全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
頭二一定有東京

好易搭喎

好撚威呀贛鳩仔
除左NY其他九個都坐過
莫斯科係煩左一個轉線站有唔同名
巴黎就真係轉線可以行下行下行左一個站
倫敦其實都係畫鬼腳
不過District line好撚多唔同終點站
同埋試過坐坐下會換終點站
即係好似東鐵明明坐去羅湖
去到粉嶺先話去落馬洲,好撚仆街
Parissssssssss
未睇都估到第一係日本
係東京搭次次都要畫鬼腳

香港已落實路線圖
東京真係好複雜,同一條線都分幾班
有d站站停,有d隔站停,有d只停幾個站

東京metro有隔站同咩?地鐵wo唔係jr

隔站停呢個有啲難, 比較多係私鐵近郊玩跳飛機(千鳥停車)容納繁時增加班次

比喻黎姐,唔係真係隔站停
莫斯科地鐵 果時搭完西伯利亞鐵路到Moscow ,坐地鐵去酒店,入去研究左成個鐘,又到錯站,最後放棄搭uber。後尾頭腦清醒翻d至搞得掂
莫斯科果個有理由懷疑佢畫緊鍊成陣
連香港都冇就知呢篇野係廢

港豬,唔好樣樣都睇得自己咁高,再係懶自我優越,好快會俾大陸狗淘汰
東京鐵路亂到七彩咁都咁多人搭

香港已落實路線圖

屯荃,東九十劃都未有一撇
港鐵廢還廢,論簡單佢都算數一數二,除左咩美孚南昌個啲,好多轉線都係同一個月台,已經好方便

因為香港細啫
同埋人口集中,幾條主線已經覆蓋到6-7成人
仲有香港係無細站(even 你話大窩口石硤尾其實都唔小人用),所以無快速服務
都係簡單嘅原因
倫敦算幾易
D 指示幾清晰

轉死我

香港已落實路線圖

落你老母實咩唔好9up
東京真係好複雜,同一條線都分幾班
有d站站停,有d隔站停,有d只停幾個站

東京metro有隔站同咩?地鐵wo唔係jr

副都心線, 東西線都有
計埋都營仲有淺草線同新宿線

東西線只係市外, 地鐵嚟講勉強
東京鐵路亂到七彩咁都咁多人搭

你自己腦殘就屌人亂,算鳩數喇你
莫斯科最難係唔知佢寫乜鳩
要一個一個字對

其實一出英語系國家就會有呢個問題

去德國坐火車地鐵
岩岩去到果陣出口個字都唔識睇:
港鐵廢還廢,論簡單佢都算數一數二,除左咩美孚南昌個啲,好多轉線都係同一個月台,已經好方便

因為香港細啫
同埋人口集中,幾條主線已經覆蓋到6-7成人
仲有香港係無細站(even 你話大窩口石硤尾其實都唔小人用),所以無快速服務
都係簡單嘅原因

重有佢吸收左前人既經驗,同月台轉乘呢樣真心方便既
7. 莫斯科地鐵

莫斯科地鐵是世界上規模最大的地鐵之一,它一直被公認為世界上最漂亮的地鐵,享有「地下的藝術殿堂」之美稱。

練成陣
10. 廣州地鐵

廣州是支國第四個擁有地鐵的城市,現時廣州地鐵線網里程達308.7公里,位居世界前十。

睇下高鐵個終點站:廣州南站離廣州市區幾咁遠

南站去到番禺

哇屌你東京個個乜撚野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞