全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike

全部記得曬 利申大西北人
東京真係好複雜,同一條線都分幾班
有d站站停,有d隔站停,有d只停幾個站
真心覺得莫斯科個個好靚
東京大熱奪冠
東京果個唔難睇,最煩既係轉線出閳
問過東京未
問過東京未

排第一就係東京 仲想問d乜

東京metro有隔站同咩?地鐵wo唔係jr
關東

關西
7. 莫斯科地鐵

莫斯科地鐵是世界上規模最大的地鐵之一,它一直被公認為世界上最漂亮的地鐵,享有「地下的藝術殿堂」之美稱。

煉成陣

急行特急果啲又唔算難
呢啲通常飛哂啲細站,淨係停大站

反而一條線唔同終點先麻煩
以都營淺草線為例
我知去押上嘅車會經淺草
但係今次呢班去青砥,咁就又企左係到
上網check得地圖黎架車已經走左
莫斯科條灰色線應該好難上到車
日本d鐵路真係好難搭

用 乗換案内 or NAVITIME
好易搭

google map都得
莫斯科地鐵好撚正,個個站都好似個藝術館咁,好靚真係

急行特急果啲又唔算難
呢啲通常飛哂啲細站,淨係停大站

反而一條線唔同終點先麻煩
以都營淺草線為例
我知去押上嘅車會經淺草
但係今次呢班去青砥,咁就又企左係到
上網check得地圖黎架車已經走左

支線同短途班次香港都有啦
日本煩在唔同公司
東京地鐵係就算你識點搭,你都會比佢張路線圖嚇親
莫斯科地鐵好撚正,個個站都好似個藝術館咁,好靚真係

真,全大理石又防核,d tour guide仲話係莫斯科必去景點

不過d廣播就算有英文都收你皮,全部都乜春kaya,又長又難對名
日本煩在唔同公司

有時轉車要出閘行幾鳩百米

隔站停呢個有啲難, 比較多係私鐵近郊玩跳飛機(千鳥停車)容納繁時增加班次
9. 馬德里地鐵

馬德里地鐵於1919年10月17日由當時國王阿方素十三世開幕,現時共有281個車站。

官方路線圖好正常
前排去東京羽田落機
本身book左民宿係人形町
好在買pass果陣個工作人員教我邊班車可以直達
因為用app要轉車
所以有時問下工作人員可能仲好
前排去東京羽田落機
本身book左民宿係人形町
好在買pass果陣個工作人員教我邊班車可以直達
因為用app要轉車
所以有時問下工作人員可能仲好

用app要轉車只係因為你唔識用

副都心線, 東西線都有
計埋都營仲有淺草線同新宿線
鬼佬搭東京地鐵真係收得皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞