覺唔覺新Model 3好快好多二手賤價賣

370 回覆
134 Like 10 Dislike
屋企有先會買啦
因為用身成本平,跌價就咩車都會跌,佢跌得多過油車3成,但用車成本低你2倍,條數都係返度
其次就係廉價既馬力,以前要0-100 4秒既車,都講緊要6氣缸up 900k 起跳,每年牌費過萬
依家300k 就有,仲想點
近排d post 都係暗踩電車都唔知做咩鳩
香港嚟講, 平咗十幾廿萬稅務優惠基本上已經唔使考慮其他野
新車跟本都係唔會考慮油車
三年八萬里就要換電, 都幾撚大獲
根本就係得平時買開幾皮嘢嘅二手車嘅人喺度嘈
冇自己電位唔會考慮換電車, 樓下車場話遲啲會裝, 到時再算
其實只要平日去商場食個飯順便差埋電已經夠做
唔好星期六日去玩排隊咁傻仔
咁當然自己屋苑有得差最好啦
計埋每年保養牌費保險,想睇埋其實電車係咪真係有著數

當每年揸10000公里

油車:
2000cc 當$1.8/公里 油錢 $18000
保養:一年$5000 左右
牌費:$7498
保險:全保 0ncd $5000
一年就$35500 四年就$142000

電車:
SC 繁忙時間 依家差唔多$0.6/km? 電錢$6000
保養:$2000?(電車條胎損耗好似大啲)
牌費:當2噸$1068?
保險:$15000
一年就$24100 四年$96400

電車洗費平1/3

就咁睇揸電車都仲有著數既
不過電車咁多盤 好似其實唔多人接
或者有人接個價會唔會要再低啲?
始終電車 好似電話咁 少啲人會揀二手

唔係好熟電車條數
有錯指正

免費有幾大獲
就好似三年車就抬偈咁, 正常人都唔會接受到
咩原因換電? 有冇report 睇?
車房仔要做生意
放過人啦
係咪換細電 如果大電都幾唔好彩
如果BBA幾萬公里抬偈 就話歐洲車係咁
以前專劏d唔識車嘅 而家唔識車大部分都換哂電車
講真普通野返廠整明碼實價 工時幾多 料幾多
有保養直頭唔使錢
全保0NCD 5000蚊嘅油車保幾多萬
成日講話咩因為稅平扭曲市場 唔好撚on9啦 實際上用家要攞幾多錢出黎就係幾多錢架啦

唔通買架50萬油車又會諗稅前都唔洗30萬 真係好抵啊 咁撚樣咩

油車一落地跌一大截又話因為稅 咁呢啲既定客觀條件係咁就係咁架啦
油撚反電車成日東拉西扯 一時又話外國穿州過省 日日road trip 一時又跳返香港話充電位唔夠 要100%夠位先可行 一時又跳去地震天災打仗 大佬啊 買架腳車洗唔撚洗啊
有時同屋企人去商場食飯咪順便叉埋電
基本上各大商場都一定有叉電位
完全唔覺得唔方便
講真香港一年有幾多架車會比水浸壞呀
唔通真係個個住杏花村咩
三大車廠成日整啲垃圾車出黎

家下比大陸佬趕埋出大陸市場
我去開嗰啲商場, 未見過唔駛排隊
打大多2000?
4年都係多8000左右
打大多2000?
4年都係多8000左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞