唔係話幫港鐵講好說話,但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻?

203 回覆
160 Like 190 Dislike
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
試下香港weekend 維修?
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既

你搭JR 中央線 山手線 東京metro 都唔洗睇時間表啦
(唔出都心範圍的話),人地都係一個鐘開到27-30班車

你出近郊先要留意返列車種別,因為部分車會飛站
唔似mtr 咁一定係站站停

東京地鐵係好,班次頻密同香港差唔多
但係你可以睇埋POST頭,我分較唔係淨係得依d野

另外,繁忙時間東京大阪地鐵要塞人上車,MTR明顯處理得較好
題外話
馬時亨睇中香港人又要屌又要搭呢個弱點 (明顯地依賴)其實巴士都可以去到好多地方 只不過係要早啲出門口
佢有一次仲公開話唔一定要搭
屌你真係痴撚線
一直都係拎緊都營同城市比啦,屈我講緊郊區都得
根本大把地方都係咁,事但都搵到個出黎

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里
7點開始已經20min40min一班,我有冇屈佢阿?

你不如搵下吳市有幾多人口先......
差唔多香港一個區既人口都多過佢

港口城市計人口唔計客運量?
識到野
屌你真係痴撚線

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里

屌你拎廣島同香港比係咪on撚柒鳩閪架?
兩地人口同流動需求爭幾撚多呀on9
你拎東京大阪名古屋同香港比都真係冇咁嬲
題外話
馬時亨睇中香港人又要屌又要搭呢個弱點 (明顯地依賴)其實巴士都可以去到好多地方 只不過係要早啲出門口

如果係九巴線我都好鍾意搭,但城巴新巴根本夾埋政府一齊屈客去地鐵,寫住三個字一班都可以半個鐘都擺係度唔開車,有時上一班例如搭三開咗,下一班車竟然可以搭四走,但本身搭半個班就冇咗
係成日都randomly發生,真係
你拎兩個完全唔同嘅城方比
生活節奏,文化,鐵路網絡大小
唔夠客觀喎老細

人地外國人有delay咪去cafe坐下
香港人返工返學遲一兩分鐘都比人屌

處身於香港人生活模式嘅公交是咪抵屌
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
試下香港weekend 維修?
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既

你搭JR 中央線 山手線 東京metro 都唔洗睇時間表啦
(唔出都心範圍的話),人地都係一個鐘開到27-30班車

你出近郊先要留意返列車種別,因為部分車會飛站
唔似mtr 咁一定係站站停

東京地鐵係好,班次頻密同香港差唔多
但係你可以睇埋POST頭,我分較唔係淨係得依d野

另外,繁忙時間東京大阪地鐵要塞人上車,MTR明顯處理得較好

處理得好?要塞人上車就代表飽和晒囉
唔通好似香港啲官咁叫你等下班呀?班打工仔斬撚死你呀
另外有人拗話罵MTR係等於罵政府
咁你不如講下罵政府係咪等於罵MTR
你話政府係交通規劃做得差係無可厚非
講真MTR依家停一日你地咪一樣屌鬼
屌你真係痴撚線

識到野

吳線平均一日通過人數得3萬幾人,你真係搵過好d既例子吧
啱先發現左樓豬揀來答㗎喎 答唔到嗰啲直接無視
題外話

如果係九巴線我都好鍾意搭,但城巴新巴根本夾埋政府一齊屈客去地鐵,寫住三個字一班都可以半個鐘都擺係度唔開車,有時上一班例如搭三開咗,下一班車竟然可以搭四走,但本身搭半個班就冇咗

.....城巴新巴根本夾埋政府一齊屈客去地鐵...

呢個要考證下

罵阿媽等於罵女人
罵女人等於罵阿媽?

啱啊停一日就屌鬼,所以佢先唔可以咁多錯失,有錯就要屌免得
英雄所見略同
題外話

.....城巴新巴根本夾埋政府一齊屈客去地鐵...

呢個要考證下

哈哈係,都係9up下,只係想講佢真係一直冇咩改善,單單報站系統就落後人哋好多
啱先發現左樓豬揀來答㗎喎 答唔到嗰啲直接無視

係阿我全職地鐵打手
24小時moon住答你地野
我post頭講d野你地咪一樣駁唔到

講撚到狗鐵做免費雞任人上咁款
收撚左錢架
仲要年年加啊
佢地地鐵上蓋物業都執唔少啦
年年加價
服務就一年差過一年
事故愈黎愈多
咁都唔撚屌得
屌你真係痴撚線

識到野

成條吳線得3萬? 有冇source睇下?
我發夢見到港鐵高層係總部大堂捉住d 內部員工叫佢做義工星期六日有咩事故就要去港鐵維持序
冇錢收返 唔去會記錄底 高層親自捉你去報名

咪鳩噏啦,如果要出去維持秩序會計返time-off或者OT錢
做義工有撚人睬你咩

利申:喺港鐵總部做咗幾年
年年加價
服務就一年差過一年
事故愈黎愈多
咁都唔撚屌得

但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻
屌係屌得,但係唔好是非不分囉
屌你真係痴撚線

識到野

成條吳線得3萬? 有冇source睇下?

https://www.westjr.co.jp/company/info/issue/data/pdf/data2017_08.pdf
我發夢見到港鐵高層係總部大堂捉住d 內部員工叫佢做義工星期六日有咩事故就要去港鐵維持序
冇錢收返 唔去會記錄底 高層親自捉你去報名

咪鳩噏啦,如果要出去維持秩序會計返time-off或者OT錢
做義工有撚人睬你咩

利申:喺港鐵總部做咗幾年

原來抹黑黎
MTR員工加油

講撚到狗鐵做免費雞任人上咁款
收撚左錢架
仲要年年加啊
佢地地鐵上蓋物業都執唔少啦

咪係
賺撚到fatfat跟住一出事就話自己係受害者
仲要政府係最大股東
個d受傷既人邊個理?
仲要屌港鐵都比人話苛刻
香港政府/大公司有邊次出事係會承認責任

係冇
題外話

屌你老母970/970x
返工時間成日兩三架一齊黎
咁下一班果啲人就要等成半個鐘
垃圾新城

我屌你唔等於屌埋你老母
但屌你老母
就一定係屌埋你咁解
無衝突嫁喎
一間公司個ceo 親自係公司總部大堂捉d 內部文職既員工去做義工幫手星期六日做波板人維持序 冇錢收返 唔去會比人留記錄 以為電視劇先會出現既痴撚線情節 竟然係港鐵真實上演 cheap 撚到咁 我都係第一次見 當然仲有好多cheap野對待佢地員工未爆喇
你要對一間咁撚病態既公司維護 你唔係打手 我諗你都一定有病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞