【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+1715號 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
尋明原本預cat3登陸?????

有咩

120=cat 3

120先之岩岩係cat 1起點,唔好唔識扮專家用專有名詞啦

搵人post 返個表出黎算啦
可能真係想學野

有咩

120=cat 3

130=cat5

140=cat 7

有咩

120=cat 3

130=cat5

140=cat 7

西登

可能要補埋m/s, mph,knot,km/h既分別
愈調愈東,等睇三號封頂
愈調愈東,等睇三號封頂

淡友早晨
可能要講埋單位轉換
愈調愈東,等睇三號封頂

淡友早晨

淡友全面進場
愈調愈東,等睇三號封頂

淡友早晨

淡友全面進場

西登

有排你嗌

可能要補埋m/s, mph,knot,km/h既分別

見親張貓圖都想笑 cat5
北到汕尾
北到汕尾

北到北京
雖然尋晚12Z NCEP GFS既預測較接近香港,但如果睇集成預報(EPS),就會發現決定性路徑(deterministic track)並唔係貼近最高機率既track cluster。有趣既係,NCEP GFS同歐中既決定性路徑都各自比佢自己既eps mean西
NCEP GFS:

ECMWF:

另外UKMO:

天鴿同帕卡襲港前NCEP GFS同歐中都有交叉走位,兩次最終都係NCEP GFS比較快捉到較貼近實況既路徑,睇下今次NCEP GFS會唔會笑到最後
愈調愈東,等睇三號封頂

淡友早晨

想練山呀屌
雖然尋晚12Z NCEP GFS既預測較接近香港,但如果睇集成預報(EPS),就會發現決定性路徑(deterministic track)並唔係貼近最高機率既track cluster。有趣既係,NCEP GFS同歐中既決定性路徑都各自比佢自己既eps mean西
NCEP GFS:

ECMWF:

另外UKMO:

天鴿同帕卡襲港前NCEP GFS同歐中都有交叉走位,兩次最終都係NCEP GFS比較快捉到較貼近實況既路徑,睇下今次NCEP GFS會唔會笑到最後

可唔可以解釋下deterministic track
再東移落去 smg會唔會又比人插

連T1 當預警作用既 都早過更接近個風既HKO掛
但係無料到
新post 留名
珊瑚#2好短命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞