唔係話幫港鐵講好說話,但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻?

203 回覆
160 Like 190 Dislike
我發夢見到港鐵高層係總部大堂捉住d 內部員工叫佢做義工星期六日有咩事故就要去港鐵維持序
冇錢收返 唔去會記錄底 高層親自捉你去報名

咪鳩噏啦,如果要出去維持秩序會計返time-off或者OT錢
做義工有撚人睬你咩

利申:喺港鐵總部做咗幾年

原來抹黑黎
MTR員工加油

我當然知之前係自願申請有計返錢
但係我講既野係上星期發生 大把人知 唔知點解你會唔知
我發夢見到港鐵高層係總部大堂捉住d 內部員工叫佢做義工星期六日有咩事故就要去港鐵維持序

咪鳩噏啦,如果要出去維持秩序會計返time-off或者OT錢
做義工有撚人睬你咩

原來抹黑黎
MTR員工加油

信你,MTR高層係仆街
但係唔代表MTR服務差
早排熱到仆街我先知地鐵站個冷氣肯開大佢都比到涼快感覺人, 你老母平時省錢開到好似得通風咁又焗又臭, 咁叫有服務你仆街啦
屌你真係痴撚線
一直都係拎緊都營同城市比啦,屈我講緊郊區都得
根本大把地方都係咁,事但都搵到個出黎

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里
7點開始已經20min40min一班,我有冇屈佢阿?

你不如搵下吳市有幾多人口先......
差唔多香港一個區既人口都多過佢

港口城市計人口唔計客運量?
識到野

吳線平均一日通過人數得3萬幾人,你真係搵過好d既例子吧

成條吳線得3萬? 有冇source睇下?

https://www.westjr.co.jp/company/info/issue/data/pdf/data2017_08.pdf

咁講人地成個國家應該得東京大阪有得比較,最接近荃灣線客運量我諗得山手線
1位 山手線 品川~田端 1,097,093
但係繁忙時間班次頻密程度高下立見啦下話?
山手線日日仲會將d人沙甸魚咁塞上車
九巴有心求進,會整充電座,到站時間,車頂加太陽能板降温
港鐵呢幾年除咗加價仲做咗啲咩
同埋信號故障明顯頻密咗
一個有心搞一個無心搞 唔屌點得
好耐好耐之前 ,我比$1 mtr, mtr 就比番最少值$ 1 的服務我。。。

之後我比$1 mtr ,但佢開始只比番岩岩值$1 的服務我, 咁都 ok, 我都收貨

近年 mtr 開始hea 9 我,我比$1 佢, 佢就比少過值 $1 服務我,仲要越來越 hea, 越來越貪,年年都加我價,但佢提供的服務價值越來越低,我比$5 佢,佢夠膽死比番只值$0.5的服務。。。

我唔需要行車速度快過小明,我只想佢比番值$5的服務我。。。

唔好被MTR用其他地方表現比較帶左你遊花園。。。

咩叫5$既服務,以前樓價夠平啦,野食夠平啦,你不如話我而家拎100萬你俾返個幾百呎單位我 如果而家係以前咁少人用咪有返質素囉

其實你話服務價值低左呢到 同以前比地鐵服務其實係好左
單單講車班次 以前就幾分鐘一班 而家係繁忙時間兩分鐘一班
仲要果繁忙時間係不斷拉長左黎做
所以你話以前服務好啲 其實呢樣野根本無可能

當然你會話壞車多左
但正正就係佢啲車太密先搞到咁 超過曬負量

不過當然佢都有好多on9 地方
剩係走去買大陸車已經一條死罪

真係太多班次搞到捐耗大左
長遠黎講要起多啲新線同巴士分流先有用
你用歐鐵,日鐵同港鐵作對比,跟住就話港鐵已經好好
同嗰啲五毛話美國警察會殺人,香港警犬只係打人已經好好有咩分别

做義工有撚人睬你咩

原來抹黑黎
MTR員工加油

信你,MTR高層係仆街
但係唔代表MTR服務差

mtr 服務差好大部份因素係因為太多支拿人係香港
另外黃衫人你亦都唔能夠否定佢地欺善怕惡 同埋做事係冇責任心 呢點你可以睇返雲海既post 佢經常提醒佢地 雲海好早之前已經講左滅火筒唔夠 同過佢地講過 係就係有加返一兩個 但係睇得出只係求其打發人 其他站都係冇改善 港鐵入面既樓梯死位冇安全鏡(唔知係咪咁叫 即係要黎睇下死位有冇人埋伏既鏡)都係雲海叫佢地加 點解佢地察覺唔到呢d 問題 反而要一個乘客去搵呢d 盲點出黎?
年年加價
服務就一年差過一年
事故愈黎愈多
咁都唔撚屌得

但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻
屌係屌得,但係唔好是非不分囉

我要求你唔撚好咁多事故又加價又有幾苛刻啊屌你老母
唔係要佢進步 只係維持一樣水平都難喎呢家
樓主講開山手線

用JR東個app已經可以睇到車內混雜度同氣溫
地鐵……去左邊
同埋山手線繁忙時間都係2-3分鐘一班,重要人地有其他並行路線分擔客量,地鐵呢?

希望比d時間MTR,觀塘線算係第一批鐵路

狗鐵合併到依加幾多年啊
連keep住唔好退步都要比時間
做打手做到好似你咁撚豬既
屌你真係痴撚線
一直都係拎緊都營同城市比啦,屈我講緊郊區都得
根本大把地方都係咁,事但都搵到個出黎

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里
7點開始已經20min40min一班,我有冇屈佢阿?

你不如搵下吳市有幾多人口先......
差唔多香港一個區既人口都多過佢

港口城市計人口唔計客運量?
識到野

吳線平均一日通過人數得3萬幾人,你真係搵過好d既例子吧

成條吳線得3萬? 有冇source睇下?

https://www.westjr.co.jp/company/info/issue/data/pdf/data2017_08.pdf

咁講人地成個國家應該得東京大阪有得比較,最接近荃灣線客運量我諗得山手線
1位 山手線 品川~田端 1,097,093
但係繁忙時間班次頻密程度高下立見啦下話?
山手線日日仲會將d人沙甸魚咁塞上車

你忽略咗山手線嘅特點
山手線行經嘅環狀路段仲有湘南新宿線 上野東京線 埼京線 橫須賀.總武線 京濱東北.根岸線等等協助分流 仲未計中央快速線同中央.總武緩行線
所以淨計山手線總客流量就話高下立見其實都係未夠
同埋咁嘅客量仍然可以keep住跟到既定時刻表行走 你未免太睇少首都圈jr
港鐵班次密係因為人流真係多

d高層諗每班車載客有咁多得咁多,班次有

咁少得少,最好d人變成方塊pack入箱

情願請d波板人叫人行入d,都唔開多d班次

成日話要提供舒適乘搭環境,但自己就為

左廣告費係車入面播有聲廣告,將成個尖

沙咀站貼做藍色

仲有,之前放火案,我見主流意見都係認

為唔關港鐵事,但某d人,包括民主派某反

智議員死都要賴港鐵要賠錢

利申: 金鐘上班撚

比啲時間?
知套系統預計壽命就到就早啲招標早啲開始換呀嘛
壞先嚟搞 亡羊補牢 呢啲咪抵屌囉

沙咀站貼做藍色

的確唔算係港鐵責任
但當日啲staff應急處理幾咁鳩屎大家就看在眼裏嘅
唔係連少少pr嘢都唔使做吓話……
樓主講開山手線

用JR東個app已經可以睇到車內混雜度同氣溫
地鐵……去左邊
同埋山手線繁忙時間都係2-3分鐘一班,重要人地有其他並行路線分擔客量,地鐵呢?

咁之後沙中線希望可以舒緩下

沙咀站貼做藍色

搭西鐵都仆街,假期朝早搭都要迫
佢班次係5-6分鐘一班
真係算死草到
港鐵有今時今日既壞形象都係累積落黎,絕對唔係香港人高要求或者雞蛋挑骨頭,你話香港人中意投訴、批評又好,交通工具到頭來都係主要for運輸,你港鐵好死唔死有個低民望既政府撐腰,加左價但又成日做埋啲好似無優惠既優惠,又成日delay,交通服務質素就算幾好,你個公關形象做得差咪搵位入你囉。市民又無得揀,又要用你服務又要比你強奸銀包,咁關唔關市民事?
其他國家啲鐵路公司搞唔搞埋地產先?

未到政府送埋塊地比你起豪宅咁過份

日本部分鐵路企業,旗下子公司有
樓主

得罪講句

我真係寧願迪巴士無位坐都唔撚會想坐又貴又要同人爭上車嘅狗鐵
樓主

得罪講句

我真係寧願巴士無位坐都唔撚會想坐又貴又要同人爭上車嘅狗鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞