全世界十大最複雜「地鐵路線圖」 前三名「看一眼就腦筋錯亂」

305 回覆
124 Like 27 Dislike
見咁多人都話東京鐵路難搭
我真心推薦用 乗換案内 or NAVITIME
基本上日本咁多個城市都得
就算冇down
日本鐵路有個好處就係每個站有number 好易記

好明顯人地個調查定位唔係本地人
去你地方玩仲要特登down個app已經好麻煩
見咁多人都話東京鐵路難搭
我真心推薦用 乗換案内 or NAVITIME
基本上日本咁多個城市都得
就算冇down
日本鐵路有個好處就係每個站有number 好易記

馬德里嗰個

曲線圖
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街
連香港都冇就知呢篇野係廢

香港除左收費系統複雜程度領先全球之外 其它都係得啖笑

最複雜都要爭?

香港乜都要爭第一

為屌而屌,垃圾
東京一開波真係睇到眼都花
不過熟左個pattern絕對ok
而且勁準時,唔似得香港咁on9成日遲
但係話要準確計到點樣搭最快就一定要靠apps
推薦Navitime,都幾好用
New york個subway真係
日本係難搭在你唔準時就係咁先
你趕唔到一班車你下一班車都會變
邊有香港咁對面就轉到線
而且一個新宿已有九萬幾條線
你入錯又唔係嘟個卡扣錢出番黎
係要揾去站務
乘換案內只係一個教搭車既app
Mtr個app都做得到
香港太簡單啦,一個月台一定同一班車
日本果d又特急又弓廿
日本d鐵路真係好難搭

用 乗換案内 or NAVITIME
好易搭

就係本身難搭先要交俾電腦計
倒果為因
東京on99
日本難搭到 屌你老母
馬德里用咩software畫圖
上海地鐵都鳩鳩地
兩條唔同線 但兩個站可以好撚近
東京真係 轉條線都要上地面行成條街再落返去 已經講緊一樣係都營地下鐵內部轉線而唔係跨鐵路
莫斯科最難係唔知佢寫乜鳩
要一個一個字對

其實一出英語系國家就會有呢個問題

之前搭過維也納地鐵都完全睇唔明咩站打咩站 有啲站名仲要差唔多真係睇死

德文算好架喇

認到特定幾個字好多都同英文差唔多

莫斯科嗰個係你睇啲搭車apps係岀英文,但一對翻俄文真係睇到頭暈,一轉部就一定企咗係到
東京地鐵難在有好多間唔同地鐵公司
但有啲站又係互通嘅
一出錯出口就仆街

得兩間咋喎?
東京如果唔係有個鐵膠fd都唔知原來有得係淺草直接搭去橫濱
明明睇地圖唔係同一條線
香港太簡單啦,一個月台一定同一班車
日本果d又特急又弓廿

東京地鐵幾時有好多特急? 你唔aim搭 Metro Romancecar 根本遇唔上
都估到有東京
東京果個好似ok wo,反而馬德里同莫斯科好似鬼畫符咁

http://www.pasmo.co.jp/area/transport/pdf/all.pdf

睇睇呢個東京詳細版

呢個去到千葉邊只係東京

Meik Design 地鐵路線圖好似冇噉咁靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞