唔係話幫港鐵講好說話,但覺唔覺d人對港鐵要求太苛刻?

203 回覆
160 Like 190 Dislike
一堆堆水貨客搭番大陸唔ban,有個學生揹住個樂器番屋企就又捉又剩,屌你啦,有時啲野係官逼民反,屌你咪屌你囉,含撚啦港鐵。

利申;搭緊紅色線上連登屌港鐵
一堆堆水貨客搭番大陸唔ban,有個學生揹住個樂器番屋企就又捉又剩,屌你啦,有時啲野係官逼民反,屌你咪屌你囉,含撚啦港鐵。

利申;搭緊紅色線上連登屌港鐵

豬西打手話比d時間wo
同意樓主,除左唔撚俾人帶樂器同PR唔掂之外,我覺得港鐵已經好高質,要求咁大個鐵路系統而又咁密既班次完全零延誤我覺得係唔可能既事
同意樓主,除左唔撚俾人帶樂器同PR唔掂之外,我覺得港鐵已經好高質,要求咁大個鐵路系統而又咁密既班次完全零延誤我覺得係唔可能既事

平行時空

九龍塘站信號故障 東鐵線服務受阻逾句鐘
09月23日(六) 09:40更新 08:09建立
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170923/mobile/bkn-20170923080945376-0923_00822_001.html
第三者保險唔係賠俾傷者咁買黎做乜
兩日前
港鐵又跪低 荃灣線信號故障服務受阻句鐘
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170920/mobile/bkn-20170920180929330-0920_00822_001.html
第三者保險唔係賠俾傷者咁買黎做乜

地鐵疏忽?
屌你真係痴撚線
一直都係拎緊都營同城市比啦,屈我講緊郊區都得
根本大把地方都係咁,事但都搵到個出黎

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里
7點開始已經20min40min一班,我有冇屈佢阿?

你不如搵下吳市有幾多人口先......
差唔多香港一個區既人口都多過佢

港口城市計人口唔計客運量?
識到野

吳線平均一日通過人數得3萬幾人,你真係搵過好d既例子吧

成條吳線得3萬? 有冇source睇下?

https://www.westjr.co.jp/company/info/issue/data/pdf/data2017_08.pdf

咁講人地成個國家應該得東京大阪有得比較,最接近荃灣線客運量我諗得山手線
1位 山手線 品川~田端 1,097,093
但係繁忙時間班次頻密程度高下立見啦下話?
山手線日日仲會將d人沙甸魚咁塞上車

你忽略咗山手線嘅特點
山手線行經嘅環狀路段仲有湘南新宿線 上野東京線 埼京線 橫須賀.總武線 京濱東北.根岸線等等協助分流 仲未計中央快速線同中央.總武緩行線
所以淨計山手線總客流量就話高下立見其實都係未夠
同埋咁嘅客量仍然可以keep住跟到既定時刻表行走 你未免太睇少首都圈jr

上面拎客運量黎講嘛
好似你講唔計客運量我拎東京大阪以外城市黎比較都冇問題啦

唔比飲水帶樂器的確係on9既
國際大都會香港喎,城市節奏急到仆街

拎d鄉村鐵路黎比?人地收工鐵路日日延誤你20分鐘都早你兩個鐵返到屋企

年年賺咁多億仲要年年加價真係拎個屎眼出黎俾人屌下都抵啦

拎d鄉村鐵路黎比?人地收工鐵路日日延誤你20分鐘都早你兩個鐵返到屋企

你遲收工係MTR責任?
玩晒啦
小巴巴士削減取消班次係MTR錯
遲收工又係MTR錯
如果有得拆返開KCR同MTR咪幾好
而家MTR獨市冇競爭 話點就點
港豬 又要屌 又要坐

你遲收工係MTR責任?

兩日前
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170920/mobile/bkn-20170920180929330-0920_00822_001.html

你遲收工係MTR責任?

兩日前

MTR需要既係支持同鼓勵

你遲收工係MTR責任?

兩日前

係咪狗鐵責任啊?你答左我先啦

你遲收工係MTR責任?

兩日前

係咪狗鐵責任啊?你答左我先啦

mtr同kcr都唔同線
效率應該數一數二
但公關做得唔好

啲政治不近人情 例如樂器單嘢
同埋有啲係政治拖累
自由行令人多咗 最後都係港鐵領嘢

mtr同kcr都唔同線

仲係有競爭:
荃灣至尖沙咀、鑽石山/九龍塘至金鐘(假若沙中線係九鐵營運)
屌你真係痴撚線
一直都係拎緊都營同城市比啦,屈我講緊郊區都得
根本大把地方都係咁,事但都搵到個出黎

淨係講吳(港口城市,廣島往返愛媛必經) 去廣島市, 僅僅24分里
7點開始已經20min40min一班,我有冇屈佢阿?

廣島人口得香港7分1咋,個通勤人口都唔會support到咁密車啦

你唔好攞海參崴同香港比
要求高好正常,政府推地鐵成為香港主要交通,市民對佢嘅依賴度非常高
再者不斷縮減其他路面交通逼啲人去搭地鐵eg 我住南區,南港島綫一開,平時三個字一班嘅巴士變晒半個鐘、8個字,甚至直接cut咗條線
咁,呢個情況地鐵壞,市民可以點?如果未入車廂,都可以出返去等8個字,係車廂呢?
我自己搭過多倫多 巴黎 里昂 紐約 倫敦 日本地鐵(講地鐵好啦,講跨省跨城市嘅Jr 不如你等多一年先開post講高鐵)
真心香港鐵路嘅管理做得好好,效率就比唔上日本㗎啦(班次等等嘅資訊超級準確),但比歐美真係好好多
但睇返依賴性嘅問題,like多倫多得閒就weekend兩日close嚟維修,但wfc?打把其他交通工具
試下香港weekend 維修?
所以地鐵維修員下下深夜維修我尊敬,地鐵收皮都係辛苦前線員工。
只係上面嘅高層有咩事都可以繼續袋袋平安,搞下地產又賺一筆,先賺錢後公眾先係香港比其他國家嘅地鐵系統更失敗嘅一環

同意你講香港太依賴MTR,停一日都不堪設想

但係效率我唔覺得比唔上日本,POST頭我都有講JR出發時間真係好準,但係MTR班次密到你根本唔需要知幾點開,幾分鐘就一班,兩個唔同系統我覺得MTR係優勝d

另外你話MTR搞到好多地方CUT其他路面交通,點解會入晒MTR數
其他路面交通都係利字行頭,賺得少削減班次係正常,但係關MTR咩事,唔屌巴士小巴?如果你話政府冇詳細計劃過就真既

你搭JR 中央線 山手線 東京metro 都唔洗睇時間表啦
(唔出都心範圍的話),人地都係一個鐘開到27-30班車

你出近郊先要留意返列車種別,因為部分車會飛站
唔似mtr 咁一定係站站停

東京地鐵係好,班次頻密同香港差唔多
但係你可以睇埋POST頭,我分較唔係淨係得依d野

另外,繁忙時間東京大阪地鐵要塞人上車,MTR明顯處理得較好

塞人上車係因為東京大阪一極集中,新市鎮大多係bed town city,所有人都要由市郊出都心返工,加上冇其他運輸選擇,令到條鐵超出負荷,呢啲係城市規劃問題,鐵路公司做嘅嘢有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞