張敬軒 HINS 音樂討論 (7) 單曲 —《塵埃落定》

1001 回覆
32 Like 2 Dislike
屌 陳生精神分裂完未
屌 陳生精神分裂完未

傻的嗎 講分身可以講咁耐
張敬軒今晚喺沙田新城市廣場出席音樂活動,洪卓立專程到場支持。軒仔喺香港城市室樂團伴奏下,一口氣唱出4首作品。成個商場都塞滿人,軒仔喺台上話:「之前同管弦樂團合作好多次,但喺商場裏面就第一次,估唔到商場入面都有山頂嘅朋友,可以喺唔使咁拘束嘅環境下,聽到我最鍾意嘅尖叫聲同掌聲。」

軒仔對獲邀覺得好有意義:「呢個商場每一年都會舉行一啲文化音樂節,令到我哋呢啲流行曲歌手,都可以再有多啲有修養嘅表演,嚟緊我會多啲表演,11月同祖兒有騷合作,仲考慮明年開紅館騷,近排做碟會出歌,不過趕唔切派歌上台,上唔切流行榜。」

最快1月先有新歌
希望唔好淨係得翻唱歌 上返水出翻唱碟好不思進取

黐線啦講事實都負評我
傻的嗎

好大既官威 又唔記得轉ac呀

轉乜鬼ac呀
你覺得嗰個真係我分身咩

實信你架

我使你信咩

唔駛人信又驚人負評
夠鐘食藥啦你
軒仔又提到陸續會推出新歌,正籌備新碟,而新碟的主題是向以往聽過的音樂作致敬,軒仔表示:「今次新碟係向我聽過嘅音樂致敬,呢隻碟係會幾90年代。其實我本身都唔敢膽粗粗去做,係見到衛蘭《I Don’t Care》呢隻歌,同埋JW、林奕匡佢哋都開始玩番啲90年代嘅嘢,所以我就搵番一班90年代嘅大師嚟幫我手,因為90年代對我哋嚟講係一個Golden Age嚟!不過寫歌方面用咗好多較新嘅音樂人,變咗呢隻碟係一個兩代音樂人嘅Crossover!」
軒仔又提到陸續會推出新歌,正籌備新碟,而新碟的主題是向以往聽過的音樂作致敬,軒仔表示:「今次新碟係向我聽過嘅音樂致敬,呢隻碟係會幾90年代。其實我本身都唔敢膽粗粗去做,係見到衛蘭《I Don’t Care》呢隻歌,同埋JW、林奕匡佢哋都開始玩番啲90年代嘅嘢,所以我就搵番一班90年代嘅大師嚟幫我手,因為90年代對我哋嚟講係一個Golden Age嚟!不過寫歌方面用咗好多較新嘅音樂人,變咗呢隻碟係一個兩代音樂人嘅Crossover!」

好似好正咁
張敬軒今晚喺沙田新城市廣場出席音樂活動,洪卓立專程到場支持。軒仔喺香港城市室樂團伴奏下,一口氣唱出4首作品。成個商場都塞滿人,軒仔喺台上話:「之前同管弦樂團合作好多次,但喺商場裏面就第一次,估唔到商場入面都有山頂嘅朋友,可以喺唔使咁拘束嘅環境下,聽到我最鍾意嘅尖叫聲同掌聲。」

軒仔對獲邀覺得好有意義:「呢個商場每一年都會舉行一啲文化音樂節,令到我哋呢啲流行曲歌手,都可以再有多啲有修養嘅表演,嚟緊我會多啲表演,11月同祖兒有騷合作,仲考慮明年開紅館騷,近排做碟會出歌,不過趕唔切派歌上台,上唔切流行榜。」

最快1月先有新歌
希望唔好淨係得翻唱歌 上返水出翻唱碟好不思進取

黐線啦講事實都負評我
傻的嗎

好大既官威 又唔記得轉ac呀

轉乜鬼ac呀
你覺得嗰個真係我分身咩

實信你架

我使你信咩

唔駛人信又驚人負評
夠鐘食藥啦你

冇驚喎我只係唔明你哋點解見到個人名就負評啫
你咪繼續負我囉 你都有人負你㗎
造緊新歌

好似好正咁

btw 原來佢有follow而家既香港樂壇
之前睇狗娘生頒獎禮講野唔似有聽而家既歌咁

01既料詳盡咁多
出面襯個post
暗黑推po大法又黎料?

好似好正咁

01既料詳盡咁多

有冇得叫aga/林奕匡寫首歌俾佢唱下

好似好正咁

01既料詳盡咁多

其實佢地幾個交流下有啲新衝擊又唔錯喎

好似好正咁

01既料詳盡咁多

希望係十首新歌真大碟
佢自己作返首都好,會唔會搵返常石磊
暗黑推po大法又黎料?

你知道得太多了
屌陳生

好似好正咁

01既料詳盡咁多

希望係十首新歌真大碟

你諗多左

係真就好

好似好正咁

01既料詳盡咁多

希望係十首新歌真大碟

你諗多左

係真就好

JY同克勤都係得八首,軒佬憑咩有十首
屌陳生

陳生大戰血巴
精彩
屌陳生

陳生大戰血巴
精彩

人地未食藥想做attention whore咪陪佢玩下

01既料詳盡咁多

希望係十首新歌真大碟

你諗多左

係真就好

JY同克勤都係得八首,軒佬憑咩有十首

你岩
【明報專訊】張敬軒(軒仔)相隔14年,昨晚重臨沙田新城市廣場,為Music In Town演奏會擔任閉幕壓軸嘉賓。軒仔透露11月將與容祖兒合作開演唱會,12月為新碟拍封套和MV,正申請明年紅館開個唱,故近期積極寫新歌,又不停進修例如學英文。與祖兒一樣,軒仔今年沒新歌派台,年底樂壇頒獎禮將無緣爭獎。

他否認有心向其他歌手讓賽,開玩笑指缺席頒獎禮可省回置裝費:「不關事,是我自己選擇。今年我主力學習,原本計劃出國留學,可是因家中狗仔有事,才無限期延遲擱置。如果有時間,都會抽空出席頒獎禮。」軒仔謙稱並非年年都奪金獎,所以不覺歌手少了勁敵,對於誰得獎都會開心,認為唱歌跟做生意一樣,有競爭才會有好作品,樂迷才是最大得益者。

咁有效率 影新碟封面 寫新歌
進修英文
親自寫詞整首Deadline 2.0
今次要全英
進修英文
親自寫詞整首Deadline 2.0
今次要全英

FF
btw陳生係gay post樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞