唔係話幫港鐵講好說話,但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻?

203 回覆
160 Like 190 Dislike
閪鐵咁貴都有人覺得抵搭
日本可以自訂起點站,終點站月票,係原價6折起,龜鐵敢唔敢跟
我諗屌港鐵主要的原因係 佢價就識得加 但服務愈來愈差 仲成撚日講到自己逼住加價咁
日本地方大過香港咁多
點能夠度度做到好似香港咁?
你試下香港好似日本咁大
睇下仲有冇得咁?
咪又係食老本
依家會越做越差
唔keep住屌嘅話

外國之所以舊
因為人地果啲成百年歷史

日本新起既站係好ok既
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
試下香港weekend 維修?
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既

你搭JR 中央線 山手線 東京metro 都唔洗睇時間表啦
(唔出都心範圍的話),人地都係一個鐘開到27-30班車

你出近郊先要留意返列車種別,因為部分車會飛站
唔似mtr 咁一定係站站停

東京地鐵係好,班次頻密同香港差唔多
但係你可以睇埋POST頭,我分較唔係淨係得依d野

另外,繁忙時間東京大阪地鐵要塞人上車,MTR明顯處理得較好

塞人上車係因為東京大阪一極集中,新市鎮大多係bed town city,所有人都要由市郊出都心返工,加上冇其他運輸選擇,令到條鐵超出負荷,呢啲係城市規劃問題,鐵路公司做嘅嘢有限

但人地日本通常有其他鐵路公司選擇喎(大阪/東京黎講),香港就係得港鐵
我唔撚講你咩服務班次點點點
年年都加價 你老母個西鐵站可唔可以比返多些少冷氣呀
屌你老母戇鳩港鐵 價就識加 冷氣唔識開呀?
次撚次去到好似無開咁
啱先發現左樓豬揀來答㗎喎 答唔到嗰啲直接無視

Agger
九巴有心求進,會整充電座,到站時間,車頂加太陽能板降温
港鐵呢幾年除咗加價仲做咗啲咩
同埋信號故障明顯頻密咗
一個有心搞一個無心搞 唔屌點得

九巴真係唔到佢唔求進 佢唔求進就有機會續唔到牌 好似一個人係私人公司打工 做得唔好有機會比老闆炒
港鐵就好似打政府工咁 做得唔好都唔會有人郁到佢
同埋九巴之前都有唔少負面新聞
依家想改變之前個壞印象
而港鐵有冇心就做唔知啦
但信號故障唔多唔少係可能係車密咗
負荷唔到就出事 出親事都係喺最多車果啲時間
同埋睇返合併前幾年兩鐵都有唔少事故
同而家差唔多 可能係今時今日資訊方便咗
一有delay就即刻知 所以感覺上事故頻密咗
I don't think so law
樓主連鐘樹根都不如
Shame! Shame on you!

自己番去精彩重溫啦
https://youtu.be/0kNEqKACuRA

另備 韋達誠下台 穩袋3,000萬掩口費
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140717/18803264

真係好好囉香港
高層做錯野仲有錢收
拍拍屁股走

小市民就日日等車逼爆
仲比蘇錦樑叫等多班
家陣上網屌下都叫苛刻
咩邏輯
I don't think so law
樓主連鐘樹根都不如
Shame! Shame on you!

自己番去精彩重溫啦
https://youtu.be/0kNEqKACuRA

另備 韋達誠下台 穩袋3,000萬掩口費
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140717/18803264

真係好好囉香港
高層做錯野仲有錢收
拍拍屁股走

小市民就日日等車逼爆
仲比蘇錦樑叫等多班
家陣上網屌下都叫苛刻
咩邏輯

好波
次撚次去到好似無開咁

呢個主要係環保撚投訢姐
次撚次去到好似無開咁

呢個主要係環保撚投訢姐

仲有
賺咁多又換撚哂d M-Train佢 又殘又舊又嘈又漏冷氣
車卡之間漏冷氣冇得整都算....個車門改善工程都整得咁撚慢
次撚次去到好似無開咁

呢個主要係環保撚投訢姐

仲有
閪鐵咁貴都有人覺得抵搭

比較番日本
真係算係咁

人地份人工又幾多
最低工資好似都5× hkd一粒鐘
外國鐵路公司窮 無得要求咁多
MTR吸咁多香港人血 買大陸野
又唔識喺社區搞PR
比人屌好正常
閪鐵咁貴都有人覺得抵搭

比較番日本
真係算係咁

人地份人工又幾多

大都會區,最低工資>900/Yen一個鐘,而且大部份都有交通費津貼
外國鐵路公司窮 無得要求咁多
MTR吸咁多香港人血 買大陸野
又唔識喺社區搞PR
比人屌好正常

仲要當支那貨精寶呢下仆街冚家產
閪鐵咁貴都有人覺得抵搭

比較番日本
真係算係咁

人地份人工又幾多

大都會區,最低工資>900/Yen一個鐘,而且大部份都有交通費津貼

我講個d已經係最低個隻(適用係d經濟落後d既縣)

大都會區係更高,所以屌人貴之前睇下人地個人工水平先
次撚次去到好似無開咁

呢個主要係環保撚投訢姐

仲有

M車過多幾年全部掉,仲咁落力整
一講食野飲水就唸到一路食三文治一路喊個個日本仔
見到都覺得佢慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞