突發:教大民主牆有新嘢

1001 回覆
3223 Like 28 Dislike
支那人:香港人終於同我地一樣愛蟈愛黨啦
冇寫名喎, 係咪可以撕得
出黎譴責啦屌你老母
啲媒體好似mon post咁mon住個民主牆 一貼乜就報
不如降格返做學院算啦,個校長咁撚智陣
校長會好傷心
雖然有啲遠,不過每年64都可以「恭賀天安門大屠殺xx周年」
其實玩盡啲,應該寫恭喜共黨囚死諾貝爾和平獎得主劉曉波先生!咁樣班狗官完全答都唔敢答
其實
如果係local貼
佢地真係同樣手法對件事(當然佢會查左係local貼先啦)
我睇唔到插佢個位

有冇人可以答我

雖然佢地依家d應對真係忍唔住笑
當佢狗咁撚

咪答咗你

佢會話無論係邊個都要有惻隱之心blablabla
而且 同事實不付,黨對劉曉波好人道blablabla

我都係估下
其實
如果係local貼
我睇唔到插佢個位

有冇人可以答我

當佢狗咁撚

咪答咗你

我都係估下

係囉,所以要講明恭喜共黨囚死劉曉波先生
開個記者會譴責,邀請埋琴日有份譴責既團體同人
出聲未呀政府屌你老母
其實
如果係local貼
我睇唔到插佢個位

有冇人可以答我

當佢狗咁撚

咪答咗你

我都係估下

香港人對鄰國有誤解,要加強國 民教育
其實
如果係local貼
我睇唔到插佢個位

有冇人可以答我

當佢狗咁撚

咪答咗你

我都係估下

咁係咪即係話緊呀爺對維權人士無惻隱之心呀
咁同大字報都冇衝突 佢都係寫佢魂歸西天啫

坦克碌豬29週年

天安門之役報捷xx周年
教大查譏劉曉波劉霞標語
將翻查閉路電視畫面
學生會憂製造白色恐怖

[頭倏專訊]諾貝爾獎得主、著名異見人士劉曉波因病未能補外就醫,失救致死,其妻劉霞繼續遭到軟禁。教育大學學生會民主牆出現冒犯性標語,行政長官林鄭月娥昨發聲明嚴厲譴責。教大校長張仁良對事件感痛心及內疚,形容行為超越人性道德底線,並透露翻查閉路電視鎖定兩人,但未知是否教大學生。校董會主席馬時亨表明會追究到底,又叫香港人反思涉事二人未來是否適合當教師。學生會批評校方製造白色恐怖,翻查閉路電視更為文革式批鬥。

教大校長張仁良昨開記者會回應事件,向劉霞致萬二分歉意。他形容標語超越人性道德底線,使人蒙羞,更是在別人傷口上撒鹽,令人痛心,作出最嚴重的譴責。他稱事發後收到數百個短訊和電郵,明白公眾關注事件,對校內出現有關標語感到憤怒、痛心和內疚,又一度眼泛淚光,指自己作為校長責無旁貸。

校長:難確定是否學生

他透露,校方將翻查閉路電視,因教大為開放式校園,不敢斷言張貼標語者為學生還是公眾人士,強調校方一定會徹查,並承諾作出合理交代。至於會否回應外界要求開除涉事學生,他指目前仍未清楚涉事人身份,不希望妄下定論,呼籲外界給予時間調查,「呢間係教育大學,係咪要踢佢走呢?可唔可以改造佢呢?」校董會主席馬時亨支持管理層積極追查事件,強調一定會追究到底,又叫香港人反思,是否想張貼有關標語人士,將來做自己子女的老師。

林鄭促校方盡快處理

特首林鄭月娥昨發聲明強烈譴責,形容有關言論極之涼薄及侮辱,她感到極度遺憾。她又把教大冒犯劉曉波劉霞標語跟多間大學的港獨標語相提並論,指言論自由並非完全沒有限制,而學術自由和院校自主也非鼓吹歪論的藉口,她期望校方盡快採取適當行動處理。

教大學生會兩度發表聲明,表示由於標語帶有人身攻擊及侮辱性內容,該會幹事已立即將該標語除下。不過學生會認為,雖然是次於民主牆出現之語句極具爭議,但並不代表學校可以藉機收窄教大同學的言論自由;若有學生因提出於道德層面上具爭議性之言論而被校方追究懲處,相信未來將會令學生更懼怕表達個人意見及自我審查,間接於校園造成白色恐怖。學生會亦質疑校方是否有權就此事翻看閉路電視,批評為文革式批鬥。

信左你半秒
支聯會醒少少應該出來助攻
開一個記招,邀請校長出來一齊遣責
SET定張空椅等校長來
佢唔來(其實一定唔來),就講完一句遣責,再提起劉霞被軟禁事件
呢一代嘅人終於做到野,think outside the box

以前嗰幾代,司徒華李卓人嗰啲撚樣垃圾,成日攞道德高地,乜都做唔撚到

天安門之役報捷xx周年

SET定張空椅等校長來
佢唔來(其實一定唔來),就講完一句遣責,再提起劉霞被軟禁事件

支聯會識think outside the box 先算
SET定張空椅等校長來

between支聯會宜家好似一年見佢一次,平時潛曬水
SET定張空椅等校長來

between支聯會宜家好似一年見佢一次,平時潛曬水

Cap水呀嘛
真係做野都唔會出黎啦
一早收編左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞