突發:教大民主牆有新嘢

1001 回覆
3223 Like 28 Dislike
百彈齋主

#無圖短評系列

香港人嘅情緒係會爆發,好似蔡若蓮喪子,雖然只爆發係網絡,但有幾可會令咁多網民,甚至一啲知名嘅寫手,真係不顧他人口實去講嘢?問題係依嘅社會,已經無左好多「煽動」嘅渠道,我地用2003嘅七一大遊行做例,表面係反二十三,個實際係香港人對九七後,所謂港人政府嘅怨氣,樓價股票下跌嘅不滿,加上葉劉嘅嘴臉,俾包括無記在內嘅傳統媒體,不斷放大之下,民怨就係七一爆發。

但係依家呢?無記變官報,大量紙媒被收編,大氣電波被和諧,有影響力嘅空間,已經再無鮮明立場嘅聲音。就算有所謂嘅民怨,都俾人㩒到實一實,但係2003年,香港有所謂兩咪一報一刊,即係「黃毓民,鄭經瀚,蘋果日報,壹週刊」,當年佢地立場係非常鮮明,對政府嘅批評,可以毫無餘地,鮮明到鼓勵大眾上街,依家呢?係商台晴朗依家啲主持,就算有立場,都要所謂嘅「持平」同「理性」,立場鮮明啲,係健吾,潘小濤,陶傑,係啊,同兩咪去比,個種鼓動效果,係咪天打地啦?

之後就係國教(引起港人恐共情緒),港視(民眾對無記同梁振英不滿),雨革(所謂佔中嘅一年醞釀,及武力鎮壓嘅反效果),每次民怨爆發後,政府係不斷「改善」,改善如何令民怨無法凝聚,或搵方法令人無法煽動民怨,國教化整化零,港視後封鎖公民廣場,雨革後利用司法打壓等等,未來不用講煽動空間,我諗揭露問題,顯示民怨嘅空間,都無陸續收窄。

今次民眾嘅反應,權貴用上一切方法放大,跨大問題,利用傳統媒體同人脈,將問題標籤成道德問題,目標就係大學入面嘅言論空間,因為道德,從來係勢強者聲大。

其實呢一切,係中国見怪不怪,香港赤化會變成咁,有時候我地最缺乏係時間,空間同時間,係醞釀嘅重點,而港共就係針對呢兩個去做。

信報有信
大家鬥無口德
到底而家咩年代

共匪殖民年代
今次校長一定唔會理,亦唔會有新聞報導,唔會有記招...

No action已經夠搞大佢,有就更佳
大家鬥無口德
到底而家咩年代

一個唔需要講口德嘅殖民時代囉戇鳩仔
開記招用cctv搵真兇未啊屌你老母

信報有信

信報個小編語氣根本係連登仔來

最後嗰句
條蛋散實潛水啦
等國際新聞報
令教育學院揚威海外
推到你仆街
啱啱返hall嘅時候經過今日好hit嘅民主牆諗住睇下有冇新嘢睇
點知真係見到有新嘢
希望冇wow

高章
支那豬助攻
校長今次真係捉蟲入屎忽

好大條蟲
校長今次真係捉蟲入屎忽

好大條蟲

MVP

No action已經夠搞大佢,有就更佳

No action 就一人一封email/信寫比校長
佢唔覆就搵蘋果/i-CABLE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞