘換案內 一個apps 夠做
打 終點 同起點....
佢比你選哂 路線..
日本既路牌好清晰....
基本係好快上到手
除左有時排

有時唔洗睇添 太多線 穿穿插插
條條大路通羅馬, 搭錯點都去到目的地

十幾廿年前冇手機app 佢地係點搭車?

你十幾年前點搭巴士
佢地咪點搭車
唔好話成個鐵路系統
淨係一個新宿駅已經夠玩死遊客
唔好話成個鐵路系統

因為唔係一個新宿站
垃圾日本仔
唔好話成個鐵路系統

因為唔係一個新宿站

JR,小田急,京王,京王新線+都營新宿線,丸之內線,都營大江戶線,另加副都心線新宿三丁目,同埋一個係五百米外的西武新宿
其實我想講東京張圖都係淨係講緊地鐵Metro
好似仲未計JR個條線入去
東京你以家拎住手機禁apps就易

十幾年前要係香港上日本yahoo搵定d接駁線圖同時間表再print出黎先出得發
你唔print定野去既話實玩死自己
唔好話成個鐵路系統

因為唔係一個新宿站

JR,小田急,京王,京王新線+都營新宿線,丸之內線,都營大江戶線,另加副都心線新宿三丁目,同埋一個係五百米外的西武新宿

其實個重心都係JR站,搞得掂JR啲出口基本上其他嗰啲都唔會考起你

因為小田急/京王/丸ノ内線/大江戸線都近住西口,爭在向左定向右行
京王新線/新宿線再向南些少行
西武其實就喺東口歌舞伎町隔離

新宿三丁目就別話啦
其實我想講東京張圖都係淨係講緊地鐵Metro
好似仲未計JR個條線入去

JR佢用一條線嚟代表

不過JR月台嗰塊地鐵轉車圖先至係世界級

當年由觀塘去中環都係101快d

當年由觀塘去中環都係101快d

水底隧道可能已經好塞

倫敦下話

倫敦都分 Greater London, London Metropolitan Area, Home Counties 啦

東京首都圈佔地面積 = 14,034 平方公里
英國佔地面積 = 242,495 平方公里

英格蘭佔地面積 = 130,279 平方公里
東京都佔地面積 = 2,188 平方公里

都唔撚知樓上「東京都圈成半個英國咁大」條數點計出黎
連登又有數學大師

倫敦下話

東京首都圈佔地面積 = 14,034 平方公里
英國佔地面積 = 242,495 平方公里

英格蘭佔地面積 = 130,279 平方公里
東京都佔地面積 = 2,188 平方公里

都唔撚知樓上「東京都圈成半個英國咁大」條數點計出黎
連登又有數學大師

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞