全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
東京真係 轉條線都要上地面行成條街再落返去 已經講緊一樣係都營地下鐵內部轉線而唔係跨鐵路

銀座站丸之內線轉銀座線真係不得了
成400米又上又落仲要無電梯
果時仲要行左成日已經勁攰
如果拖住喼真係不得了
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

得自己覺得好易,有埋乘換案內真係合埋眼搭都得
不過身邊好多人覺得難其實係唔理解佢地既運作模式,慣左香港果種模式

我自己一開頭都係理解唔到新幹線果種收費模式(乘車券+特急券/+指定席券),因為香港冇呢樣野
之後搭多幾次明左就冇野了
頭二一定有東京

果次去幾日 plan行程果時見到真係屌出聲
倫敦算幾易
D 指示幾清晰
東京用漢字 對香港人黎講都唔算好難
其實地底係metro/市營地鐵
地上面係JR or 私鐵
唔好將地面個map溝埋落地底會簡單d
去日本從來都係用google map睇點搭車

知道要搭邊幾條線就好易搞
柏林都冇?

我覺得柏林先最難
幅路線圖點複雜都唔緊要
指示清晰唔好去錯月台就得
屌佢老味柏林果啲果十鳩廿條線share同一個月台
唔熟果度地方一定要望下要搭果條線個終點站係咩
再睇下個牌岩唔岩先上得車
講複雜new york一定煩過東京
至少日本指示清除
new york 幾十個英文字母 分快慢車 仲要成日停駛改道 d站又舊又臭
1. 東京地鐵

東京地鐵早在1927年12月就開通了銀座至淺草寺的路段,因而是亞洲最早有地鐵的城市。目前,東京地鐵系統擁有285個座車站,日平均客流量為1100萬人次,是世界上客流量最大的地鐵系統 。

大日本 對比啲低等國家真係
日本仔
淨係新宿呢區都分左好多個站
例如 新宿同西武新宿
差一條街已經係2個站
東京如果唔係有個鐵膠fd都唔知原來有得係淺草直接搭去橫濱
明明睇地圖唔係同一條線

都營淺草線直通京急線
呢樣野又係頭都大埋
都唔知佢邊班係直通邊班唔係
一開頭喺羽田搭到泉岳寺就on居居咁企左喺到
原來下一班先係直通,搭果班唔係
香港一個康城站都收全部地方皮

唔覺
試過係倫敦見過仲煩既
早排第一次去大阪,又地鐵又私鐵又jr,頭都暈。仲要同一條線,唔同車又停唔同站,有d車跳好多站,一搭鐵就仆街。

關西比起東京算易
東京如果唔係有個鐵膠fd都唔知原來有得係淺草直接搭去橫濱
明明睇地圖唔係同一條線

都營淺草線直通京急線
呢樣野又係頭都大埋
都唔知佢邊班係直通邊班唔係
一開頭喺羽田搭到泉岳寺就on居居咁企左喺到
原來下一班先係直通,搭果班唔係

我又係,去到泉岳寺個站員指返我上車先知原來唔洗轉車
早排第一次去大阪,又地鐵又私鐵又jr,頭都暈。仲要同一條線,唔同車又停唔同站,有d車跳好多站,一搭鐵就仆街。

關西比起東京算易

日本最易係咪北海道鐵路

四國好似都唔難
莫斯科最難係唔知佢寫乜鳩
要一個一個字對

其實一出英語系國家就會有呢個問題

之前搭過維也納地鐵都完全睇唔明咩站打咩站 有啲站名仲要差唔多真係睇死

維也納都難搭
東京其實易搭
但加埋d私鐘jr就好亂
個人認為日本鐵路系統嘔心在有好撚多間營運者, 老老實實時先睇定張地圖自己數站根本唔難搭, 一張地圖唔足料先易搞到搭錯
個人認為日本鐵路系統嘔心在有好撚多間營運者, 老老實實事先睇定張地圖自己數站根本唔難搭, 一張地圖唔足料先易搞到搭錯

關西比起東京算易

日本最易係咪北海道鐵路

北海道地方大
又少站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞