【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+1715號 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
想問下聽日係咪好大機會落雨
瑪娃而家處於副高嘅弱點附近 由於引導氣流弱 只可以靠自身內力向西北偏北慢慢行
至於副高暫時就比珊瑚同佢西面嘅西風槽抑壓住冇辦法西伸
要等到珊瑚向北走同西風槽東移後副高先可以西伸增強 到時引導氣流加強後路徑應該就會容易啲預測 暫時要留意嘅應該係瑪娃外圍環流同內陸熱對流對香港嘅影響 睇雷達已經望到香港東北面嘅熱對流有移向香港嘅趨勢

似乎放工時間又落雨

痴撚線吹泉州
愉景灣行雷行撚到冧樓咁

瑪娃而家處於副高嘅弱點附近 由於引導氣流弱 只可以靠自身內力向西北偏北慢慢行
要等到珊瑚向北走同西風槽東移後副高先可以西伸增強 到時引導氣流加強後路徑應該就會容易啲預測 暫時要留意嘅應該係瑪娃外圍環流同內陸熱對流對香港嘅影響 睇雷達已經望到香港東北面嘅熱對流有移向香港嘅趨勢

似乎放工時間又落雨

卡係鞍型場真係好難搞

邊有鞍型場
洗唔洗開大乳post
金鐘開始狗屎
今日到愉景灣水浸

咦?又上返一級呀?
不過冇用吖,東到過埋汕尾,不了
繼續北啦
smg 7到你
我覺得會係今晚開始西北方向行

仆街今次打直間尺

個風smg 上身

三個鐘N0.3

WOW

行得慢有冇機星期一先八號 ?

下星期五咪八號

一路向北

風水權都上連登
又可以笑smg

50%,一係落一係唔落

打不成風三日雨
其實瑪娃未來路徑好受珊瑚影響 一開始嘅時候大家都以為珊瑚會好快北上日本然後副高西伸 但結果佢就停左喺小笠原附近唔郁搞到瑪娃只可以不斷向西北北慢慢行 呢個亦都係令預報不斷東調嘅原因
如果珊瑚繼續停留唔郁嘅話 瑪娃係有可能不斷緩慢向北走到汕頭甚至福建一帶 但如果珊瑚提早向東北移動 副高西伸到嘅話就有可能繼續原先路徑喺汕尾一帶登陸 所以而家分析登陸點其實變數好大 講掛幾號就仲加係
between個post雖然有珊瑚但冇咩人提 點知而家反而要睇佢頭

似乎放工時間又落雨

卡係鞍型場真係好難搞

邊有鞍型場

上面位巴打唔知係咪睇左地天呢,
但係地天講副高弱點睇錯野喎。

似乎放工時間又落雨

卡係鞍型場真係好難搞

邊有鞍型場

唔係卡住左先會唔郁咩 求教

冇副高撞郁佢/
夾佢都可以夾到郁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞