【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+1715號 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
大交合九天預報調弱左星期日既風勢
可能1號封頂

乜唔係入400就3號咩

三號風球代表香港近海平面處現正或預料會普遍吹強風,持續風力達每小時41至62公里,陣風更可能超過每小時110公里,且風勢可能持續。
同個風個距離無直接關係
即係3號最盡得3號?

三號梗係三號,難道三號會變四號?

等多一日真係變4號喎
鬼仔吸唔夠屍氣,
開始唔聽女局長話
可能1號封頂

乜唔係入400就3號咩

三號風球代表香港近海平面處現正或預料會普遍吹強風,持續風力達每小時41至62公里,陣風更可能超過每小時110公里,且風勢可能持續。
同個風個距離無直接關係

即係如果個風有本事800外就令香港吹強風已經可以3波
可能1號封頂

乜唔係入400就3號咩

同個風個距離無直接關係

唔應該話無直接關係
應該係話距離唔係考慮發唔發三號波既因素
鬼仔吸唔夠屍氣,
開始唔聽女局長話

曝光率太高
屍氣要陰暗地方
可能1號封頂

乜唔係入400就3號咩

同個風個距離無直接關係

Tip 未入800掛8號?
超級大傻仔
打風不成
無追一日 乜北到咁樣
可能1號封頂

乜唔係入400就3號咩

同個風個距離無直接關係

Tip 未入800掛8號?

我鳩up 咖咋 真係乜都唔識入黎追post 學野 但係唔撚識physics 覺得好難
無追一日 乜北到咁樣

學左smg 啲間尺
可能1號封頂

SMG炒車炒得勁過蘋果
瑪娃而家處於副高嘅弱點附近 由於引導氣流弱 只可以靠自身內力向西北偏北慢慢行
至於副高暫時就比珊瑚同佢西面嘅西風槽抑壓住冇辦法西伸
要等到珊瑚向北走同西風槽東移後副高先可以西伸增強 到時引導氣流加強後路徑應該就會容易啲預測 暫時要留意嘅應該係瑪娃外圍環流同內陸熱對流對香港嘅影響 睇雷達已經望到香港東北面嘅熱對流有移向香港嘅趨勢

似乎放工時間又落雨

卡係鞍型場真係好難搞

邊有鞍型場

上面位巴打唔知係咪睇左地天呢,
但係地天講副高弱點睇錯野喎。

我係睇500百帕圖 之後睇翻流線圖又淨係見到兩個高壓夾住左瑪娃 高空圖仲未太掂要繼續學下
又唔好講到隔離埠咁燈,其實地方都出咗風球啦

起碼深圳都有呀
今 日 瑪 娃 大 致 向 偏 北 方 向 移 動 , 採 取 離 香 港 更 遠 的 路 徑 。 預 計 瑪 娃 會 逐 漸 增 強 , 於 星 期 日 在 廣 東 東 部 沿 岸 登 陸 。

由 於 瑪 娃 的 路 徑 離 本 港 更 遠 , 短 期 內 對 香 港 威 脅 較 低 。 天 文 台 會 視 乎 瑪 娃 的 強 度 變 化 和 移 動 情 況 在 明 天 ( 星 期 六 ) 考 慮 是 否 發 出 一 號 戒 備 信 號 。

市 民 計 劃 週 六 日 戶 外 活 動 時 , 請 留 意 最 新 的 天 氣 情 況 。

於 2017 年 09 月 01 日 16 時 30 分 發 出

屌 SMG又柒一獲

鬼仔唔聽話
係唔係未係天台擺風水陣
今 日 瑪 娃 大 致 向 偏 北 方 向 移 動 , 採 取 離 香 港 更 遠 的 路 徑 。 預 計 瑪 娃 會 逐 漸 增 強 , 於 星 期 日 在 廣 東 東 部 沿 岸 登 陸 。

由 於 瑪 娃 的 路 徑 離 本 港 更 遠 , 短 期 內 對 香 港 威 脅 較 低 。 天 文 台 會 視 乎 瑪 娃 的 強 度 變 化 和 移 動 情 況 在 明 天 ( 星 期 六 ) 考 慮 是 否 發 出 一 號 戒 備 信 號 。

市 民 計 劃 週 六 日 戶 外 活 動 時 , 請 留 意 最 新 的 天 氣 情 況 。

於 2017 年 09 月 01 日 16 時 30 分 發 出

最慘係破唔到連發5次8號風個紀錄

起碼深圳都有呀

睇廣州佛山咁入都照出白色預警就知佢為出而出啦,都唔係第一次。
撚鳩澳門狗

起碼深圳都有呀

南海之王
瑪娃而家處於副高嘅弱點附近 由於引導氣流弱 只可以靠自身內力向西北偏北慢慢行
至於副高暫時就比珊瑚同佢西面嘅西風槽抑壓住冇辦法西伸
要等到珊瑚向北走同西風槽東移後副高先可以西伸增強 到時引導氣流加強後路徑應該就會容易啲預測 暫時要留意嘅應該係瑪娃外圍環流同內陸熱對流對香港嘅影響 睇雷達已經望到香港東北面嘅熱對流有移向香港嘅趨勢

似乎放工時間又落雨

卡係鞍型場真係好難搞

邊有鞍型場

上面位巴打唔知係咪睇左地天呢,
但係地天講副高弱點睇錯野喎。

我係睇500百帕圖 之後睇翻流線圖又淨係見到兩個高壓夾住左瑪娃 高空圖仲未太掂要繼續學下

嚴格黎講左邊果個單體可以不理,
右邊先係影響瑪娃既未來路徑。
其實你冇睇錯圖,係地天解釋得唔啱。

起碼深圳都有呀

南海之王

笑到最後
一路向北
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞