唔係話幫港鐵講好說話,但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻?

203 回覆
160 Like 190 Dislike
不如你講下你咩身份啦
我係毒撚我認喎
又唔討論得阿?
delay少過7分鐘唔計遲梗係99%準時啦
不如你講下你咩身份啦
我係毒撚我認喎
又唔討論得阿?

駁我呀 , 撚樣 , 樓上呀

冇point,點駁
依家質素有幾差?
係咪零延遲先叫合格
我都拎幾樣野出黎比啦
食屎啦.. 人地其他地方差係佢地嘅事
但我地地鐵年年賺大錢, 又搞一地兩檢嘅高鐵
成日出事, 又賴皮, 只加價, 出少少19優惠當無數
呢啲咁縮骨嘅公司都幫得落??
你冇嘢呀?
不能同意太多 香港根本投訴之都
差嘅係部份香港人而唔係港鐵得閒叫佢地去坐下杭州地鐵啦臭到仆街 2年前坐過
差嘅係部份香港人而唔係港鐵得閒叫佢地去坐下杭州地鐵啦臭到仆街 2年前坐過

印度坐上車頂Tim 咁又點
樓豬答到我上個月又停左幾多個鐘啊
屌啦根本一開始就唔係預畀咁多人用,而家係迫住去,可以點?
如果100000個人都揀搭巴士同一條線你加幾多班次都係迫架啦。票價加係唔啱架啦,你老闆唔加你人工你都覺唔啱啦,根本哂氣,咩都要屌一餐啦,最好免費,又唔迫,又唔壞,你又唔洗返工又大把錢

印度坐上車頂Tim 咁又點

所以其實港鐵唔差,又請好多廢青廢中去做野

咁唔鍾意佢咪坐巴士囉又要貪方便又想等車有冷氣,又要唔比人出錯,港鐵係聖人?收左你幾-幾十蚊比埋個皇帝位你坐阿笨

話佢賺錢唔回番D水?咪搞笑啦,唔賺錢咁佢做黎做咩?咁係咪要有人帶頭番工唔要人工先?

話佢不近人情?屌意外黎,個個都唔想,你咁講點解唔問政府而去問港鐵?點睇都係政府搞到癲佬多左,而唔會係關港鐵事,更何況港鐵又有比少少錢傷者……同埋佢有搞募捐,點解唔屌番香港人冷情唔捐多D錢?咁講番7-11死個個單出黎啦,唔計市民捐個d,7-11本公司比左幾多錢事主家人???人命啵?
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
試下香港weekend 維修?
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環
你咪試下等佢壞車個時返屋企,睇你幾多個鐘後返得到
好耐好耐之前 ,我比$1 mtr, mtr 就比番最少值$ 1 的服務我。。。

之後我比$1 mtr ,但佢開始只比番岩岩值$1 的服務我, 咁都 ok, 我都收貨

近年 mtr 開始hea 9 我,我比$1 佢, 佢就比少過值 $1 服務我,仲要越來越 hea, 越來越貪,年年都加我價,但佢提供的服務價值越來越低,我比$5 佢,佢夠膽死比番只值$0.5的服務。。。

我唔需要行車速度快過小明,我只想佢比番值$5的服務我。。。

唔好被MTR用其他地方表現比較帶左你遊花園。。。
好耐好耐之前 ,我比$1 mtr, mtr 就比番最少值$ 1 的服務我。。。

之後我比$1 mtr ,但佢開始只比番岩岩值$1 的服務我, 咁都 ok, 我都收貨

近年 mtr 開始hea 9 我,我比$1 佢, 佢就比少過值 $1 服務我,仲要越來越 hea, 越來越貪,年年都加我價,但佢提供的服務價值越來越低,我比$5 佢,佢夠膽死比番只值$0.5的服務。。。

咩叫5$既服務,以前尸火

咩叫5$既服務,以前樓價夠平啦,野食夠平啦,你不如話我而家拎100萬你俾返個幾百呎單位我 如果而家係以前咁少人用咪有返質素囉
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既
又故障
要淪落到揾歐洲d地鐵去幫自己打飛機都仲好意思話唔差

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既

政府同地鐵可以分開?政府係港鐵最大股東啊!巴士路線係運輸處負責㗎!而家係未開地鐵,乘客未流失之前政府就cut好多線,想確保啲人搭地鐵,地區議員投訴市民反對先保住部份線咋!新世界又hea做,同九巴差十皮..最後整個運輸系統都係政府操縱,唇齒相依,唔關MTR事?

都話唔好用JR同地鐵比,JR係比大陸個膠鐵就同等
地鐵係城市運輸唔係跨省

紅字:我係金鐘都見過4分鐘做4分鐘都仲係4分鐘,之後突然就arriving
繁忙時間係一部接著一部嘅,時間都唔洗睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞