全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

得自己覺得好易,有埋乘換案內真係合埋眼搭都得
不過身邊好多人覺得難其實係唔理解佢地既運作模式,慣左香港果種模式

我自己一開頭都係理解唔到新幹線果種收費模式(乘車券+特急券/+指定席券),因為香港冇呢樣野
之後搭多幾次明左就冇野了

咁你可唔可以講下佢地個模式即係咩模式?
我都有用乘換案內
日本人自己都成日搭錯車 更何況遊客
全能的連登仔全世界語言政治時事時局都知道,可以獨步全球
港鐵廢還廢,論簡單佢都算數一數二,除左咩美孚南昌個啲,好多轉線都係同一個月台,已經好方便

英國佬同港共既分別
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

得自己覺得好易,有埋乘換案內真係合埋眼搭都得
不過身邊好多人覺得難其實係唔理解佢地既運作模式,慣左香港果種模式

我自己一開頭都係理解唔到新幹線果種收費模式(乘車券+特急券/+指定席券),因為香港冇呢樣野
之後搭多幾次明左就冇野了

咁你可唔可以講下佢地個模式即係咩模式?
我都有用乘換案內

剩係直通運行香港已經無,勉強算得上既只有城際直通車
原理姐係可以唔駛轉車就可以去到其他鐵路公司既站,例如地下鐵千代田線可以一程車直達小田急既箱根湯本
北京 東京 首爾都好易
話東京易嗰啲有幾多個真係睇住張map搵點撘車啊?唔好咁離地啦
東京冇乗換案内我真係唔信你唔會企撚左喺到 你話你淨係搭山手線咁我冇野好講
莫斯科好易搭咋喎好似
點解會有香港人覺得香港地鐵複雜
自己地方都唔識 檢討下啦
話東京易嗰啲有幾多個真係睇住張map搵點撘車啊?唔好咁離地啦
東京冇乗換案内我真係唔信你唔會企撚左喺到 你話你淨係搭山手線咁我冇野好講

地鐵相對簡單,老母已經唔識搭
好難想像東京嘅老一輩點搭
去過紐約 真係勁難搭
好多地鐵站無路線圖 車上面都無 廣播又細聲
終點站有啲淨係寫uptown downtown 唔會出總站個名
搭到頭暈 又污糟

燈又暗

話東京易果d應該係只去大站,好多架車都會到果d
港鐵廢還廢,論簡單佢都算數一數二,除左咩美孚南昌個啲,好多轉線都係同一個月台,已經好方便

因為香港細啫
同埋人口集中,幾條主線已經覆蓋到6-7成人
仲有香港係無細站(even 你話大窩口石硤尾其實都唔小人用),所以無快速服務
都係簡單嘅原因

讚下港鐵啦,唔好下下駁嘴

讚左會減價咩
屌你老母少啲故障好過啦

又唔會真係企係到嘅,始終我地都識漢字
慢慢搵實搵到,不過時間就會耐好多
急行,特急,直營就唔洗旨意搭到囉
慢慢搭普通逐站停總會到
覺得東京易嘅人不如幫全地球人解決有人搭錯車嘅問題
睇下可以點專坐車

利申:鐵膠+東京未試過坐錯車,但覺得做人唔好咁離地
點解會有香港人覺得香港地鐵複雜
自己地方都唔識 檢討下啦

香港地鐵複雜
搭錯車直頭係智障
除非話見到架車就關門,睇都唔睇就衝入去啫
幾時有篇報導講世界最簡單地鐵線路圖,比崇日撚打下飛機
東京真係好複雜,同一條線都分幾班
有d站站停,有d隔站停,有d只停幾個站

急行特急果啲又唔算難
呢啲通常飛哂啲細站,淨係停大站

反而一條線唔同終點先麻煩
以都營淺草線為例
我知去押上嘅車會經淺草
但係今次呢班去青砥,咁就又企左係到
上網check得地圖黎架車已經走左

支線同短途班次香港都有啦

香港即使有都極少
一般咪得羅湖同落馬洲咁轉囉
冇app睇住來搭真係人都癲
香港同月台轉車世界級
東京地鐵唔用apps就完全唔識搭
覺得東京易嘅人不如幫全地球人解決有人搭錯車嘅問題
睇下可以點專坐車

利申:鐵膠+東京未試過坐錯車,但覺得做人唔好咁離地

其實個思維係當東京鐵路係香港巴士咁搭就得
睇完路線圖之後再睇埋種別,知道邊個級別嘅車適合自己
再睇埋佢會唔會有直通運轉

講真,講難搭一定係香港巴士難搭d
屌你老味明明同一個站名可以相距幾條街
又可以無啦啦朝早一種路線 下午一種路線
但當然好多人都唔識搭巴士
第一次去東京大阪 plan行程,打開旅行書頭幾頁/blog 睇地鐵圖,真係睇到頭痛,即刻收埋本書

放棄冇睇,去到果度直接用google map 揀起終點睇點搭算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞