覺唔覺新Model 3好快好多二手賤價賣

370 回覆
134 Like 10 Dislike
自己Google啦 餵埋你食
引擎去到第三世界啲人都識整,
電池可以點整, 有幾多人識整
電池點解冇得整?
Tesla 啲電係有得換零件咁換架喎
唔覺

28啲盤 啲Tesla成炸15萬20萬公里
你唔好剩睇年份啦 油車黎講算中至尾啦掛

一樣有價有市
油車壞波箱波腦 漏油漏水依啲一樣可以斷唔到尾
咁油車個折舊咪考慮咗落去二手價錢囉,我講緊電車最大嘅折舊係舊電池打柴,咁就到期未換電咪會跌快d,唔同油車係頭重尾輕,你讀過經濟未,產品性質唔同折舊條curve 都唔一樣
見車主谷啲人返親廠都係成組換, 未見過你講嗰啲當零件換
28 d jazz都係成緊4,5萬,當年新車差十幾萬

318iA SALOON
規格 2015, 汽油 5座 1500cc 自動AT
簡評
0首行貨、62000km、天窗、皮座、長牌費
售價 HKD$50,000
聯絡 由於已售,資料保護中

Camry
規格 2015, 汽油 5座 2494cc 自動AT
簡評
尾期 行貨豪華版 62xxx公里 天窗 黑皮籠 4字 冇牌費 元朗睇
售價 HKD$50,800
聯絡 由於已售,資料保護中
總之踩電就大把人like
油車跌價咪一樣咁快
28car 咁快有新model 3 盤咩
https://electricvehiclehub.com.au/information-centre/how-long-does-a-tesla-battery-last/

我上google睇tesla做過research係部電車行到20-30萬km都係損耗左10幾%,即係仲有80%以上健康度
唔得,我點都唔可以認輸
大把傻仔買架2手車望住牌簿價 5萬有50萬嘅氣焰
過多幾年就係camry 硬過寶馬嫁啦

同埋同model 3直比唔可比,因為電車有電池壽命,個折舊應該頭輕尾重,唔同油車落地先減20%

巴打,一樣還一樣先,上面講電對比油,同埋model 3對比同級歐洲車。
你要比較日本車同歐洲車,呢個係另一個題目。再者,你俾嗰兩個例子,冇當年新車價,同埋差嗰800蚊,冇乜參考價值。

針對返電池壽命,就攞10年前嘅model S做比較。

2014 新車售價
Model S 60kWh $579,000
Camry $369,450

2024 28Car 二手價
Model S 60kWh $75,000 攞中位數
Camry $65,000 攞最貴嗰架 (最平 $30,000)

平均每年 8.7 vs 8.2%

價硬?唔多覺。至於電池壽命可以參考 #211 回覆,油車機件保養幾好,都會影響油耗。喺大家都會打折嘅情況下,我唔多加評論,又係另一個題目。

Source:
https://www.car1.hk/news/tesla-motors-model-s-hk-price/
https://www.car1.hk/news/toyota-camry-hybrid-review-2014/
Performance點同M3, C63s比啊
去autobahn行轉睇睇
補充一下

我同事部camry 2015上年賣先得$55000
2014而家無可能賣到$65000啦
老實講 對等設備級數性能嘅話應該用返5系 Camry人唔笑狗都吠
依個真
平幾萬用人地揸左架5-6年車
倒不如買新車
買餸車就得
出去郊區點玩
個個都買架ute/7人suv去露營
邊有咁大架電動車
5-6年平得幾萬有冇例子睇睇
有價無市都係無意思
樓主搭住巴士地鐵開post酸到
幾萬蚊對你好重要 對唔少車主黎講散紙黎
model s 中位數75k
最平個架都100k啦
梳離題

Anyway 你睇返2014年一部e200 新車56萬,28都係開55k,埋單應該4,5蚊有成交,10年老電車同油車比二手vs當年新年價都係5-10%,日本車會硬d,ie jazz 2014 開5蚊,成我估4蚊到,但當年新車唔洗20萬

同埋要考慮埋,其實model s 定位係比咩e/5系個d更高級,e/5係外國係平tesla 幾成,因為香港油車打左100%稅
電車個折舊唔包舊電折舊?
你講野咁on99既
你岩呀,但點解油車跌得快咁多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞