【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+1715號 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
Mean track唔一定係最高概率既路徑,試想像下一個颱風,30嗰系集成員報向西走,20嗰成員報向東走,咁mean自然會偏向中間,但又係咪最高概率既track呢?

定係應該話 mean track係最高機率行呢條
deterministic track係最準確嗰條?

準但係低機率??咁到底仲算唔算準

定係應該話 mean track係最高機率行呢條
deterministic track係最準確嗰條?

準但係低機率??咁到底仲算唔算準

educated guess

呢個颱風就係預測出現bifurcation(分為兩派)既一個例子。可以見到ensemble既mean track(平均)係畫出一條獎門人式打和既路徑,但呢種路徑明顯係比較少系集成員支持。系集既作用就係在於判斷兩個預測場景出現既概率有幾多,亦都可以判斷決定式預報既參考價值。係呢次颱風既預報中EC既決定性預報就冇押錯注。

呢個颱風就係預測出現bifurcation(分為兩派)既一個例子。可以見到ensemble既mean track(平均)係畫出一條獎門人式打和既路徑,但呢種路徑明顯係比較少系集成員支持。系集既作用就係在於判斷兩個預測場景出現既概率有幾多,亦都可以判斷決定式預報既參考價值。係呢次颱風既預報中EC既決定性預報就冇押錯注。

想問問邊到有link可以睇EC同GFS既ensemble track?

想問問邊到有link可以睇EC同GFS既ensemble track?

https://ruc.noaa.gov/hfip/tceps/
Mean track唔一定係最高概率既路徑,試想像下一個颱風,30嗰系集成員報向西走,20嗰成員報向東走,咁mean自然會偏向中間,但又係咪最高概率既track呢?

所以Statistics最基本起碼有3M:
Mean, Median, Mode各有參考價值

另加Inter-quartile Range: Lower Inter-quartile, Upper Inter-quartile

呢堆indications就係成日用來睇每個月既氣溫同過往同期做比較,亦都用來推算暖化趨勢

所以Statistics最基本起碼有3M:
Mean, Median, Mode各有參考價值

另加Inter-quartile Range: Lower Inter-quartile, Upper Inter-quartile

呢堆indications就係成日用來睇每個月既氣溫同過往同期做比較,亦都用來推算暖化趨勢

中學
個風增強成點??定係冇增強過

西
Molamola

西

廢西

真係好龜速
好少見啲點密到咁
留名學野

真係好龜速
好少見啲點密到咁

應該天庭放咗快相燈 見帕卡超曬速
低速姐係點

會唔會多啲時間積聚能量

定係氣壓差唔大,所以速度唔大
低速姐係點

會唔會多啲時間積聚能量

個海夠熱佢又行得慢就有排儲能量了
低速姐係點

會唔會多啲時間積聚能量

東登就唔好浪費d能量,早d login 啦
低速姐係點

會唔會多啲時間積聚能量

速度同氣壓差應該無關係吧
係酒樓飲緊茶
周圍d廢老廢中係到話掛左一號
係酒樓飲緊茶

港澳一家親?
係酒樓飲緊茶

珊瑚打到黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞