全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?

可能佢計埋jr

得自己覺得好易,有埋乘換案內真係合埋眼搭都得
不過身邊好多人覺得難其實係唔理解佢地既運作模式,慣左香港果種模式

我自己一開頭都係理解唔到新幹線果種收費模式(乘車券+特急券/+指定席券),因為香港冇呢樣野
之後搭多幾次明左就冇野了

咁你可唔可以講下佢地個模式即係咩模式?
我都有用乘換案內

剩係直通運行香港已經無,勉強算得上既只有城際直通車
原理姐係可以唔駛轉車就可以去到其他鐵路公司既站,例如地下鐵千代田線可以一程車直達小田急既箱根湯本

紅字邊個話無
周不時修正早期系統會”返生”,KTL會直駛去中環

輕鐵味成日有
614p 615p

有兩種情況
人地講緊嘅直通係將兩三間公司嘅路線當成一條線玩,而唔係同一間公司嘅路線
用香港嘅例子嚟解釋,就好似西鐵駁東涌線,你屯門上車可以一程車落中環

上面614/615p嗰啲例子,就好似JR湘南新宿線/上野東京線/中央総武線咁玩。大家都係JR系統,但屬兩條線(東海道線/横須賀線/高崎線/宇都宮線)駁埋一齊
未入已知道東京個個係第一
睇到對眼都覺得攰
可能東京人一世都冇搭過去過哂東京所有站

香港人都好少去晒香港所有站

利申只係去過大半
香港之所以簡單其實係因為香港市區範圍細,大部分地區都係沿著山腳嘅細小平地發展,唔需要興建太多鐵路已經夠用
同外國好多城市本身已經係一大片平原冇得比
香港幾時有環狀線 金鐘 九龍 荔景 九龍塘 調景嶺
其實香港仲有咩線係起緊 除咗沙中線
上海地鐵都鳩鳩地
兩條唔同線 但兩個站可以好撚近

南昌站同深水埗都好近

香港已落實路線圖

銅鑼灣北係咩鳩未來填海填出去?
我覺得紐約複雜過東京,因為d車成日都唔知開去邊
香港之所以簡單其實係因為香港市區範圍細,大部分地區都係沿著山腳嘅細小平地發展,唔需要興建太多鐵路已經夠用
同外國好多城市本身已經係一大片平原冇得比

終於開始多啲人講到香港地理特徵

香港已落實路線圖

銅鑼灣北係咩鳩未來填海填出去?

憲報冇政府地圖都有畫到
日本為左外國旅客同埋2020奧運,
全國各大城市既所有車站都開始編晒號碼,
鬼佬記號碼好過記名,因為拼音太似
東上本線/有樂町線/池袋線直通副都心線直通東急東橫線(直通港未來線)

京成本線直通押上線直通都營淺草線直通京急本線直通京急機場線

西港島線

西港島線

穿越時空? 啱啱放監?
話香港複雜個堆友都係弱智

垃圾高鐵算唔算?

未開始起,但應該會起既:
北環線
東涌延線(東涌東、東涌西站)
北港島線(東涌線伸延)
南港島線(西段)
西鐵延線(屯門碼頭)
西鐵洪水橋站
啟德區內交通

東九龍線呢個應該要解決技術問題先

西港島線

穿越時空? 啱啱放監?

佢應該係指瑪麗果條
巴黎尿味鐵路
東京地鐵本身唔難,難嘅係堆火車嘅直通羽田/成田Jr同幾條私鐵都可以直通營運,有時間表都睇死人
莫斯科張地鐵圖睇落好型
唔知點解有啲鍊成陣嘅感覺

西港島線

穿越時空? 啱啱放監?

佢應該係指瑪麗果條

10年內都唔會起啦呢條

西港島線

穿越時空? 啱啱放監?

佢應該係指瑪麗果條

10年內都唔會起啦呢條

應該會同華富重建一齊做

西港島線

穿越時空? 啱啱放監?

佢應該係指瑪麗果條

10年內都唔會起啦呢條

應該會同華富重建一齊做

南港島線(西段),記錯名
原來21年先動工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞