唔係話幫港鐵講好說話,但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻?

203 回覆
160 Like 190 Dislike
唔係差,但退步左
延遲係邊個問題 唔屌你屌邊個
年年加 年年差
淨係奶共買大陸車已經係死罪啦
同sfo d bart比 好好多啦
Bart 直頭有癲佬係入面屙屎屙尿都冇人理
咁多利潤

年年加價

服務越來越差
係要比都唔係港鐵同JR比
而係同番東京metro+都營 大阪市營地鐡呢類啦

拎區域性通勤運輸系統同人哋國家級嘅嚟比 運行方式又兩回事 都唔撚fair嘅

同埋好簡單 而家表現差過以前又成日壞又年年加價 咁都唔屌得?
難聽講句
幫港鐵都冇腦
話外國仲差,所以港鐵已經好好
但根本忽略港鐵越來越差,越來越貴既事實
港鐵拎咗咁多著數,市民點解唔可以要求高?
唔講政府政策傾斜,剩係地鐵站上蓋可以起樓,就已經賺到笑...

個啲地原本可以公開拍賣,但就交比港鐵
咩叫律己以嚴,待人以寬?
定你覺得未夠差,可以再試下差啲

On9人地bart出問題會有大量接駁巴士
狗鐵有冇啊

港鐵壞車通報做得極差

係日本我唔撚識日文都可以透過車上同車站嘅mon 知道邊條線壞車

香港? 永遠得把鬼食泥咁嘅聲話
呢度 err 係最新嘅車務狀況 err 觀塘線信號故障
Err 調景嶺至黃埔10分鐘一班車,全程行車時間延長5-10分鐘

最後現實就係每個站停5-10分鐘

明明港鐵部車同車站咁多mon 都唔用
(唔計入閘機隔離果個mon)

人地bart站出問題會係twitter即時通報同update
狗鐵有冇啊
係要比都唔係港鐵同JR比
而係同番東京metro+都營 大阪市營地鐡呢類啦

拎區域性通勤運輸系統同人哋國家級嘅嚟比 運行方式又兩回事 都唔撚fair嘅

同埋好簡單 而家表現差過以前又成日壞又年年加價 咁都唔屌得?

無錯喇
搵郊區JR 比都on9

係香港郊區得d 19van 仔同半個鐘一班嘅巴士咋
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
試下香港weekend 維修?
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既

你搭JR 中央線 山手線 東京metro 都唔洗睇時間表啦
(唔出都心範圍的話),人地都係一個鐘開到27-30班車

你出近郊先要留意返列車種別,因為部分車會飛站
唔似mtr 咁一定係站站停
機制再加馬屎亨個種嘴臉已經夠晒乞人憎
做錯永遠都唔關狗鐵事係平民問題
好耐好耐之前 ,我比$1 mtr, mtr 就比番最少值$ 1 的服務我。。。

之後我比$1 mtr ,但佢開始只比番岩岩值$1 的服務我, 咁都 ok, 我都收貨

近年 mtr 開始hea 9 我,我比$1 佢, 佢就比少過值 $1 服務我,仲要越來越 hea, 越來越貪,年年都加我價,但佢提供的服務價值越來越低,我比$5 佢,佢夠膽死比番只值$0.5的服務。。。

我唔需要行車速度快過小明,我只想佢比番值$5的服務我。。。

唔好被MTR用其他地方表現比較帶左你遊花園。。。

咩叫5$既服務,以前樓價夠平啦,野食夠平啦,你不如話我而家拎100萬你俾返個幾百呎單位我 如果而家係以前咁少人用咪有返質素囉

其實你話服務價值低左呢到 同以前比地鐵服務其實係好左
單單講車班次 以前就幾分鐘一班 而家係繁忙時間兩分鐘一班
仲要果繁忙時間係不斷拉長左黎做
所以你話以前服務好啲 其實呢樣野根本無可能

當然你會話壞車多左
但正正就係佢啲車太密先搞到咁 超過曬負量

不過當然佢都有好多on9 地方
剩係走去買大陸車已經一條死罪
屌你真係痴撚線
一直都係拎緊都營同城市比啦,屈我講緊郊區都得
根本大把地方都係咁,事但都搵到個出黎

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里
7點開始已經20min40min一班,我有冇屈佢阿?
百屌成材啊
香港就算近年多左罪案但都比其他國家安全
所以我地要感恩
屌你真係痴撚線

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里

你不如搵下吳市有幾多人口先......
差唔多香港一個區既人口都多過佢
啲嘢舊又未換就真
屌你真係痴撚線

你不如搵下吳市有幾多人口先......
差唔多香港一個區既人口都多過佢

應該咁講,除左離島區同灣仔區,其他16區都多人口過吳市
搵過好d既例子喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞