【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+1715號 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
嘩今次真係好失望囉
瑪娃JTWC BIN C之旅(18W)

#1 CPA TO HK:143km
#2 CPA TO HK:176km
#3 CPA TO HK:280km
#4 CPA TO HK:311km
無知一問
點解好似強度/移速呢啲會有好多數據支持,巴打會講得出個風未來會點(eg香港對出水溫好熱喎,似會加強)
去到移動方向就好似聽天由命咁既?

移動方向係同副高有關
副高既西伸,伸幾多, 東退, 退幾多,好似仲有日際變化
應該係比較難預測既
北啊唔該
無知一問
點解好似強度/移速呢啲會有好多數據支持,巴打會講得出個風未來會點(eg香港對出水溫好熱喎,似會加強)

熱帶氣旋嘅移動方向同速度係視乎引導氣流 而大多數情況下熱帶氣旋嘅引導氣流都較強所以容易預測移動方向
但今次嘅情況係瑪娃夾住左喺兩個高壓中間 令佢嘅引導氣流好弱 而佢之後嘅移動方向好視乎副熱帶高壓幾時西伸 所以喺太多唔穩定因素下好難預測佢嘅轉向位置同移動方向
無知一問

移動方向係同副高有關
應該係比較難預測既

原來已經有巴打回左
無知一問

移動方向係同副高有關
應該係比較難預測既

原來已經有巴打回左

有你補充就更完美
⼀⼁乛⼁西女人
風聲鶴唳

造句例子:近日有颱風再起的消息傳來,澳門天文台上下風聲鶴唳,急急將一號戒備信號掛上避免民怨四起。
無知一問

熱帶氣旋嘅移動方向同速度係視乎引導氣流 而大多數情況下熱帶氣旋嘅引導氣流都較強所以容易預測移動方向
但今次嘅情況係瑪娃夾住左喺兩個高壓中間 令佢嘅引導氣流好弱 而佢之後嘅移動方向好視乎副熱帶高壓幾時西伸 所以喺太多唔穩定因素下好難預測佢嘅轉向位置同移動方向

學野了
風聲鶴唳

造句例子:近日有颱風再起的消息傳來,澳門天文台上下風聲鶴唳,急急將一號戒備信號掛上避免民怨四起。

驚弓之鳥

例句:雖然瑪娃預計路徑與澳門相距甚遠,但巫婆靜為免被輿論斥責,惟有當起驚弓之鳥,草草掛起了一號風球。
變數其實大過平時d風
誰勝誰負最後一刻先知

雖然應該東登機會大
無知一問

移動方向係同副高有關
應該係比較難預測既

原來已經有巴打回左

有你補充就更完美

多謝綠茶巴
天文台唔好出一號,等澳門同香港有兩級風球差距
變數其實大過平時d風
誰勝誰負最後一刻先知

雖然應該東登機會大

東登就一定架啦,問題係幾遠啦
又唔好講到隔離埠咁燈,其實地方都出咗風球啦

起碼深圳都有呀

南海之王

笑到最後

r
CMA 6km/h
走啦唔好番轉頭
變數其實大過平時d風
誰勝誰負最後一刻先知

雖然應該東登機會大

咪又係香港有風 澳門冇風
變數其實大過平時d風
誰勝誰負最後一刻先知

雖然應該東登機會大

登到去汕頭

SMG
唔keep住西就唔洗諗打到過黎
無知一問

移動方向係同副高有關
應該係比較難預測既

原來已經有巴打回左

有你補充就更完美

其實係香港超細粒
個風轉少少身都飛離好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞